In zilele noastre, este ceva firesc ca atunci cand iesim pe strada sa vedem femei care au parul vopsit, iar unele dintre acestea aleg sa faca acest lucru acasa in timp ce alte femei aleg sa se vopseasca pe la diferite saloane infrumusetare.
Principalele motive pentru care doamnele si domnisoarele isi vopsesc parul sunt cosmetice: acoperirea parului gri sau alb, schimbarea unei culori considerate mai de moda veche cu o culoare considerata mai la moda sau din dorinta de refacere a culorii originale a parului dupa ce a fost decolorat prin procese de coafura sau prin inalbirea soarelui.
Tehnici de aplicare
In afara scalpului
Culoarea parului a fost aplicata in mod traditional parului ca o culoare generala. Trendul modern este de a folosi mai multe culori pentru a produce dungi sau gradatii, dar nu toate lucreaza pe culoarea unei singure baze. Acestea sunt denumite:
- Evidentierea, in cazul in care sectiunile de par sunt tratate cu lighteners;
- Lumina slaba, unde partile parului sunt tratate cu culori de par mai intunecate;
- Splashlighting o banda orizontala de par albite de la ureche la ureche;
Exista, de asemenea tehnici mai noi de colorare, cum ar fi ombré, in care parul este intunecat pe coroana si bit-by-bit devine mai usor spre capete.
Acestea sunt tehnici off-the-scalp si pot fi aplicate prin urmatoarele metode:
- Foile, in cazul in care bucati de folie sau folie de plastic sunt utilizate pentru a separa parul de colorat, in special atunci cand se aplica mai mult de o culoare (Acest lucru asigura ca culoarea este aplicata numai la firele de par dorite si protejeaza firele de par care nu sunt destinate fi vopsit).
- Cap, cand un capac de plastic este asezat strans pe cap si firele sunt trase cu un carlig (aceasta metoda nu este practicata frecvent, cu exceptia evidentierii parului scurt).
- Balayage, unde culoarea parului este vopsita direct pe sectiuni ale parului, fara folii folosite pentru a pastra culoarea continuta (aceasta metoda creste in popularitate datorita capacitatii sale de a arata mai natural).
- Indepartarea sau vopsirea vopselei, asemanatoare balayajului, prin faptul ca culoarea este vopsita direct pe par (ceea ce are ca rezultat un nivel mai solid de acoperire pe capetele parului).
- Toate tehnicile de colorare pot fi folosite cu orice tip de culoare. Pentru iluminare, parul trebuie uneori sa fie albat inaintea colorarii.
Pe scalp
Colorarea parului poate fi aplicata si pe scalp pentru un nivel mai solid de acoperire
- Acoperire cu radacina , in cazul in care culoarea este aplicata numai celei mai recente sectiuni de re-crestere (de obicei, primul centimetru de par cel mai apropiat de scalp) Rezistenta la radacina se repeta la fiecare 4-6 saptamani pe masura ce culoarea naturala creste si devine evidenta. Oamenii care isi vopsesc parul pentru a masca griul nedorit au deseori aceste radacini.
- Toate culorile, in cazul in care persoana vrea ca toate parul lor sa fie o culoare solida diferita.
- Blocare color, in cazul in care persoana doreste doua sau mai multe culori aplicate pe parul lor, ducand la dimensiune si contrast.
- Toate tehnicile de colorare pot fi folosite cu orice tip de culoare. Pentru iluminare, parul trebuie uneori sa fie decolorat inaintea colorarii.
Tipuri
Cele patru clasificari cele mai comune sunt permanente , demi-permanente, semi-permanente si temporare.
Permanent
Culoarea permanenta a parului contine, in general, amoniac si trebuie amestecata cu un dezvoltator sau agent de oxidare pentru a schimba permanent culoarea parului. Amoniacul este utilizat in culoarea parului permanent pentru a deschide stratul cuticulei , astfel incat dezvoltatorul si colorantii impreuna sa poata patrunde in cortex .
