Probleme cu planetara? Iata ce trebuie sa stii despre asta

0 Shares
0
0
0

Daca mergi linistit pe strada si la un moment dat auzi un troncanit la una dintre rotile din fata ale masinii, atunci ar fi bine sa consulti un mecanic auto.

Poate fi un rulment sau poate fi chiar planetara. Iar daca un rulment poate fi schimbat cu usurinta, atunci cand vorbim despre planetara lucrurile se complica putin, mai ales ca si manopera este mai costisitoare, adica mai scumpa.

In orice caz, planetara te poate las afara vreo avertizare prealabila, mai ales daca vorbim despre o masina cu un grad mai mare de uzura. De asemenea, te poate lasa si la o masina mai noua, daca ai luat din greseala o groapa mai mare in viteza sau o gura de canal descoperita.

Toate aceste socuri se resimt din plin, iar primele care o fac sunt elementele care tin de directie si de roti.

Dar sa vedem insa ce este planetara si care ar fi metodele prin care am putea identifica principalele defecte ale acesteia. In primul rand, trebuie spus ca planetara este o componenta auto care face legatura intre motor, prin imprimarea energiei transmise de acesta catre roti.

Din acest punct de vedere, vorbim despre o piesa esentiala in acest angrenaj, chiar daca, in principiu, fiecare piesa are importanta ei in constructia unei masini.

Concret, planetara este veriga de legatura intre caseta de directie si roti, asigurand luarea virajelor asa cum trebuie, coordonat, bineinteles, cu modul in care manevram volanul si autoturismul.

Din punct de vedere al constructiei, planetara este o piesa din otel, asemenea unui ax, cu doua articulatii la capete. Mai departe, transmisia este asigurata prin rulmenti, care asigura rotirea cu usurinta a rotii, odata ce invartim din volan.

Toate aceste articulatii sunt bine invelite in vaselina, intregul angrenaj fiind mai apou invelit cu un burduf cauciucat, pentru a-l proteja de praf, apa si alte impuritati.

In orice caz, atunci cand apar defectiuni la nivelul planetarei consecintele pot fi grave.

Se poate ajunge pana la ruperea cu totul a planetarei, situatie extrema, ce poate avea de asemenea consecinte nedorite, precum pierderea controlului directiei si deraparea in decor sau, mai rau, coliziunea cu o alta masina.

De asemenea, in cazul in care avem de-a face cu socuri puternice si repetate, ne pute trezi cu distrugerea capului de planetara, cel cu articulatiile mobile. Acesta poate fi schimbat separat, dar nu este insa o solutie avantajoasa, desi asa pare la prima vedere.

Caci, daca schimbarea planetarei cu totul este o operatiune relativ simpla, schimbarea doar a capului de planetara necesita o cheltuiala mai mica la nivelul piesei, dar una mai mare la nivel de manopera.

0 Shares
You May Also Like
Pompa de ambreiaj

AutoPompa de ambreiaj

Un cilindru principal al ambreiajului este o componenta gasita pe vehicule echipate cu transmisie manuala si serveste ca…