Ce trebuie sa stii atunci cand primesti un tratament bazat pe antibiotice?

0 Shares
0
0
0

Antibioticele reprezinta o grupa de medicamente utilizate in special impotriva bacteriilor cu proprietati antimicrobiene si de aceea sunt recomandate intotdeauna in cadrul tratamentelor impotriva infectiilor bacteriene.

In acest sens, antibioticele detin un rol atat in ceea ce priveste activitatea bactericida, acea de distrugere a anumitor bacterii, cat si bacteriostatica prin care inhiba sau opreste aparitia infectiilor.

Istoria antibioticelor incepe in anul 1910 cand medicul chimist Paul Ehrlich a descoperit un medicament impotriva sifilisului.

Acesta a fost urmat in anul 1928 de descoperirea penicilinei iar mai apoi o intreaga lista binecunoscuta in zilele noastre.

Produse de mucegaiuri, antibioticele sunt molecule simple, care detin capacitatea de a ucide sau stopa dezvoltarea unor altor molecule concurente.

In acest scop, grupele antibioticelor sunt destinate atat in profilaxia unor infectii bacteriene cat si in tratamentul acestora. In unele cazuri se utilizeaza antibiotice si impotriva unor infectii date de protozoare.

Actiunea bacteriostatica a antibioticelor este aceea de oprire a infectiei provocate de inmultirea unor bacterii, actiunea bactericida are rolul de a elimina bacteriile iar actiunea bacteriolitica are in vedere membrana bacteriana ce determina moartea lor.

Chiar daca tratamentul cu antibiotic nu este o noutate inca exista persoane care nu cunosc regulile de administrare al antibioticelor.

Medicina moderna se pare ca totusi este pusa in situatia de a pierde antibioticele datorita numarului mare de bacterii rezistente la medicamente care este si in prezent in crestere.

In cazul unei infectii in care este prescris un tratament cu antibiotice, chiar daca afectiunea se amelioreaza nu trebuie oprit tratamentul datorita faptului ca imbunatatirile se vad chiar daca inca nu au murit toate bacteriile existente in cadrul infectiei. Incetarea tratamentului nu face decat sa declanseze revenirea infectiei cu o forta mult mai mare.

Recomandarea de catre medic in ceea ce priveste tratamentul cu antibiotice se face individual in baza tipului de infectie sau toxicitatii si gravitatii acesteia.

Trebuie cunoscut faptul ca antibioticele nu trateaza virusi si nu previne infectiile insa poate fi prescris de medic in urma unei interventii chirurgicale in ideea maririi rezistentei organismului la o posibila infectie.

Antibioticele pot fi prescrise pentru o durata de 5 pana la 10 zile in functie de afectiune, insa la limita pot fi recomandata tratamente de 3 zile si in cazuri extreme chiar luni de zile.

Administrarea corecta a antibioticelor cu exceptia unei afectiuni gastrice, se face pe stomacul gol, cu o cantitate mare de apa.

Pe langa beneficiile aduse de antibiotic exista si o serie de neplaceri in ceea ce priveste distrugerea florei intestinale, bucale sau vaginale, flora constituita din microorgansime pe care antibioticul considera necesar sa intervina si asupra ei. In acest sens este recomandata adiministrarea unor probiotice sporulate  in vederea mentinerii echilibrului florei intestinale.

Recomandarea in ceea ce priveste timpul dintre adminsitrarea antibioticelor si probioticelor trebuie sa fie in jur de doua ore.

Perturbarea florei bucale sau vaginale poate duce la aparitia neplacutei candidoze, situatie in care este recomandata administrarea unui antimicotic care sa actioneze local sau sistemic.

O mare atentie trebuie acordata persoanelor care prezinta alergii la anumite antibiotice sau consumului in exces sau nejustificat de antibiotice.

Din pacate antibioticele nu vindeca chiar toate infectiile, si trebuie avut in vedere ca nu prezinta efecte impotriva unor virusuri. Totodata pot avea reactii adverse cum ar fi diaree sau diverse iritatii.

O avertizare reala din partea doctorilor se refera la rezistenta bacteriilor din corpul tau in cazul administrarii antibioticelor  pentru afectiuni minore care nu raspund la tratament.

Printre afectiunile care pot fi tratate cu antibiotic se numara: infectiile bacteriene, infectiile cu transmitere pe cale sexuala, infectii pulmonare, pneumoni, impetigo si acnee severa.

Antibioticul nu va putea trata niciodata o infectie virala, dureri ale urechii, dureri de gat, raceli sau gripa.

Antibioticele sunt impartite in mai multe grupe si cuprind un spectru larg in ceea ce priveste tratamentul mai multor tipuri de afectiuni, iar alegerea antibioticului potrivit depinde de starea pacientului si de natura afectiunii sale.

Antibioticul poate crea reactii adverse, dintre care cele mai cunoscute sunt infectiile fungice, reactii gastrointestinale, fotosensibilitate, decolorarea dintilor si foarte rar reactii alergice sau insuficienta renala.

Vorbind de rezistenta la antibiotice, aceasta se poate preveni sau tine sub control daca sunt respectate indicatiile medicului care prescrie tratamentul si pastrarea unei igiene corespunzatoare.

0 Shares
You May Also Like
Terapii recomandate în psihologie

SanatateTerapii recomandate in psihologie

In psihologie, exista o varietate de terapii recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari de sanatate mintala si pentru imbunatatirea…
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…