Cum se face insamantarea vinetelor?

0 Shares
0
0
0

Vinetele sunt o leguma cu multa personalitate atat in bucatarie, unde sunt protagonistele unor retete savuroase, cat si in gradina de legume, unde dau multe satisfactii la recoltare.

Pentru a obtine rezultate bune la cultivare, este necesar sa stim cum sa semanam la momentul potrivit, astfel incat planta sa se dezvolte in perioada climatica cea mai favorabila. Prin urmare, sa incercam sa intelegem care este cea mai potrivita perioada de insamantare.

Perioada de insamantare si transplantare

Vinetele sunt o cultura anuala care se dezvolta bine in zonele cu clima blanda, cu temperaturi optime intre 20 si 25 de grade. Atunci cand termometrul indica sub 15 grade, planta sufera. Din acest motiv, cel mai bine este sa se astepte pana primavara tarziu pentru a o pune in camp, pentru a evita sa sufere ingheturi tarzii.

Evident, in zonele cu clima calda poate fi semanata si transplantata mai devreme, in timp ce in nordul Romaniei este mai bine sa se astepte mai mult. Deoarece ciclul de cultivare a vinetelor este destul de lung (cinci sau sase luni), este mai bine sa anticipati semanatul, facandu-l in rasalnita, veti castiga cel putin o luna si veti creste productivitatea.

Intr-un rasad protejat poate fi semanat de la jumatatea lunii ianuarie sau de la sfarsitul lunii februarie, pentru a fi transplantat dupa aproximativ 40 de zile. Daca, pe de alta parte, doriti sa plantati semintele direct pe camp, trebuie sa asteptati pana in martie in zonele cu clima blanda si pana la jumatatea lunii aprilie.

Cum se pregateste solul

Solul pentru plantarea vinetelor trebuie sa fie liber si drenant, precum si sa aiba o cantitate buna de materie organica. Din acest motiv, cel mai bine este sa se lucreze cu sapaturi adanci, apoi sa se incorporeze ingrasaminte (compostul sau gunoiul de grajd maturat sunt bune), prin incorporarea lor cu sapa in solul de suprafata.

Urmeaza nivelarea patului germinativ cu o grebla metalica, eventual curatarea suprafetei de radacini si pietre care sunt prea vizibile. In ceea ce priveste fertilizarea, nu trebuie sa se furnizeze prea mult azot, deci nu trebuie sa se fertilizeze in exces (recomand maximum 5-6 kg de gunoi de grajd sau compost bine copt pe metru patrat de gradina de legume).

Fertilizarea excesiva cu azot determina caderea florilor si, prin urmare, pierderea unei mari parti din recolta. Pe esenzi.ro poti gasi seminte de vinete de foarte buna calitate.

Durabilitatea semintelor

Semintele de vanata se pastreaza mult timp daca sunt uscate imediat si apoi depozitate intr-un loc intunecos si uscat. O samanta poate germina chiar si dupa patru sau cinci ani; in mod natural, cu cat semintele sunt mai batrane, cu atat procentul de germinare va fi mai mic. Pentru a facilita eclozarea semintelor ceva mai vechi, acestea pot fi inmuiate in ceai de musetel.

In ce faza lunara sa semanam vinete

Traditia populara prescrie insamantarea legumelor-fructe in semiluna; vinetele nu fac exceptie de la aceasta regula. Se spune ca faza de semiluna da un impuls pozitiv dezvoltarii partii aeriene a plantei si fructificarii acesteia, ceea ce ii intereseaza pe cultivatorii de vinete. Trebuie precizat ca nu exista nicio dovada stiintifica pentru acest fapt, astfel incat fiecare persoana decide daca sa se bazeze pe credintele taranesti sau sa semene planta fara sa se uite la calendarul lunar. Daca va decideti sa va uitati la Luna, un calendar actualizat pe aceasta tema va fi util.

Vinetele sunt un ingredient versatil si nutritiv, care poate fi folosit in multe feluri in bucatarie. Acestea sunt originare din America de Sud si au devenit populare in intreaga lume datorita proprietatilor lor delicioase si sanatoase.

Inainte de a incepe cultivarea vinetelor, trebuie sa alegi soiul potrivit pentru a se potrivi cu conditiile tale de mediu si cu scopul tau culinar. Exista o gama variata de soiuri de vinete, cum ar fi vinetele albe, negre sau galbene, precum si soiuri mai mari sau mai mici.

Una dintre problemele comune cu cultivarea vinetelor este alegerea locului potrivit. Acestea prefera soluri bogate in nutrienti, bine drenate si cu un pH intre 6 si 7. De asemenea, vinetele au nevoie de multa lumina directa pentru a se dezvolta in mod corespunzator.

In ceea ce priveste semanatul, acesta poate fi facut direct in gradina sau in ghivece. Daca alegi sa semeni direct in gradina, asteapta pana cand solul se incalzeste la cel putin 15 grade Celsius, inainte de a semana. Daca alegi sa semeni in ghivece, acestea trebuie sa fie adecvat de mari si sa contina un amestec de pamant de gradina si pamant pentru ghivece.

In ceea ce priveste ingrijirea plantelor, este important sa asiguri o udare regulata, evitand udarea excesiva. De asemenea, este important sa eviti sa uzi frunzele, deoarece acestea pot deveni infestate cu mucegai. In ceea ce priveste fertilizarea, poti folosi un amestec de ingrasamant pentru legume sau o combinatie de ingrasamant organice si chimice.

In ceea ce priveste combaterea daunatorilor, trebuie sa fii atent la semnele de atac, precum frunzele muscate sau larvele, si sa aplici tratamente specifice in mod regulat.

In ceea ce priveste culesul, acesta poate fi facut cand vinetele au atins maturitatea si au ajuns la dimensiunea dorita. Este important sa culezi vinetele inainte ca acestea sa devina prea mature, deoarece acestea vor fi mai putin gustoase si mai putin utilizabile.

In concluzie, cultivarea vinetelor poate fi o activitate interesanta si satisfacatoare, care poate fi realizata cu succes prin respectarea acestor recomandari de baza.

0 Shares
You May Also Like