Ce este un formator?

0 Shares
0
0
0

In Romania exista o multime de persoane care in clipa de fata nu au un loc de munca. Acest lucru se datoreaza acum intr-o oarecare masura si pandemiei de Coronavirus, in conditiile in care multe afaceri au fost afectate de pandemie, iar antreprenorii au luat decizia de a-si reduce personalul.

Existau insa multe persoane si inainte de pandemie care nu aveau un loc de munca. De ce? Pentru ca de multe ori, tinerii de exemplu imediat dupa ce ieseau de pe bancile scolii, nu mai urmau o facultate, nu mai urmau cursuri de calificare, ci plecau in strainatate la munca.

Aceiasi tineri sunt cei care acum ca s-au intors in tara dupa ce au observat ca nici printre straini nu este mai usor si nu isi pot gasi un job foarte bine platit, cauta joburi in tara. Cauta, cauta si tot cauta, dar nu gasesc ceva care sa fie pe placul lor.

Exista persoane care au lucrat foarte mult timp intr-o anumita industrie, iar acum au fost nevoite dupa 10 – 15 ani de activitate sau chiar mai mult, sa isi caute un loc de munca.

Pentru persoanele care se afla in aceasta situatie, cea mai buna sansa de a-si gasi un job rapid, este aceea de a se inscrie la diverse cursuri autorizate, unde de exemplu pot urma un curs formator. In continuare vom vedea ce este un formator si cu ce se ocupa acesta.

Asadar, un curs de formator trebuie sa fie autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (fost C.N.F.P.A.). Persoanele care vor lua parte la un astfel de curs, vor invata o multime de lucruri.

De exemplu, participand la un curs formator, fiecare persoana va invata cum trebuie sa gestioneze cat mai eficient posibil siuatiile dificile in timpul cursului. La curs, participantii vor invata sa vorbeasca fara emotii in fata publicului, si vor invata de-asemenea cum sa structureze si cum sa prezinte tema abordata in timpul cursului.

Un astfel de curs formator este ideal pentru toate acele persoane care intentioneaza sa dobandeasca cunostinte in domeniul predarii, a evaluarii activitatii de formare si sustinerii cu profesionalism a cursurilor, a workshop-urilor sau a trainingurilor.

De-asemenea, un astfel de curs formator este recomandat pentru persoanele care in clipa de fata nu au un loc de munca si care doresc o cariera de formator. Cursul poate insa fi o optiune utila si pentru cei care in clipa de fata isi desfasoara activitatea intr-un anumit domeniu, dar doresc sa isi schimbe cat mai repede posibil profesia.

Exista persoane care indeplinesc deja rolul de formator in cadrul companiilor in care isi desfasoara activitatea, dar fac acest lucru fara a detine o diploma. Ei bine, pentru persoanele respective, este de-asemenea recomandata participarea la un curs formator.

Acum, dupa ce ati aflat cine si de ce se poate inscrie la un curs formator, trebuie sa aflati si care sunt lucrurile pe care cursantii le invata, dar si cele pe care nu trebuie sa le faca. Iata in continuare asadar, care sunt cateva dintre acestea!

Ce invata persoanele care participa la un curs formator:

  • Cei care participa la un curs formator, invata sa identifice aplicatii practice pentru viitorii participanti la curs.
  • Invata sa isi gestioneze emotiile in fata publicului.
  • Invata sa isi gestioneze corect limbajul para – verbal si non – verbal.
  • Invata despre cum se ofera un feedback corect.
  • Invata sa isi dezvolte abilitatile si competentele necesare de formator.
  • Invata sa creeze structura si continutul cursului de formare.
  • Invata metode specifice de predare si invatare pentru adulti.

Exista si lucruri pe care formatorul nu trebuie sa le faca niciodata, cum ar fi urmatoarele:

  • Formatorul nu trebuie sa inceapa o sesiune de training fara pregatire psihica, stiintifica si fara a avea scenarii de rezerva atat pe partea de logistica, cat si pe partea de continut.
  • Formatorul nu trebuie sa intre in competitie cu participantii.
  • De-asemenea, nu trebuie ca formatorul sa creeze prezentari power point incorecte si incarcate, pe care sa le citeasca participantilor.
  • Un formator nu trebuie sa dea dovada de lipsa de punctualitate (sa vina mai tarziu si sa plece mai repede decat participantii).
  • Nu trebuie ca formatorul sa manifeste lipsa de respect fata de participanti si reactiile acestora.

Ei bine, am vazut asadar cine poate participa la un curs formator, am vazut si ce se invata la un astfel de curs, dar si ceea ce nu trebuie sa faca un formator, acum haideti sa discutam putin si despre inscrierea la un astfel de curs.

Cei care intentioneaza sa se inscrie la un curs formator, au nevoie de cartea de identitate, au nevoie de-asemenea de certificatul de nastere, au nevoie de certificatul de casatorie/divort daca este cazul, si de o diploma a studiilor superioare (licenta/master).

Cei care au studii superioare si au timpul liber necesar, ar fi pacat sa nu se inscrie la un astfel de curs, pentru ca vor avea sanse mari sa ocupe functia de formator intr-o companie.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…