Informatii generale despre repatriere decedati

0 Shares
0
0
0

Cateva milioane de romani au ales sa paraseasca tara datorita nivelului de trai, si sa isi incerce norocul intr-o alta tara, departe de casa, departe de familie, departe de prieteni si rude, departe de tot. Practic aceste persoane au ales sa inceapa o noua viata, si au luat totul de la zero.

Ei bine, foarte multi dintre cei care au facut acest pas important in viata lor, acum se felicita pentru alegerea facuta, in conditiile in care viata pe care o duc este una frumoasa si lipsita de griji.

Unii au dat de greu rapid si in strainatate, si s-au convins ca si acolo trebuie sa munceasca din greu pentru a se putea bucura de un trai fara griji.

Odata cu trecerea timpului, au existat si multe cazuri ale romanilor care si-au pierdut viata printre straini, iar familiile greu incercate si-au indreptat atentia spre Repatriere-decedati.ro, pentru a-si repatria decedatii.

Din cauza faptului ca fiecare dintre noi avem pe cineva in strainatate, si pentru ca viata este atat de imprevizibila ca nu se stie cand ne vine pierirea, in urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre repatrierea decedatilor din Europa. Este foarte important ca fiecare sa cunoasca detalii legate despre procedura de repatriere, in conditiile in care fiecare dintre noi avem pe cineva plecat in strainatate.

IMPORTANT:

Pentru repatrierea persoanelor decedatului, nu este obligatorie deplasarea rudelor si a membrilor familiei in tara in care a avut loc decesul. Daca un membru al familiei sau o ruda a dumneavoastra care este cetatean roman, a decedat intr-o alta tara din Uniunea Europeana, este bine sa stiti urmatoarele lucruri foarte importante:

  1. Decesul trebuie neaparat sa fie inregistrat la autoritatile locale din tara respectiva. Precizam faptul ca decesul poate fi inregistrat si la Ambasada Romaniei din tara respectiva sau Consulatul Romaniei din tara respectiva, insa nu este obligatoriu acest lucru.
  2. Daca Ambasada Romaniei sau Consulatul Romaniei sunt informate despre decesul cetateanului roman de catre autoritatile locale, atunci acestea informeaza Ministerul Administratiei si Internelor din Romania, care la randul sau va informa familia cu privire la decesul cetateanului roman.
  3. Inregistrarea decesului la Ambasada Romaniei sau la Consulatul Romaniei poate reprezenta totusi o idee buna intr-o perioada dificila si plina de stres si suparare, pentru ca acest lucru permite eliberarea de catre ambasada sau de catre consulat a unui certificat de deces romanesc.
  4. Atentie: Este deosebit de important de mentionat faptul ca eliberarea certificatului de deces romanesc se poate realiza doar pe baza certificatului de deces eliberat initial de catre autoritatile locale din tara in care s-a produs decesul, insa pentru eliberarea cerificatului romanesc de deces sunt necesare si alte documente prevazute de legislatia romana.
  5. In situatia in care inregistrarea decesului nu s-a facut la Ambasada Romaniei sau la Consulatul Romaniei din tara in care s-a produs, atunci certificatul de deces romanesc va fi eliberat in tara de catre autoritatile romane, pe baza certificatului de deces strain obtinut in tara respectiva si in baza altor documente prevazute de legislatia romana.
  6. In cazul in care decesul a fost cauzat de o actiune violenta (crima, accident de munca, accident rutier, etc.), atunci este necesara solicitarea interventiei autoritatilor locale de politie pentru a investiga cazul, dar trebuie sa stiti ca efectuarea investigatiilor poate intarzia procedura de transport funerar international, iar astfel trupul neinsufletit va ajunge mai tarziu in Romania.
  7. In cazul in care ati aflat despre producerea decesului in timpul in care va aflati in Romania, atunci trebuie sa notificati in scris Directia Relatii Consulare a MAE.

Probabil va intrebati de ce nu am amintit nimic despre costurile repatrierii, si nu am prezentat nici un pret. Ei bine, nu exista un pret standard, ci acesta depinde foarte mult de cat de mare este distanta care trebuie parcursa din locul de unde este preluata persoana decedata si pana la destinatie. Conteaza apoi si implicarea firmei in obtinerea documentelor necesare pentru transportul funerar international, etc.

Acestea sunt cateva detalii foarte importante pe care trebuie sa le cunoasca toate persoanele care au membrii ai familiei, rude sau prieteni in strainatate. Dupa cum spuneam la inceputul articolului, viata este atat de imprevizibila incat nu stim cand ne poate veni pierirea, asa ca daca cineva drag moare intr-o tara straina, cu siguranta trebuie sa cunoasteti pasii care trebuiesc urmati.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…