Ce este un generator electric?

0 Shares
0
0
0

Un generator electric este un dispozitiv electromecanic care produce energie electrica din energie mecanica. Functionarea sa se bazeaza pe procesul numit inductie electromagnetica: ori de cate ori un conductor se deplaseaza in raport cu un camp magnetic, forta electromotiva (emf) este indusa in acest conductor. In special, daca un magnet se invarte in interiorul unei serpentine, o tensiune de curent alternativ este indusa intre bornele sale.

CUM FUNCTIONEAZA.

Stim ca, desi electricitatea apare in mod natural, aceasta nu exista sub formele care pot fi stocate si utilizate practic. Prin urmare, pentru utilizare practica, energia electrica este produsa din alte forme de energie, cum ar fi energia chimica, nucleara sau termica continuta in diferite tipuri de combustibil.

Poate fi obtinut si din resurse regenerabile. Generarea de energie electrica este un proces in mai multe etape. Pentru esantion, in generatoare, energia chimica stocata in combustibil este transformata in energie mecanica a arborelui rotativ.

O masina care face acest lucru se numeste prime mutare. Tipurile obisnuite de motoare de pornire sunt turbinele cu abur, motoarele cu combustie interna si turbinele cu combustie de gaz. Apoi, energia electrica este produsa din energia de rotatie a arborelui de filare.

In practica, campul magnetic este cel mai adesea indus de un electromagnet si nu de un magnet permanent. Este format din asa-numitele bobine de camp montate pe un miez de fier. Un flux de curent in bobine de camp produce camp magnetic.

Acest curent poate fi obtinut fie dintr-o sursa externa, fie din armatura sistemului propriu. Daca este obtinut din armatura, campul initial este produs de magnetismul rezidual in miezurile electromagnetului. Atunci cand elementul de inceput incepe sa se invarta, armatura functioneaza la inceput intr-un camp magnetic foarte slab si, prin urmare, produce mic emf.

Acest emf creeaza un curent in bobine de camp, care creste fluxul magnetic, care la randul sau creste emf. Acest proces continua pana cand este atinsa tensiunea nominala de iesire.

Cand un circuit extern conectat la bornele bobinei, tensiunea generata va crea un curent electric, ceea ce duce la energia livrata la sarcina. Astfel, energia cinetica care invarte sursa campului magnetic este convertita in electricitate.

Retineti ca curentul care trece printr-o sarcina externa la randul sau creeaza un camp magnetic care se opune schimbarii fluxului bobinei, astfel incat bobina se opune miscarii. Cu cat este mai mare curentul de sarcina, cu atat forta trebuie aplicata pentru a impiedica rotorul sa incetineasca.

DISPOZITIVE DE BAZA DE URGENTA PENTRU UTILIZAREA ACASA.

In centralele electrice, dispozitivele generatoare de electricitate sunt conduse cel mai adesea de turbine cu abur sau hidraulice sau de motoare diesel. Acelasi concept de producere a energiei electrice este utilizat pe scara larga in unitatile mici de calitate consumatorului.

In generatoarele casnice disponibile comercial sau care pot fi inchiriate dintr-un magazin online care ofera spre inchiriere generator electric ; un alternator este integrat cu un motor cu combustie interna intr-un singur ansamblu.

Un astfel de ansamblu numit genseteste cel mai frecvent tip de surse rezidentiale de rezerva de urgenta. Un grup electric este adesea numit intamplator doar un generator, desi include si un motor. Exista doua tipuri principale de astfel de dispozitive care difera prin conexiunea si metodele de activare ale acestora: fix (standby) si portabil. Generatoarele fixe sunt conectate permanent atat la sistemul de cablare a cladirii, cat si la o linie de combustibil.

Prin urmare, acestea necesita instalarea profesionala a unei linii de combustibil si a unui sistem special de redundanta. Acesta din urma izoleaza utilitatea de grupul dvs. Nu este surprinzator, dispozitivele permanente costa mai mult decat portabilele. Cu toate acestea, acestea au un mare avantaj – pot oferi o putere practic continua atat timp cat este furnizat combustibil.

Portabilmodelele sunt destinate in principal unei conexiuni temporare la mai multe aparate prin intermediul extensiilor, mai degraba decat la intreaga casa. In mod normal, sunt alimentate de la un rezervor de la bord si, prin urmare, au nevoie de alimentare frecventa, desi unele modele mai scumpe pot fi, de asemenea, conectate la o sursa externa pentru o functionare mai lunga. O unitate portabila este, in general, mai ieftina decat un standby si poate fi utilizata fara nicio instalatie profesionala.

Cu toate acestea, daca doriti sa o conectati la cablarea casei, trebuie sa instalati un comutator de transfer. Alegerea celui mai bun dispozitiv pentru aplicatia dvs. implica selectarea tipului potrivit, alegerea combustibilului si dimensionarea corespunzatoare in functie de cantitatea de putere de care aveti nevoie in timpul unei situatii de urgenta.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…