Dezvoltatorul, sau agentul de oxidare, vine in diferite volume. Cu cat volumul dezvoltatorului este mai mare, cu atat mai mare va fi „ridicarea” pigmentului natural al parului unei persoane. Cineva cu par intunecat care doreste sa obtina doua sau trei nuante mai usoare poate avea nevoie de un dezvoltator mai inalt, in timp ce cineva cu par mai usor care doreste sa obtina parul mai intunecat nu va avea nevoie de unul atat de inalt. Timpul poate varia in functie de colorarea permanenta a parului, dar este de obicei 30 de minute sau 45 de minute pentru cei care doresc sa obtina o schimbare maxima a culorii.
Demi-permanent
Culoarea firului de par permanent este culoarea parului care contine un agent alcalin, altul decat amoniacul (de exemplu, etanolamina, carbonat de sodiu) si, in timp ce este utilizat intotdeauna cu un dezvoltator, concentratia de peroxid de hidrogen in acel dezvoltator poate fi mai mica decat cea utilizata cu o culoare permanenta a parului. Deoarece agentii alcalini utilizati in culori demineralizate sunt mai putin eficienti in indepartarea pigmentului natural de par decat amoniacul, aceste produse nu ofera nici o lumina a culorii parului in timpul vopsirii. Ca rezultat, ei nu pot culoarea parului la o nuanta mai usoara decat era inainte de vopsire si sunt mai putin daunatori parului decat omologul lor permanent.
Demi-permanentii sunt coloranti mult mai eficienti pentru a acoperi parul gri decat semi-permanentii, dar mai putin eficienti decat permanent. Demi-permanentii au mai multe avantaje in comparatie cu culoarea permanenta. Deoarece in esenta nu exista o inaltare a parului natural, culoarea finala este mai putin uniforma / omogena decat cea permanenta si, prin urmare, mai naturala. Culorile de par demo-permanente nu sunt permanente, dar nuantele mai intunecate pot persista mai mult decat este indicat pe pachet.
Semi-permanent
Colorarea parului permanent a parului implica putin sau deloc peroxid de hidrogen sau amoniac si, prin urmare, este mai putin daunatoare firului de par. Cantitatea redusa de dezvoltator, de fie peroxid sau amoniac, inseamna ca parul deteriorat anterior prin aplicarea unei culori permanente sau a unei remodelari permanente este mai putin probabil sa fie deteriorat in timpul procesului de aplicare a culorii.
Culoarea parului semi-permanent utilizeaza compusi cu greutate moleculara mai mica decat cei prezenti in vopselele de par temporare. Acesti coloranti penetreaza firul de par numai partial, datorita cantitatii reduse de dezvoltator utilizat. Din acest motiv, culoarea va supravietui spalarii repetate, de obicei 4-5 spalari sau cateva saptamani, inainte de a suferi o epuizare semnificativa sau o spalare in intregime.
Colorantii semi-permanenti pot contine inca p-fenilendiamina (PPD) carcinogena suspectata sau alte coloranti asemanatori. Culoarea finala a fiecarui fir de par va depinde de culoarea si porozitatea originala. Deoarece culoarea si porozitatea parului de-a lungul capului si de-a lungul unei fire de par, vor exista variatii subtile in umbra intregului cap. Important de precizat este faptul ca o culoare semi-permanenta nu poate lumina parul.
Culoare temporara
Culoarea temporara a parului este disponibila sub diferite forme, inclusiv clatiri, sampoane, geluri, spray-uri si spume. Culoarea temporara a parului este de obicei mai stralucitoare si mai vibranta decat cea a parului semi-permanent si permanent. Pigmentii in culoarea parului temporar sunt cu greutate moleculara ridicata si nu pot penetra stratul cuticulei. Particulele de culoare raman adsorbite (indeaproape aderente) la suprafata arborelui de par si sunt usor de indepartat cu un singur sampo