Cum sa alegi cele mai bune becuri cu LED?

0 Shares
0
0
0

Becuri LED Electriceconstructii reprezinta evolutia metodelor moderne de iluminat. De fapt, tehnologia LED este conceputa pentru a optimiza consumul, dar si pentru a asigura o luminozitate excelenta datorita eficientei energetice imbunatatite.

Acest lucru face ca utilizarea becurilor cu LED sa fie mult mai ieftina decat alte sisteme, iar pentru un cost initial de achizitie mai mare, exista o amortizare mai mare in timp, ceea ce face ca aceste sisteme sa fie cele mai bune de pe piata in prezent.

Cu toate acestea, nu este atat de usor sa alegeti becul LED potrivit, deoarece exista atat de multe modele si este necesar sa gasiti cel care se potriveste cel mai bine nevoilor individuale. Toate informatiile de care aveti nevoie pentru a intelege si a alege becurile LED se gasesc in ambalaj, dar este important sa puteti citi si interpreta toate indicatiile din acesta, pentru a fi siguri ca il alegeti pe cel potrivit.

Cum sa alegeti cele mai bune becuri cu LED-uri

Elementele cheie care trebuie verificate atunci cand alegeti becuri cu led sunt in principal:

  • Lumen
  • Timp de aprindere
  • Caldura luminii

Lumenul este singurul indicator care trebuie verificat. Este necesar sa se iasa din perspectiva puterii, care este acum depasita in lumea becurilor cu LED-uri. Ceea ce conteaza in aceste surse de energie este intensitatea luminoasa, de unde si lumeni.

Evident, criteriul de comparatie este indispensabil atunci cand cineva ia pentru prima data pachetul unui bec cu LED, si acesta este si motivul pentru care producatorii includ de obicei comparatia dintre putere si lumeni. Pentru a da un exemplu, in trecut, daca doreai sa iluminezi eficient o camera mare, trebuia sa cumperi un bec de cel putin 150 de wati.

Pentru aceeasi incapere, daca doriti sa instalati becuri LED, trebuie sa cumparati unul cu 2.000 de lumeni, mai mult sau mai putin. In cazul in care camera nu este prea mare, puteti alege sa cumparati un bec de pana la 1.000 de lumeni, dar peste 500, dar numai daca este o sursa de iluminat care nu este o camera principala.

Pe de alta parte, atunci cand trebuie sa cumparati becuri pentru lampile de birou, este recomandabil sa ramaneti la 500 de lumeni: acestea sunt lampi punctuale, care trebuie sa lumineze un anumit loc, deci nu trebuie sa produca o intensitate foarte mare, inclusiv pentru ca ar putea cauza mai multe probleme decat sa rezolve.

Timpul de aprindere este de obicei indicat ca o valoare procentuala care indica valoarea pe care becul o atinge intr-un anumit interval de timp. Si in acest caz, se poate da un exemplu concret foarte simplu: daca pe ambalaj scrie ca becul atinge 80% din intensitatea luminoasa in 100 de secunde de la momentul in care este pornit, inseamna ca acest bec este destul de lent, deci cu siguranta nu este un bec potrivit pentru a fi instalat pe un coridor sau intr-o incapere in care exista o permanenta limitata, cum ar fi un dulap sau o camara, de exemplu. Acest discurs, trebuie reamintit, este valabil doar pentru modelele fluorescente, deoarece cele clasice cu LED-uri ating imediat intensitatea maxima a luminii.

Istoria becurilor

Lumina electrica, una dintre facilitatile de zi cu zi care ne afecteaza cel mai mult viata, nu a fost „inventata” in sensul traditional in 1879 de Thomas Alva Edison, desi s-ar putea spune ca a creat prima lumina incandescenta practica din punct de vedere comercial.

El nu a fost nici primul, nici singurul care a incercat sa inventeze un bec cu incandescenta. De fapt, unii istorici sustin ca au existat peste 20 de inventatori de lampi cu incandescenta inainte de versiunea lui Edison.

Cu toate acestea, Edison este adesea creditat cu inventia, deoarece versiunea sa a fost capabila sa depaseasca versiunile anterioare datorita unei combinatii a trei factori: un material incandescent eficient, un vid mai mare decat au fost capabili sa obtina altii si o rezistenta ridicata care a facut distributia puterii din o sursa centralizata viabila din punct de vedere economic.

In 1802, Humphry Davy a inventat prima lumina electrica. A experimentat cu electricitatea si a inventat o baterie electrica. Cand a conectat firele la baterie si o bucata de carbon, carbonul a stralucit, producand lumina. Inventia sa a fost cunoscuta sub numele de lampa cu arc electric. Si desi producea lumina, nu o producea mult timp si era mult prea stralucitoare pentru utilizare practica.

In urmatoarele sapte decenii, alti inventatori au creat si „becuri”, dar nu a aparut niciun model pentru aplicare comerciala. Mai remarcabil, in 1840, omul de stiinta britanic Warren de la Rue a inchis un filament de platina spiralat intr-un tub vid si a trecut un curent electric prin el.

Designul s-a bazat pe conceptul ca punctul de topire ridicat al platinei i-ar permite sa functioneze la temperaturi ridicate si ca camera evacuata ar contine mai putine molecule de gaz care sa reactioneze cu platina, imbunatatind longevitatea acesteia. Desi un design eficient, costul platinei l-a facut nepractic pentru productia comerciala.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…