Nu stim aproape nimic despre efectele pe termen lung ale realitatii virtuale asupra copiilor si asta ii ingrijoreaza pe unii parinti. De fapt, 60 la suta dintre parinti spun ca sunt cel putin „oarecum ingrijorati” copiii lor se vor confrunta cu efecte negative asupra sanatatii din utilizarea tehnologiei, potrivit unui raport publicat miercuri de cercetatorii de la Stanford si Common Sense Media.
Studiul, care include un sondaj asupra a 3.600 de parinti cu cel putin un copil sub 18 ani, examineaza impactul potential, atat bun, cat si rau pe care tehnologia il poate avea asupra copiilor. S-a constatat ca parintii sunt in general atenti in legatura cu realitatea virtuala, mai ales avand in vedere ca au fost putine cercetari efectuate asupra utilizatorilor de VR si a copiilor.
„Copiii sunt adesea ganditi in urma cercetarilor”, a spus Michael Robb, directorul cercetarii la Common Sense Media. „Cercetarea de aici este inca destul de subdezvoltata, in ceea ce priveste cat de repede este adoptata VR in casele oamenilor. Exista un apel la actiune pentru cercetatori care sa ajute mai bine sa inteleaga care sunt efectele pe termen scurt si pe termen lung ale VR”.
VR, o simulare generata de computer a unui mediu 3D, foloseste castile pentru a transporta practic spectatorii sau pentru a le permite sa interactioneze cu o setare intr-un mod aparent realist. A fost folosita in jocuri si in spatii de joaca copii, dar are o serie de alte aplicatii, de la a ajuta oamenii sa depaseasca fobiile pana la distragerea pacientilor de la procedurile dureroase.
Totusi, VR a fost vazuta in mare parte ca un gimmick, dat fiind faptul ca masele nu au adoptat cu adevarat tehnologia – in ciuda sustinerii unor jucatori importanti precum Facebook, Samsung si Google.
Dispozitive mai ieftine ar putea incepe sa schimbe asta. O mai mare accesibilitate faciliteaza, de asemenea, efectuarea de cercetari cu privire la efectele tehnologiei asupra problemelor de sanatate precum dezvoltarea neurologica.
Extinderea utilizarii
Dezvoltatorii si cercetatorii VR avertizeaza ca mai multe cercetari trebuie sa fie facute inainte ca tehnologia sa fie recomandata in siguranta copiilor, mai ales avand in vedere faptul ca dezvoltarea cortexului prefrontal al creierului se accelereaza in copilaria mijlocie.
Acest lucru este legat de dezvoltarea memoriei de lucru a copilului, controlul impulsurilor si flexibilitatea cognitiva – sau capacitatea de a schimba perspectiva sau abordarile unei sarcini.
Acest lucru ridica intrebari cu privire la modul in care utilizarea pe termen lung a VR ar putea afecta dezvoltarea si sanatatea creierului unui copil.
De exemplu, nepotrivirea dintre focalizarea pe imagini care par a fi departe, dar sunt de fapt pe un ecran la doar cativa centimetri distanta poate confunda creierul si poate provoca ochiul si durerile de cap pe termen scurt. Efectele pe termen lung sunt inca necunoscute.
In plus, 70 la suta dintre parinti au declarat ca sunt preocupati de continut sexual, pornografie si continut violent in VR, 67 la suta au declarat ca sunt preocupati in legatura cu faptul ca copiii vor petrece prea mult timp cu VR, in timp ce 61 la suta isi fac griji ca tehnologia va duce la izolare sociala.
Moderatia este cheia
Cand vine vorba de reglementarea utilizarii VR a copiilor, moderatia este esentiala, asa ca parintii ar trebui sa isi duca copiii in spatii de joaca copii, acolo unde acestia vor experimenta cele mai noi jocuri VR timp de cateva minute sau zeci de minute.
Castiguri educationale
VR poate avea implicatii semnificative pentru educatie, iar acesta este un mare avantaj. Faptul ca personajele VR sunt si mai prezente, poate mai interactive, inseamna ca copiii sunt gata sa invete si mai mult de la un personaj VR decat ar putea invata in alte conditii.
S-a aratat ca VR faciliteaza invatarea conceptelor precum fractiile, cresterea plantelor si alte standarde bazate pe matematica si stiinta. Un procent de 62 la suta dintre parintii chestionati au spus ca cred ca VR va imbunatati experientele educationale pentru copiii lor. Acest numar sare la 84 la suta pentru parintii copiilor intre 8 si 17 ani care folosesc deja VR.
Impact pe termen lung
Cercetarile au aratat ca intruchiparea unui avatar in VR poate creste empatia unui adult fata de oameni diferiti de acestia, reducand probleme precum prejudecata rasiala implicita si evocand empatia pentru persoanele cu culoare.
Insa potentialul VR de a incuraja empatia in randul copiilor mai mici ar putea fi dificil, avand in vedere ca inca dezvolta capacitatea de a lua perspective si de a intelege ca altii ar putea gandi si simti altfel decat ei.
De fapt, doar 38 la suta dintre parinti considera ca VR poate ajuta copiii sa empatizeze cu cei care sunt diferiti de ei. Acesti parinti isi duc cu siguranta copiii in spatii de joaca copii unde este prezenta realitatea virtuala, sau chiar aduc realitatea virtuala acasa, pentru cei mici.