Pungile de sub ochi apar atunci cand pielea slabita si infioratura se relaxeaza, formand o punga. Cutiile de grasime situate sub ochi aluneca in jos pentru a umple spatiul.
Excesul de lichid din corp se poate acumula si acolo, ceea ce face ca capacele inferioare sa para mai pufoase si mai umflate. Umbrele si pielea decolorata de sub ochi determina pungile pentru ochi sa para mai proeminente.
Pungi neatractive, sub ochi, sunt in primul rand o problema cosmetica si, de obicei, sunt inofensive. Dar uneori ele pot fi un semn al unei afectiuni medicale. Majoritatea pungilor de sub ochi sunt mai vizibile dimineata, cand lichidul a avut toata noaptea sa se stabileasca.
Ce provoaca pungile sub ochi?
Cea mai frecventa cauza a pungilor sub ochi este imbatranirea. Pe masura ce imbatranim, simtim o pierdere a captuselii de grasime si a colagenului, componenta principala a tesuturilor conjunctive din piele, muschi si alte parti ale corpului.
Nivelurile mai scazute de colagen determina pielea si muschii care stau la baza intregului corp sa piarda elasticitatea si tonusul. Aceasta inflacarare se observa mai ales in jurul ochilor, deoarece pielea de acolo este foarte subtire.
Alti factori care contribuie la dezvoltarea pungilor sub ochi includ retentia de lichide, afectiuni medicale cronice precum boala tiroidiana, infectii, alergii , stres, oboseala a ochilor, fumat, lipsa somnului si trasaturi faciale mostenite.
Daca umflarea devine severa, dureroasa, mancarime, rosie sau persistenta, consultati un medic de ochi langa dvs. pentru un diagnostic medical.
Remedii pentru pungi sub ochi
Identificarea cauzei care sta la baza pungilor sub ochi este primul pas in alegerea unui remediu. De exemplu, daca pungile de ochi sunt rezultatul imbatranirii sau alergarii in familia dvs., o solutie cosmetica precum chirurgia plastica poate fi cea mai buna optiune pentru a scapa de ele. Este insa foarte important sa stiti ca chirurgia cosmetica a ochilor efectuata exclusiv pentru imbunatatirea aspectului nu va fi acoperita de asigurarea medicala.
Atunci cand pungile de sub ochi sunt rezultatul problemelor de sanatate ale mediului sau subiacente, exista cateva remedii simple la domiciliu si modificari ale stilului de viata care pot ajuta la diminuarea aspectului lor. Acestea includ:
- Mai mult somn (in medie 8 ore pe zi).
- Dormiti cu capul ridicat cativa centimetri pentru a impiedica lichidul sa se stranga in jurul ochilor.
- Evitati lichidele inainte de culcare si sarea pe tot parcursul zilei.
- Utilizati o carpa umeda si rece ca o compresa pe ochi, de preferinta in timp ce stati in pozitie verticala. In mod alternativ, feliile de castraveti sau pungile de ceai umede reci pot fi folosite pentru a ajuta la reducerea umflaturii.
- Pastrati-va simptomele de alergie sub control, evitand declansatorii si luand prescriptii medicale sau medicamente contra alergiei.
- Folositi ascunzatoare cosmetice pentru a acoperi umbre intunecate sub ochi.
Un remediu popular la domiciliu pentru reducerea pungilor sub ochi este utilizarea cremelor hemoroizi.
Cremele pentru hemoroizi contin fenilefrina, care constrange vasele de sange si poate strange temporar pielea de sub ochi, facand sacii mai putin vizibili. Aveti grija sa nu va luati crema in ochi, deoarece le-ar putea irita.
Daca sunteti fumator, faceti toate eforturile sa renuntati. Evitarea fumatului nu numai ca este buna pentru sanatatea dvs. generala si pentru vedere , dar va incetini pierderea de colagen care subtiaza pielea. Si daca alegeti sa faceti o interventie chirurgicala pentru a indeparta pungile de sub ochi, va veti vindeca mai repede daca nu fumati.
Exista, de asemenea, tratamente impotriva ridurilor si terapii cutanate, concepute pentru a strange pielea sub ochi si pentru a reduce pufuletul. Lista include coji chimice, refacerea cu laser si umpluturi dermice injectabile.
Beneficiile, efectele secundare si riscurile asociate cu aceste optiuni sau interventii chirurgicale trebuie discutate cu medicul oftalmolog , chirurgul oculoplastic sau chirurgul plastic.
Chirurgie pentru genti sub ochi
Daca ati incercat unele sau toate remediile enumerate mai sus pentru a elimina pungile de sub ochi si nu sunteti multumit de rezultate, poate doriti sa luati in considerare o solutie mai permanenta.
Chirurgia cosmetica a pleoapelor, cunoscuta si sub denumirea de blefaroplastie, poate netezi si strange pielea sub pleoapele inferioare. Blefaroplastia poate fi considerata cel mai bun tratament pentru pungi sub ochi si cearcane .
Blefaroplastia cu capac inferior pentru pungile de sub ochi se face de obicei ca o procedura de ambulatoriu sub anestezie locala, plus sedare. In unele cazuri, se poate utiliza anestezie generala.
Inainte de operatie, chirurgul va marca zona sub-ochi pentru a indica unde va face inciziile. De obicei, inciziile se fac in interiorul pleoapei inferioare sau sub gene.
Odata ce inciziile sunt facute, chirurgul indeparteaza excesul de grasime si pielea in plus inainte de a sutura inciziile inchise cu cusaturi mici dizolvabile. Rezultatul dorit este o piele mai neteda, „ridicata”.
Este important sa urmati instructiunile post-chirurgicale ale chirurgului pentru a maximiza vindecarea. Compresele reci aplicate regulat timp de aproximativ 48 de ore vor ajuta la reducerea umflaturii si disconfortului. Unguentele pe baza de reteta si picaturile de ochi trebuie utilizate conform indicatiilor medicului chirurg pentru a promova vindecarea si a ajuta la prevenirea infectiei.
Asteptati-va la ochi umflati, vanatai si uscati in zilele imediat urmatoare interventiei chirurgicale. Daca iesiti afara, protejati-va pielea vindecatoare si ochii cu ochelari de soare cu nuante intunecate. Evitati exercitiile fizice stricte pentru cel putin o saptamana dupa operatie.
Majoritatea oamenilor considera ca umflarea si vanataile scad semnificativ in aproximativ 10 pana la 14 zile pana la punctul in care se simt confortabil sa iasa din nou in public. Apelati intotdeauna medicul de ochi daca aveti simptome sau dureri neobisnuite care pot indica probleme post-chirurgicale.
Recuperarea completa din chirurgia pleoapelor dureaza sase saptamani sau mai mult. Raportati orice simptome sau intrebari pe care le-ati putea avea chirurgului dvs. la vizitele de urmarire.