A merge la psiholog nu este ceva rusinos, pentru ca psihologul ne poate ajuta sa trecem cu bine peste situatiile dificile cu care ne confruntam in viata de zi cu zi. Psihocab este un cabinet psihologic in Bucuresti, iar foarte multe persoane aleg sa treaca pragul acestui cabinet, atunci cand se confrunta cu diferite probleme.
Haideti asadar sa vedem de ce merg oamenii la psiholog, si cum ii poate ajuta psihologul pe acestia sa scape de griji si de probleme.
Mai jos sunt cateva circumstante in care, in general oamenii au nevoie de ajutorul unui psiholog:
- pentru a gasi seninatate si fericire atunci cand aceste stari lipsesc cu desavarsire;
- pentru a stimula cresterea personala interioara;
- pentru intelegerea si / sau nevoile de orientare politica, sexuala, etc;
- pentru a realiza o mai mare si mai buna constientizare de sine, a altora si a propriilor sfere vitale (familie, sentimentala, sociala, munca, scoala);
- pentru a iesi dintr-o criza temporara in care se afla din diferite motive;
- pentru a descoperi dinamica afectiva, sociala, familiala, relationala, scolara si de lucru si dificultati;
- pentru a iesi in cel mai scurt timp din diferite situatii de blocare;
- cand simptomele (de exemplu anxietatea, depresia, stresul iar exemplele pot continua) cresc progresiv in intensitate si frecventa, persista prea mult timp si influenteaza negativ viata;
- in caz de deces si evenimente traumatice;
- pentru a scapa de excesul de anxietate, stres, impulsuri, ganduri, temeri, dificultati, idei si sentimente negative (tristete, idei fataliste despre viitor, temeri irationale);
- cand observam schimbari de comportament ( de exemplu , schimbarea starii de spirit, modificari in comportamentul nostru care genereaza probleme sau izolarea nejustificata);
- atunci cand o problema psihologica tinde sa creasca in intensitate si frecventa, devenind cronica si disfunctional invadand toate diferitele sfere vitale;
- pentru a restabili echilibrul si nivelul corect de dispozitie si stima de sine;
- pentru a remodela si a imbunatati personajul si personalitatea;
- pentru a iesi treptat din abuz si dependenta (droguri, alcool, tutun, alimente, sex, etc).
- sportivii pot de-asemenea sa mearga la psiholog inainte de a participa la o competitie foarte importanta, sau dupa ce revin de la o competitie importanta, unde nu au avut rezultatele dorite.
Cum poate veni psihologul in ajutorul acestor persoane?
Sustinerea persoanei prin disconfort intern pana la atenuarea si / sau disparitia acesteia problemei cu care se confrunta, reprezinta prima modalitate in care un psiholog ii poate oferi ajutor.
Ajutand la intelegerea, reactivarea si intarirea energiilor si capacitatilor, oferind de-asemenea solutii si motivatii interne, permitand astfel depasirea blocurilor si obstacolelor psihice, reprezinta alte forme de ajutor pe care un psiholog le poate oferi pacientilor sai.
Crearea unui spatiu diferit de cele obisnuite din viata de zi cu zi, in care sa se confunda pacientii, reprezinta de-asemenea o alta modalitate prin care un psiholog isi poate ajuta pacientii sa depaseasca mai repede problemele si sa duca o viata normala.
Furnizarea informatiilor necesare privind problema prezentata si eventual trimiterea acesteia unui alt specialist, poate de-asemenea sa reprezinte o alta modalitate prin care psihologul isi ajuta pacientul.
Inainte de a incepe o terapie, este important ca oamenii sa faca distinctia dintre un psiholog si un psihoterapeut pentru a putea alege in mod constient ce profesionist sa contacteze in functie de nevoile lor. Ar fi, de asemenea, recomandabil sa avem o idee despre diferitele tipuri de psihoterapie, astfel incat sa poata alege sa mearga la un psihoterapeut pe baza abordarii teoretice si metodologice de referinta; acest lucru se datoreaza faptului ca este important ca inclinatiile fiecaruia sa fie in armonie cu cele ale profesionistilor.
Precizam faptul ca terapiile de lunga durata sunt neaparat o garantie a eficientei si a atingerii bunastarii. In schimb, este recomandabil sa porniti de la o analiza atenta a nevoii si formularea de obiective mici realizabile si realiste intr-un interval de timp definit si convenit impreuna. Dupa ce ati atins acel moment, faceti “punctul situatiei” intr-un mod cinstit si comun, eventual reevaluand o noua perioada de studiu, analiza, elaborare in functie de nevoile actuale.
Asadar, dupa cum se poate observa, exista o multime de situatii in care oamenii aleg sa treaca pragul unui cabinet de psihologie. Dupa cum spuneam, nu este rusinos ca oamenii sa mearga la psiholog, ci este chiar foarte util.