De obicei, gradina este unul dintre cele mai uitate locuri din casa, asa ca ingrijirea gradinii tale poate face o casa sa iasa in evidenta.
Primul pas pentru a incepe remodelarea este de a dedica suficient timp pentru ingrijirea plantelor si florilor, in acest fel incetul cu incetul vom da viata si culoare gradinii noastre.
Cum sa ai grija de gradina ta: Pas cu pas
- Curata plantele si indeparteaza buruienile
Daca gradina noastra a fost abandonata de ceva timp sau vrem sa construim una, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa curatam zona. Pentru inceput, trebuie sa taiati iarba in cazul in care este foarte mare.
De asemenea, trebuie sa eliminam frunzele uscate si sa eliminam buruienile care se afla in jurul florilor si plantelor noastre, astfel incat acestea sa poata absorbi cu usurinta apa si substante nutritive, permitand aparitia de lastari noi.
- Apa dimineata sau seara
La temperaturi extreme se recomanda sa udam plantele dimineata (inainte ca soarele sa rasara) sau noaptea (inainte ca temperatura sa scada mult). Acest lucru va ajuta ca apa sa nu se evapore atat de repede si ca gradina noastrasa nu fie arsa de soare sau de frigul in exces.
Pentru a imbunatati retentia de umiditate, putem adauga solul deja pregatit in plantatoare sau ghivece. Faciliteaza drenajul si creste cantitatea de oxigen, permitand un transport adecvat de nutrienti si minerale.
Udarea frecventa si aplicarea acestui sol este primordiala in vasele de lut, deoarece porozitatea sa il determina sa absoarba o parte din apa. La fel si atunci cand sunt plante noi, deoarece este necesar sa se stimuleze cresterea lor.
- Schimbarea zonei de irigare
La udare este important sa rotiti zonele pentru a evita indepartarea solului si ca radacinile sa fie expuse. De asemenea, trebuie sa directionati jetul de apa spre tulpina si nu spre frunze, astfel incat sa nu le rupeti si sa salvati mai mult aceasta resursa. Cand udam direct pe tulpina, cantitatea de apa pe care o folosim scade mai repede la radacina.
- Intariti iarba
Iarba necesita multa grija pentru a ramane verde, in special pe o vreme calda, prin urmare, trebuie sa sprijiniti cresterea acesteia folosind ingrasaminte. – Este o alternativa eficienta pentru a-si recupera culoarea in cateva zile si a o intari atunci cand avem de-a face cu o clima extrema. Este recomandabil sa o aplicati la fiecare 4 luni.
Pentru a completa, in timpul verii trebuie sa lasati gazonul putin mai inalt, astfel incat frunzele sa ramana umede pentru mai mult timp si sa va asigurati ca udarea lor este uniforma.
- Selecteaza plantele pentru gradina dvs.
Daca gradina noastra nu are o acoperire pentru a o proteja de soare, trebuie sa alegem plante care sunt rezistente la temperaturi ridicate. Unele optiuni sunt margarete, muscate, tufisuri de trandafiri, garoafe, petunii, printre altele. Cele mai multe au nevoie de suficient soare pentru a creste. O doza adecvata de soare si umbra va fi ideala. Vezi aici seminte si alege-le pe cele pe care vrei sa le plantezi anul acesta.
De ce sa cresti propriile plante?
Cultivarea plantelor din seminte nu este un lucru dificil de facut. Pentru a cultiva semintele in interior, tot ce aveti nevoie sunt recipiente la alegere, un amestec de pornire a semintelor, o sursa de lumina si apa. Si, desigur, seminte. Multe pachete de seminte va vor spune cand sa incepeti cu semintele in interior sau daca semintele pot fi plantate direct in gradina.
Iata cateva motive pentru a lua in considerare semintele in locul plantelor:
- Varietate
Puteti alege acea rosie perfecga cu un gust grozav in locul plantelor tipice pe care le puteti gasi intr-o pepiniera. De-a lungul timpului, probabil vei alege chiar si un favorit pentru a creste in fiecare an. Cand cresteti din seminte, puteti lua decizia care soi pentru fiecare leguma.
- Cantitate
Chiar aveti nevoie de un pachet de dovlecei cu 4 sau 6 seminte? Daca i-ai intreba pe cei care nu prefera dovlecelul ti-ar spune ca 2 plante de dovlecel sunt cel putin 1 prea multe. Acelasi lucru poate fi valabil si pentru alte legume. In loc de 6 dovlecei, preferam sa avem 3 dovlecei si 3 cepe.
- Profiti mai bine de sezon
Daca utilizati extensii de sezon, cum ar fi Wall o’ Water, tuneluri joase sau o sera, va puteti planta plantele mai devreme decat ar putea fi disponibile la pepiniera. Sistemul de gradina pe care l-am proiectat ne-a permis sa punem rosiile in 4 saptamani mai devreme decat in mod normal si eram pregatiti cu cateva zeci de plante plecate de la samanta. In zonele in care sezonul de crestere este scurt, acest lucru poate face o mare diferenta.
- Economisirea de bani
Semintele pot dura ani de zile, desi in timp pierzi o anumita viabilitate. Totusi, un pachet de seminte va produce mult mai multe plante in comparatie cu cumpararea lor deja incoltite. In plus, daca cultivati de la un an la altul, puteti salva semintele si puteti planta in fiecare an. Chiar si semintele de la unele plante hibride produc minunat in anul urmator si adesea fara nicio diferenta notabila fata de parinte.