In momentul in care vine vorba despre margele, cu siguranta toata lumea cunoaste faptul ca acestea sunt printre accesoriile preferate ale femeilor, iar femeile nu rateaza niciodata ocazia de a-si cumpara margele noi.
Ei bine, cu siguranta dintre toate aceste femei care nu rateaza niciodata ocazia de a-si cumpara margele, foarte putine sunt cele care cunosc istoria margelelor, sau cand au aparaut primele margele.
Asadar, primele margele se spune ca au fost identificate de catre arheologi, si ar fi fost realizate din cochiliile melcilor, acum aproximativ 100.000 de ani in urma.
Se spune ca pe suprafata continentului american, pietrele si cochiliile au fost gaurite apoi vopsite pentru a fi transformate in podoabe, inca cu aproximativ 8800 de ani inainte de Hristos, iar apoi, odata cu trecerea timpului, osemintele animalelor au devenit materia prima pentru obtinerea margelelor.
Lucrurile au inceput insa sa evolueze, astfel ca undeva prin anul 3000 inainte de Hristos, deja au inceput sa apara pentru prima data margelele din cupru, iar ai apoi, undeva prin anul 1500 inainte de hristos au aparut margelele din piatra, lemn sau os sculptat.
Dupa foarte mult timp, undeva prin anul 1700, auaparut primele margele din sticla, iar mai apoi, dupa inca 100 de ani, dinspre Spania si Mexic au inceput sa apara in toata lumea margelele metalice, care erau prelucrate dintr-un aliaj cu nichel, care era cunoscut pe vremea respectiva sub denumirea de argint german, insa pana la descoperirea continentului american, cele mai des utilizate materiale pentru realizarea margelelor erau cochiliile cu forma tubulara.
Mai apoi, pana sa se descopere argila in anul 1820, pentru sculptarea bijuteriilor se folosea fildesul de morsa, iar mai apoi, odata cu trecerea timpului au inceput sa se foloseasca turcoazul, coralul si cochiliile din scoici pentru a se crea margelele.
Referitor la turcoaz, trebuie mentionat faptul ca acesta ramane piatra dominant pentru toate bijuteriile venite din sud – vestul Americii. Mai apoi, dinspre Rusia, incepand cu sfarsitul secolului al XVlll-ea, au inceput sa apara pe piata margelele de nisip, iar culoarea acestora era rosie.
Tot in perioada respectiva, trebuie mentionat faptul ca pana si banutii chinestesti vechi, care nu mai aveau nici o valoare financiara, au inceput sa fie transformati in margele, insa in perioada respectiva, se foloseau iarasi si scoicile pentru confectionarea margelelor, iar aici putem aminti scoicile Dentalium si Abalone.
Femeile care traiau in acele vremuri si care aveau o situatie financiara foarte buna, isi indreptau atentia numai si numai spre cerceii realizati din scoici mari Abalone.
Asadar, dupa cum se poate observa, inca din cele mai vechi timpuri, inca dinainte de nasterea lui Iisus Hristos se purtau margelele, chiar daca acestea nu aratau nicidecum ca si margelele din zilele noastre.
Odata cu trecerea timpului insa, cum toate lucrurile au evoluat, si margelele au avut o evolutie incredibila, ele au inceput sa fie confectionate din ce in ce mai bine, astfel ca incetul cu incetul s-a ajuns la margelele din zilele noastre, margele pe care femeile si le cumpara de fiecare data cand au ocazia.