Intrebari si raspunsuri frecvente privind CEDO

0 Shares
0
0
0

In cazul in care vi s-a comis o nedreptate, dupa ce ati incercat toate posibilitatile in instanta, cu siguranta ultima solutie este aceea de a completa si de a trimite un formular CEDO, sperand ca dreptatea sa vina de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In acest sens, va trebui sa cunoasteti cateva lucruri importante despre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si nu numai. Haideti sa vedem despre ce este vorba.

Ce este Conventia Europeana a Drepturilor Omului?

Conventia Europeana a Drepturilor Omului este una internationala, a tratatului pe care numai statele membre ale Consiliului Europei le pot

semna. Conventia, contine o lista a drepturilor si garantiilor pe care statele s-au angajat sa le respecte.

Ce face Curtea Europeana a Drepturilor Omului?

Curtea aplica Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Este sarcina este de a se asigura ca statele respecta drepturile si garantiile stabilite in Conventie. Ea face acest lucru prin examinarea plangerilor (cunoscute ca „cereri”) depuse de persoane fizice sau, uneori, de state.

In cazul in care concluzioneaza ca un stat membru a incalcat una sau mai multe drepturi si garantii, Curtea pronunta o hotarare judecatoreasca privind o incalcare a drepturilor. Hotararile sunt obligatorii: tarile in cauza sunt in conformitate cu obligatia de a le respecta.

Cand ma pot adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului?

Aveti posibilitatea sa depuneti o cerere la Curtea de Justitie daca luati in considerare acest lucru si daca ati fost personal si direct victima unei incalcari a drepturilor si garantiilor prevazute in conventie sau in protocoalele sale. Presupusa incalcare trebuie sa fi fost savarsita de unul dintre statele care sunt legate de conventie.

Ce drepturi sunt protejate prin Conventie si Conventie si protocoalele sale?

In special, sunt protejate urmatoarele drepturi:

  • dreptul la viata;
  • dreptul la un proces echitabil in materie civila si penala;
  • dreptul la respectarea vietii private si de familie;
  • libertate de exprimare;
  • libertatea de gandire, constiinta si religie;
  • dreptul la o cale de atac efectiva;
  • dreptul la bucuria pasnica a posesiunilor;
  • dreptul de a vota si de a candida.

Ce face Conventia si ce interzice protocoalele sale?

Sunt interzise, in special, urmatoarele:

  • tortura si tratamentul sau pedeapsa inumana sau degradanta;
  • detentie arbitrara si ilegala;
  • discriminare in exercitarea drepturilor si libertatilor stabilite in Conventie;
  • expulzarea sau refuzul intrarii de catre cetatean in stat;
  • pedeapsa cu moartea si expulzarea colectiva a strainilor.

Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a locui intr-un loc unde se aplica Conventia? Care sunt conditiile legate de mine personal?

Nu trebuie sa fii cetatean al unui stat obligat prin Conventie. Incalcarea pe care o plangeti trebuie pur si simplu sa fi fost comisa de unul dintre acele state impotriva unei persoane aflata in „jurisdictia” ei, care, de obicei, inseamna al sau teritoriu.

Puteti fi o persoana fizica sau o persoana juridica, cum ar fi a companie sau asociatie.

„Trebuie sa fiti in mod direct si personal victima incalcarii pe care o pretindeti. Nu puteti face o plangere generala despre o lege sau o masura, de exemplu pentru ca pare nedreapta; nici nu va puteti plange in numele altor persoane (cu exceptia cazului in care acestea sunt clar identificate si sunteti reprezentantul lor oficial).

Exista proceduri care trebuie respectate in prealabil in instantele nationale?

Da, trebuie sa fi folosit toate caile de atac din statul in cauza, care ar putea oferi despagubiri pentru situatia in care va plangeti. De obicei, aceasta va insemna o aplicatie corespunzatoare in instanta judecatoreasca, urmata de un recurs, dupa caz, si chiar de un apel, recursul la o instanta superioara, cum ar fi instanta suprema sau Curtea Constitutionala, daca exista una.

Nu este suficient doar sa folositi aceste remedii. In asa trebuie, de asemenea, sa fi ridicat de fapt plangerile dvs.

Aveti numai sase luni de la data deciziei finale la nivel national sa depuneti o cerere. Dupa aceasta perioada cererea dumneavoastra nu poate fi acceptata de Curte.

Asadar, in mare parte acestea sunt cateva dintre cele mai interesante lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti in cazul in care ati fost victima unei nedreptati, iar acum doriti sa va gasiti dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Mai multe informatii insa va pot oferi si avocatii care va pot ajuta si sa completati formularul Cedo.

0 Shares
You May Also Like
Terapii recomandate în psihologie

SanatateTerapii recomandate in psihologie

In psihologie, exista o varietate de terapii recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari de sanatate mintala si pentru imbunatatirea…
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…