In primul rand, trebuie specificat faptul ca pagina Protecons.ro, le poate veni in ajutor tuturor celor care au nevoie de obtinerea unei autorizatii sau de obtinerea unui aviz ISU.
Ei bine, si daca tot am adus in discutie acesti doi termeni, aviz si autorizatie, in continuarea acestui articol vom discuta putin despre ce inseamna fiecare.
In primul rand, trebuie precizat faptul ca un aviz este un document emis de catre inspectoratul teritorial de urgenta din capitala sau din orice judet, in baza unei declaratii depuse.
Pentru obtinerea avizului, toate actele atasate la dosar, au scopul de a certifica securitatea in caz de incendiu a constructiilor, a ansamblelor sau a amenajarilor.
Daca stam sa discutam despre autorizatii, acestea sunt acte administrative, care la randul lor sunt eliberate tot de catre inspectoratele teritoriale de urgenta, iar obiectivul lor este intrunirea tuturor masurilor de securitate in cazul unui eventual incendiu.
In cazul in care vrem sa discutam despre diferenta dintre un aviz de functionare ISU si o autorizatie de functionare ISU, trebuie mentionat faptul ca autorizatiile implica un control la fata locului.
Un astfel de control se poate efectua in cazul constructiei, halei, echipamentului, amenajarii, etc. Toate aceste autorizatii sunt emise doar in momentul in care este finalizata lucrarea, dupa ce se efectueaza avizul de receptive al lucrarilor de construire, si reprezinta o etapa ulterioara avizarii de securitate in caz de incendiu.
Referitor la avizul de securitate in caz de incendiu, acesta cu siguranta este necesar in momentul in care este cerut prin certificatul de urbanism, pentru a se obtine autorizatia de construire.
Acest aviz poate sa fie necesar si in cazul cladirilor care isi schimba destinatia sau care se modernizeaza. Deasemenea, un astfel de aviz este necesar si in cazul constructiilor ridicate in incinta parcelelor, dar este necesar si pentru toate constructiile noi, care detin sisteme de detectare sau de stingere a incendiilor.
Referitor la obtinerea avizelor si a autorizatiilor de securitate la incendiu, mai intai de toate este nevoie de o cerere specifica in acest sens, care va trebui sa fie completata.
Mai apoi, este nevoie de certificatul de urbanism pentru avizare, iar pentru autorizatia de securitate la incendiu este necesara autorizatia de construire.
Deasemenea, in situatia in care se doreste obtinerea autorizatiei, este nevoie de avizul de securitate la incendiu, dar si de documentatia vizata spre neschimbare, datorita careia s-a emis avizul respective.
Referatul verificatorului de proiect reprezinta un alt document esential, pentru a se putea obtine aceste documente, iar acest referat poate contine documentatii tehnice, schite ale amplasamentului, si chiar si scenariul de securitate la incendiu.
In plus, in cazul obtinerii autorizatiei, mai este nevoie si de avizul de securitate la incendiu, obtinut pe parcurs.
Asadar, in cazul in care se doreste obtinerea acestor documente, trebuie pregatit un dosar care sa contina alte documente necesare, insa cu siguranta specialistii la care vei apela pentru a-ti obtine autorizatia sau avizul, se vor descurca de minune, si vor reusi sa obtina aceste documente in cel mai scurt timp posibil.