Copiii si intrebarile legate de educatie sexuala

0 Shares
0
0
0

Cea mai utila si apreciata abordare a anumitor subiecte mai sensibile este dialogul. Poti sa te ajuti de un manual de educatie sexuala pe care sa-l rasfoiesti impreuna cu fata sau baiatul tau.

Incurajeaza-i sa te intrebe orice, fiindca nu exista intrebari gresite din partea lor si ai incredere ca influenta ta este benefica, in comparatie cu ce poate afla din surse externe si, poate chiar, indoielnice. Educatia sexuala si de relatie se poate face si in familie.

In acest articol vom aborda pasii si modul educatiei sexuale la nivelul primar din viata copiilor. Daca la varsta prescolara copiii au curiozitati superficiale, desi insistente, la varsta primara, copiii incep sa inteleaga la un alt nivel aspectele sexualitatii umane.

Pot aparea intrebari precum: “De ce nu am voie sa ma uit la acest film?”, “De ce fac oamenii sex?” sau “Ce inseamna homosexual?”

Printre cele mai importante subiecte pe care este bine sa le abordezi se numara: pubertatea, ce presupune dezvoltarea sexuala, cum sa evite abuzul sexual si de ce relatiile sexuale presupun responsabilitatea.

Ce inseamna homosexualitatea?

Este posibil ca la un moment dat, copilul sa te intrebe ce inseamna cuvantul “homosexual” sau “lesbiana”. Ii poti raspunde simplu ca majoritatea oamenilor sunt atrasi si se indragostesc de persoane de sex opus. Astfel, baietii se casatoresc cu fetele, fac copii si intemeiaza familii. Ei formeaza cuplurile “heterosexuale”.

La fel ca si heterosexualii, si persoanele homosexuale pot intemeia familii si pot deveni parinti, iar mariajele gay sunt legalizate in unele tari, ca si adoptia copiilor de catre gay si lesbiene.

Poti adauga faptul ca nu se cunoaste cauza exacta care sta la baza homosexualitatii, iar faptul ca un om este sau nu homosexual nu reprezinta un criteriu de judecata a lui.

Cum ii vorbesti despre conceptie, sarcina si nastere

La aceasta varsta, copilul poate intelege mai exact detaliile fiziologice care stau la baza nasterii unui copil.  De aceea, in jurul varstei de 8-9 ani, poti apela la materiale pentru copii care explica modalitatea in care acestia apar pe lume.

Nu evita folosirea termenilor corecti, exacti din punct de vedere anatomic. Este benefic sa abordezi aceasta chestiune in mod pozitiv, sa evidentiezi faptul ca este ceva normal, dar in acelasi timp special. Nu uita sa mentionezi ca “a face sex” sau “a face dragoste” este o forma de manifestare a iubirii dintre doi oameni.

Spune-i copilului tau ca doar oamenii mari, barbatii si femeile au corpul pregatit pentru a avea copii. In acelasi timp, este un proces care implica responsabilitate.

Urmarile pot fi destul de neplacute, cum ar fi nasterea unui copil si ingrijirea lui, doua aspecte pentru care inca nu esti suficient de pregatit atunci cand ai o varsta mica. De aceea, a face sex ramane ceva rezervat adultilor.

Dupa ce copilul intelege modalitatea fiziologica prin care se nasc copiii, este important sa ii vorbesti si despre modificarile care vor aparea in perioada pubertatii si care il vor pregati sa devina, mai tarziu, parinte la randul lui.

Nuditatea si intimitatea

In epoca victoriana, parintii nici macar nu-si imaginau sa le permita copiilor sa ii vada vreodata dezbracati sau in tinuta lejera. Usile bailor erau inchise cu cheia. In zilele noastre, miscarea inversa pare a fi atins extrema, iar uneori parintii se arata goi in fata copiilor pana la varsta de zece ani si chiar mai tarziu.

Cine ar trebui sa deschida subiectul?

Nu este o regula ca tatal sa ii vorbeasca despre pubertate fiului si mama sa vorbeasca fiicei. Este bine sa fiti amandoi informati despre schimbarile pe care le sufera fetele si baietii, astfel incat sa fiti gata sa raspundeti la intrebarile acestora. Astfel, copilul, fie el baiat sau fata, va putea alege cui sa se adreseze cand are un dubiu. In plus, tatal poate raspunde intrebarilor pe care le au fetele despre baieti mai bine decat mama. Si invers.

Cand e bine sa discuti despre menstruatie?

Momentul ideal este atunci cand ea incepe sa puna intrebari. In general, pe la varsta de 8-9 ani va fi cu siguranta curioasa si s-ar putea sa si aiba unele semne de dezvoltare fizica. Lasa subiectul sa fie deschis in mod firesc, nu iti rezerva timp pentru un “discurs”.

Aparitia menstruatiei este schimbarea majora pe care o sufera fetele in perioada pubertatii. Este important sa ii sugerezi ideea ca menstruatia este semnul unui organism normal si sanatos, nu un motiv de ingrijorare. Ai putea sa o intrebi daca i s-a vorbit la scoala despre menstruatie, daca a citit sau a auzit de la prietene despre ce e vorba. Astfel iti vei da seama daca a fost informata corect.

Mentioneaza aspectele negative precum SPM (sindromul pre-menstrual) sau starea de disconfort, fara a insista prea mult pe ele. Nu toata lumea sufera de aceste neajunsuri, de aceea menstruatia nu ar trebui sa para infricosatoare.

Pune accent pe faptul ca acest proces este un indice de sanatate pentru o femeie, in niciun caz, semn de boala. In final, nu incerca sa prelungesti discutia peste masura. Incurajeaz-o sa puna intrebari atunci cand simte nevoia,  caci in acest fel ii va fi mai usor sa asimileze informatia pe care i-o dai putin cate putin, respectand nevoia ei de cunoastere.

0 Shares
You May Also Like