Povestea de viata a lui Sylvester Stallone

0 Shares
0
0
0

Sylvester Stallone, nascut la data de 6 iulie 1946 in New York – Statele Unite ale Americii, este un actor, regizor si scenarist american. A devenit legendar prin roluri principale in filme de actiune ca Rocky si Rambo. In anii ’80 a fost unul din cei mai bine platiti actori de la Hollywood. In 2015 a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor in rol secundar in filmul Creed. Este adesea numit in presa “Sly”.

Tatal sau, Frank, este un imigrant din Gioia del Colle (oras din regiunea Puglia, Italia), frizer de profesie, iar mama, Jacqueline, este de origine franceza. Sylvester are un frate mai tanar, Frank jr. (cantaret si actor) si o sora (dupa tata), Toni Ann. Parintii sai au avut o casnicie dificila, separandu-se de mai multe ori si in final divortand pe cand Sylvester avea 11 ani.

Aceste evenimente au avut un mare impact in comportamentul lui Sylvester, acesta fiind suspendat si exmatriculat din mai multe scoli pentru absente si batai cu alti elevi. In final a fost trimis la Colegiul American din Geneva, Elvetia, un liceu special pentru elevi “cu probleme”, unde a fost votat ca si “candidat la scaunul electric”.

Intors in Statele Unite, Stallone a urmat cursurile de drama la Universitatea din Miami si a inceput sa scrie primele scenarii. S-a lasat de facultate ca sa devina actor in New York City, dar rolurile s-au lasat asteptate. A obtinut cateva roluri in piese de “teatru de avangarda” (nude) si a aparut chiar si intr-un film semi-pornografic.

Desi obtine roluri minore in filme ca “Bananas” si “Prizonierul de pe Strada 9”, alaturi de Woody Allen si respectiv Jack Lemmon, in 1971 este respins pentru “Nasul” (The Godfather), in urma participarii la un casting baieti.

In 1973, Stallone avusese deja auditii la aproape toate agentiile de actori din New York si sute de teste pentru diferite roluri, fara succese notabile. Intre roluri, lucreaza tot felul de slujbe slab platite: ajutor de bucatar, vanzator de peste, curatitor de custi la zoo si portar la un cinematograf.

Aici o cunoaste pe Sasha, o casierita, cu care se casatoreste in 1974. In aceasta perioada a scris din ce in ce mai mult, asteptand un rol care sa-l faca celebru. Prima ocazie a avut-o tot in 1974, cand a obtinut unul din rolurile principale din filmul “Lorzii din Flatbush” (The Lords of Flatbush).

Tot cu acest film a obtinut si prima creditare ca scenarist pentru “dialoguri aditionale”. Cu banii castigati prin acest film, Sylvester si Sasha s-au mutat la Hollywood. A urmat din nou o serie de auditii la diferite castinguri baieti, in urma carora a obtinut cateva roluri episodice in filme si seriale tv. In acest timp a continuat sa scrie, suportat financiar de Sasha.

Rocky

Cel mai popular personaj creat de Sylvester Stallone, Rocky Balboa, a luat viata intr-o noapte de la sfarsitul lunii martie 1975, dupa vizionarea meciului de box dintre legendarul campion Muhammad Ali si un necunoscut, Chuck Wepner, care a reusit sa reziste loviturilor lui Ali, pierzand prin decizia arbitrilor, dar reusind sa-l trimita la podea pe campion si sa castige admiratia publicului.

Inspirat, Stallone s-a incuiat intr-o camera timp de trei zile, in care a scris scenariul filmului. Mai multi producatori s-au aratat interesati de scenariu, dar Stallone a insistat ca nu-l vinde decat cu conditia sa joace el insusi in rolul titular.

Ofertele au crescut substantial, de la cateva zeci de mii de dolari, la peste o suta, producatorii dorind o vedeta consacrata ca Robert Redford, Burt Reynolds sau Ryan O’Neal in rolul principal. Desi nu mai avea in cont decat aproximativ $100, Stallone s-a tinut ferm pe pozitie. Ofertele au urcat la $200 000 si peste. In cele din urma, au cazut de acord ca Stallone va interpreta rolul, cu conditia ca bugetul filmului sa nu depaseasca un milion de dolari.

