Ce sunt produsele de protectie a plantelor?

0 Shares
0
0
0

Produsele de protectie a plantelor sunt produse chimice sau biologice, care sunt utilizate pentru a proteja plantele sau produsele vegetale de vatamarile cauzate de animale (insecte si rozatoare, de exemplu) sau de boli precum infestarea fungica. Produsele utilizate pentru a elimina buruienile de camp nedorite se afla, de asemenea in grupul produselor fitosanitare. Termenul „pesticide” este adesea folosit atunci cand se discuta despre cele mai bune solutii pentru protectia plantelor ; iar pesticidele includ biocide.

Ce este un pesticid?

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA), organismul guvernamental care reglementeaza pesticidele din SUA, un pesticid este orice substanta sau amestec de substante destinate prevenirii, distrugerii, repulsiei sau atenuarii oricarui daunator. Desi deseori inteles gresit pentru a se referi doar la insecticide, termenul pesticid se aplica si la erbicide, fungicide si diverse alte substante utilizate pentru combaterea daunatorilor. Pesticidele includ, de asemenea, regulatoare de plante, defolianti si desecante.

Ce se afla intr-un produs cu pesticide?

In mod normal, ne gandim la un pesticid ca la produsul care poate fi achizitionat in magazin – insecticidul, ucigasul de buruieni sau fungicidul. Dar, din pacate, exista mult mai mult decat asta. Produsul pe care cumparati sau sunteti expus este de fapt o formulare de pesticide care contine o serie de materiale diferite, inclusiv ingrediente active si inerte, precum si contaminanti si impuritati. In plus, pesticidele, atunci cand sunt supuse diferitelor conditii de mediu, se descompun la alte materiale cunoscute sub numele de metaboliti, care sunt uneori mai toxici decat materialul-mama.

Ingrediente active

Ingredientul activ, de obicei singura componenta a formularii enumerate pe eticheta pesticidului, este, prin natura, biologic si chimic activ impotriva unui daunator tinta, fie ca este vorba despre o insecta, o buruiana sau o ciuperca. Prin definitie aceste substante chimice ucid fiintele vii.

Contaminanti si impuritati

Contaminantii si impuritatile sunt adesea o parte a produsului pesticid si sunt responsabile pentru pericolele produsului. Dioxina si DDT au fost identificate ca contaminanti, care nu au fost adaugati in mod intentionat, dar sunt o functie a procesului de productie.

Metaboliti

Metabolitii sunt produse de descompunere care se formeaza atunci cand un pesticid este utilizat in mediu si se amesteca cu aerul, apa, solul sau organismele vii. Deseori metabolitul este mai periculos decat pesticidul parinte.

Ingrediente inerte

Daca ar fi sa mergi la fitofarmacia ta locala si sa arunci o privire pe eticheta de pe o cutie de furnici si ucigas, ar putea citi ceva de genul acesta, „5% Permetrin, 95% ingrediente inerte.” Dupa citirea etichetei, s-ar putea sa va intrebati ce reprezinta celalalt 95%. Cert este ca producatorul nu trebuie sa va spuna.

In prezent, in temeiul Legii federale privind insecticidele, fungicidele si rodenticidele (FIFRA), producatorii de pesticide sunt obligati sa enumere doar ingredientele active dintr-un pesticid, lasand consumatorii si aplicatorii sa nu cunoasca posibilele toxice prezente in ingredientele inerte ale produselor pesticide pe care le utilizeaza, cu exceptia cazului in care administratorul APE stabileste ca produsul chimic reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica.

Producatorii de pesticide sustin ca nu pot elibera informatii despre ingredientele inerte, deoarece sunt secrete comerciale si, daca sunt lansate, produsele lor ar putea fi duplicate. Ingredientele destul de dese inerte constituie peste 95% din produsul cu pesticide. Ingredientele inerte sunt amestecate in produsele pesticide ca purtator sau agent de lipire si sunt adesea la fel de toxice ca ingredientul activ.

Pericolele ingredientelor inerte

In ciuda numelui lor, aceste ingrediente nu sunt nici inerte chimice, biologice sau toxicologice. In general, ingredientele inerte sunt testate minim, cu toate acestea, multe dintre agentiile de stat, federale si internationale sunt cunoscute ca fiind periculoase pentru sanatatea umana.

De exemplu, guvernul american listeaza creozolii drept „deseuri periculoase” in conformitate cu reglementarile Superfund, totusi permite listarea acestor substante chimice ca ingrediente inerte in produsele pesticide. Creosolii sunt cunoscuti pentru a produce iritatii ale pielii si ochilor, arsuri, inflamatii, orbire, pneumonie, pancreatita, depresie a sistemului nervos central si insuficienta renala.

Unele ingrediente inerte sunt chiar mai toxice decat ingredientele active. Unul dintre cele mai periculoase ingrediente din erbicidul RoundUp utilizat in mod obisnuit este un agent tensioactiv, care este clasificat ca inert si, prin urmare, nu este inscris pe eticheta. Pesticidul naftalen este un ingredient inert in unele produse si listat ca ingredient activ in altele.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…