Ce trebuie sa stii despre repatrierea persoanelor decedate?

0 Shares
0
0
0

In prezent, cateva milioane de romani traiesc in diferite tari din Europa si nu numai. Cei mai multi dintre romanii stabiliti in Europa, se afla in tari precum Italia sau Spania, insa si in alte tari exista comunitati foarte mari de romani.

Odata cu trecerea timpului, multi dintre romanii plecati in strainatate si-au pierdut viata, si au fost inmormantati acolo. Au existat insa si foarte multe situatii in care cei care si-au pierdut viata printre straini, au fost repatriati prin intermediul unor firme de servicii de transport decedati ieftin, pentru a fi inmormantati crestineste, in tara.

In urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre acest subiect, pentru ca familiile care au rude in strainatate, sa stie cum trebuie sa procedeze intr-o asemenea situatie.

Cum se efectueaza constatarea decesului in strainatate?

In situatia in care discutam despre un deces care a avut loc intr-una din tarile membre ale Uniunii Europene, atunci decesul trebuie inregistrat la autoritatile din tara respectiva. In cazul in care familia decedatului isi doreste acest lucru, atunci decesul poate fi declarat si la ambasada sau consulatul Romaniei din respectivul stat, iar in acest fel se va obtine eliberarea unui certificat de deces romanesc.

Daca familia greu incercata nu isi doreste sa mai inregistreze decesul si la ambasada sau consulat, atunci va fi eliberat un certificat de deces international de catre autoritatile din respectivul stat, care este necesar pentru procesul de repatriere. Pentru repatrierea decedatilor, vor fi eliberate si alte documente importante precum: pasaportul mortuar, certificatul constatator si certificatul de imbalsamare eliberate de catre spital, dar si autorizatia de transport funerar. Este foarte important de mentionat faptul ca toate aceste documente sunt necesare pentru a se putea realiza repatrierea decedatilor.

In cazul in care familia nu isi doreste sa declare decesul la consulat sau la ambasada, atunci cu siguranta va obtine certificatul de deces romanesc acasa in Romania, de la autoritatile competente din orasul de domiciliu al persoanei decedate.

Cum se efectueaza repatrierea decedatului?

Pentru ca familia greu incercata sa poata obtine repatrierea decedatului in conformitate cu legile statului unde a avut loc decesul si cu legislatia internationala, este necesar sa apeleze la serviciile prestate de catre o companie specializata in repatriere decedati.

Transportul funerar trebuie sa fie efectuat in cel mult 72 de ore incepand de la solicitarea serviciului, si poate fi realizat fie cu masini de transport funerar omologate, fie cu avionul. Cu siguranta insa, cea de a doua varianta este mult mai scumpa, iar de aceea, cele mai multe familii isi repatriaza decedatii cu masini de transport funerar omologate.

Cum se desfasoara transportul funerar international? Exista si alte cai de transport?

Transportul trupului neinsufletit se face intr-un sicriu de zinc sigilat, care este mai apoi asezat intr-un sicriu de lemn, pentru protectie. Masinile firmelor care presteaza servicii de repatrieri persoane decedate, sunt dotate cu sistem frigorific si dispun de foarte multe dotari moderne, iar soferii firmelor respective sunt foarte experimentati si se asigura de faptul ca vor ajunge in cel mai scurt timp la destinatie, fara incidente.

De mentionat este faptul ca exista firme care repatriaza decedatii si pe cale aeriana, insa aceste servicii sunt mai scumpe, iar foarte multe familii nu isi permit repatrierea in acest fel.

Transportul de la locul de unde a fost preluata persoana decedata si pana la capela unde va avea loc ceremonia de inmormantare este ultima etapa a procesului de repatrieri persoane decedate. In acest timp, reprezentantii firmei de repatrieri vor tine la curent familia cu stadiul transportului, iar familia va afla ora exacta la care va ajunge masina care transporta decedatul, pentru ca familia sa poata demara ceremonia de inmormantare.

La final, dupa ce trupul neinsufletit ajunge la capela la care urmeaza ceremonia de inmormantare si este pregatit pentru inmormantare, reprezentantul firmei de repatrieri va inmana familiei indoliate factura pentru serviciile prestate si dovada platii, pentru ca acestea le vor fi mai apoi necesare pentru obtinerea ajutorului de deces.

Ei bine, acestea sunt lucruri foarte importante pe care trebuie sa le cunoasca toti cei care au rude in strainatate, pentru ca in cazul nefericit in care le moare cineva drag printre straini, sa aiba cunostinte despre cum se realizeaza o repatriere dededati.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…