In cele din urma, filmul a fost finalizat pentru aproximativ $1.1 milioane, si a devenit unul din cele mai mari succese de casa din toate timpurile, incasand aproape $120 de milioane in Statele Unite si Canada, si aproape $100 de milioane in restul lumii. De asemenea, filmul a fost nominalizat la 10 premii Oscar, din care a castigat trei, intre care si cel mai important, pentru cel mai bun film al anului.

Sylvester a fost nominalizat ca cel mai bun actor si cel mai bun scenarist. In istoria filmului, doar patru vedete se pot mandri cu distinctia de a fi nominalizati la Oscar in acelasi an ca actor si scenarist: Charlie Chaplin, Orson Welles, Woody Allen si Sylvester Stallone.

Instantaneu Stallone s-a trezit intre cele mai mari nume din Hollywood. El a reluat rolul Rocky de cinci ori in urmatoarele trei decenii (Rocky II (1978), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) si Rocky Balboa (2006), semnand scenariul si regia la toate, cu exceptia partii a cincea, regizata de John Avildsen, care a regizat si prima parte), mai ales atunci cand alte filme ale sale nu au avut succesul asteptat.

Seria Rocky a transformat treptele Muzeului de Arta din Philadelphia intr-o atractie turistica in intreaga lume.

Pe lista celor mai populari eroi de film, realizata de Institutul American de Film (AFI) in 2003, Stallone se afla pe locul sapte ca Rocky Balboa, in urma lui Gregory Peck (Atticus Finch), Harrison Ford (Indiana Jones), Sean Connery (James Bond), Humphrey Bogart (Rick Blaine), Gary Cooper (Will Kane) si Jodie Foster (Clarice Starling).

Rambo

Al doilea personaj care l-a mentinut pe Stallone in topul celor mai bine platiti actori din lume pana la sfarsitul anilor 90 a fost John Rambo, veteran al razboiului din Vietnam. In 1982, dupa esecul comercial al filmelor “F.I.S.T.”, “Soimii noptii”, “Aleea paradisului” si “Drumul spre victorie”, se parea ca publicul nu il accepta pe Stallone decat in rolul care l-a consacrat – Rocky Balboa.

Dorind sa ofere ceva nou spectatorilor, Stallone a acceptat sa joace intr-un film care a fost pasat de la un studio la altul timp de aproape de zece ani, avand atasat succesiv aproape toti actorii de filme de actiune din acei ani. In ciuda faptului ca a acceptat rolul, Stallone nu a fost deloc optimist referitor la succesul filmului, fiind convins ca personajul era prea sumbru pentru gustul majoritatii.

Totusi prima parte a seriei, “First Blood” (1982) – “Singur contra tuturor”, s-a dovedit a fi un succes neasteptat, costand doar $14 milioane si incasand aproape $50 milioane in America de Nord si alte aproape $80 milioane in restul lumii.

Rambo nu a intrat in cultura populara decat in 1985, dupa aparitia partii a doua, “Rambo: First Blood Part II” – “Misiune in apocalips”, care s-a bucurat de un succes imens, incasand $150 milioane in America de Nord si alte $150 milioane in restul lumii, la un buget de aproximativ $44 milioane.

In 1985, ca urmare a lansarii pe marile ecrane a filmelor “Rocky IV” si “Rambo: First Blood Part II”, Stallone a devenit cea mai mare vedeta de cinema din lume. “Rambo III” (1988) – “Pretul prieteniei” nu s-a bucurat de acelasi succes in America, desi a fost foarte popular in Asia. Al patrulea film din serie, intitulat simplu „Rambo” – (Pana in iad si inapoi), a aparut pe marile ecrane in luna ianuarie 2008.

Cu toate ca a mai jucat si in multe alte filme, precum The Expendables, Creed, plus multe altele, Stallone este cel mai cunoscut datorita filmelor Rocky si Rambo.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…