Trasabilitatea in procesele de logistica

0 Shares
0
0
0

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca numeroase companii de retail si e-commerce se confrunta cu provocari mari in ceea ce priveste lanturile de distributie si aprovizionare si strategiile logistice.
Regulile, legile, reglementarile, asteptarile si cerintele clientilor sunt doar cativa dintre factorii care obliga astfel de companii sa evolueze permanent si sa ofere servicii de top. In sensul acestei evolutii, posibilitatea de a localiza si de a urmari bunurile, pornind de la producatori sau furnizori si ajungand pana la utilizatorii finali este una dintre preocuparile esentiale ale companiilor de retail si celor cu activitati in e-commerce.
Localizarea si urmarirea unei expeditii reprezinta in prezent un element cheie in ansamblul serviciilor dedicate clientilor. Tehnologia RFID, care asigura urmarirea mafurilor in timp real, contribuie la monitorizarea tranzitiei acestora de-a lungul lantului de distributie si aprovizionare.
Conceptul de trasabilitate in logistica permite nu numai reducerea costurilor logistice totale si scurtarea perioadei de timp necesare ciclului comenzii, ci si cresterea eficientei, imbunatatirea performantei si furnizarea de servicii cu plus valoare pentru clienti.
Trasabilitatea s-a dezvoltat pornind de la tehnologia traditionala de localizare si urmarire, care permite determinarea locatiei articolelor unice, loturilor de produse sau a unitatilor de transport intr-o abordare larga, pentru monitorizarea performantei in cadrul unui supply chain.

Ce este trasabilitatea ?

Exista o serie intreaga de definitii pentru tracking, tracing si pentru trasabilitate.
Localizarea si urmarirea sunt in general asociate cu logistica, si sunt definite drept procese prin care este determinata locatia exacta a marfurilor care sunt livrate de la sursa catre destinatie.
Daca trackingul este definit drept capacitatea de a determina starea curenta a unui produs in timp real, trasabilitatea este capacitatea de a rememora starile trecute si originile produsului (materiile prime, sub-ansamblurile, componentele).
Astfel, termenul de trasabilitate logistica este legat de procesele de livrare a comenzilor si poate fi inteles drept capacitatea de a reconstitui pasi si evenimente, raportat la activitati logistice precum transport, distributie sau depozitare.
In arhitectura unei solutii de software WMS, ca si in ansamblul general al unui sistem de supply chain management – SCM – trasabilitatea este o caracteristica fundamental. Un soft WMS precum Crosspoint de la Point Logistix ofera atat posibilitatea trasabilitatii ascendente cat si a trasabilitatii descendente, urmarirea traseului unui produs de la receptie si pana la livrarea comenzii, indiferent de numarul de procese prin care trece sau de numarul de depozite in care ajunge. Fiecare operatiune este introdusa in sistem, iar informatiile pot fi accesate oricand.

Beneficii ale trasabilitatii

In prezent, trasabilitatea este una dintre caracteristicile care stau la baza oricarui sistem SCM, iar beneficiile sale pot fi resimtite atat la nivel de companie, cat si la nivel de consumator, daca vorbim despre o companie de retail sau e-commerce.
Functii precum starea actuala, termenul de livrare preconizat si informatiile despre intarzieri permit coordonarea intre companiile implicate intr-un supply chain.
Numeroase beneficii ale trasabilitatii pot fi identificate in domeniile performantei operationale, riscului si sigurantei, companiile avand astfel posibilitatea de a-si folosi activele intr-un mod mai eficient si de a obtine o serie de avantaje competitive printr-o mai buna personalizare si livrari mai rapide.
Pe de alta parte, pentru consumatorul de retail trasabilitatea ofera un raspuns la dorinta acestuia de a-si urmari comanda, din momentul in care face achizitia si pana in momentul in care pachetul ii este livrat la usa.

0 Shares
You May Also Like