Cand trebuie tras vinul de pe drojdie?

0 Shares
0
0
0

In general, vinificatorii vor utiliza procesul de tragere a vinului de pe drojdie pentru a-l clarifica atunci cand il muta de la fermentatorul primar in vasul secundar si cand muta vinul de la fermentatorul secundar intr-un vas de imbatranire in vrac.

Vinul este adesea, de asemenea, depozitat dupa ce fermentatia este completa, pentru a ajuta la clarificarea lichidului si la indepartarea unei parti din sedimente. Procesul de tragere a vinului de pe drojdie depinde in mare masura de varietatea de vin pe care o prepari, precum si de propriul gust de savurator al vinului.

https://reclamapetelefon.ro/care-este-perioada-ideala-de-tragere-a-vinului-de-pe-drojdie/ iti ofera cateva detalii in ceea ce priveste acest proces de tragere a vinului de pe drojdie.

Unii producatori de vinuri il clarifica o singura data, iar altii vor face acest lucru de patru sau cinci ori, in functie de profilul vinului, de aroma pe care o doresc si de cat de clar doresc sa fie acesta. Cu toate acestea, este bine sa stii ca nu trebuie sa filtrezi vinul mai mult de 2-3 ori, cel mult.

Prima clarificare trebuie facuta dupa 5-7 zile. Pana la aceasta perioada, vinul trebuie pus intr-un recipient prevazut cu dispozitiv de blocare a aerului, ceea ce inseamna ca oricum va trebui sa il muti apoi din primul vas, iar un moment potrivit sa il muti in vasul de fermentare secundar adecvat este acesta. Ai mare grija, insa, sa nu scoti vinul prea devreme.

Procesul de fermentare produce o cantitate mare de gaz, ceea ce il face periculos in cazul in care devine prea activ. De obicei, recipientul este prevazut cu un blocator care serveste la lasarea gazelor sa scape din vas, dar impiedica patrunderea oxigenului, a microbilor si a bacteriilor.

In momentul in care fermentatia este finalizata, vinul trebuie tras de pe drojdie. A doua clarificare are loc cand vinul a terminat de fermentat, uneori dupa cateva zile, alteori dupa mai bine de o luna. De obicei, aceasta clarificare trebuie facuta pentru a indeparta cat mai mult din drojdia uzata, deoarece aceasta ar putea afecta procesul de fermentare.

Deoarece drojdia devine mai putin activa o saptamana dupa fermentare, este mai putin viguroasa in ceea ce priveste protejarea de contaminanti, ceea ce inseamna ca trebuie eliminata. Cu cat apar mai putin sedimente in acest prim pas, cu atat mai bine.

Trage vinul inca o data. Majoritatea soiurilor de vin trebuie clarificate nu mai mult si nici mai putin de trei ori. Al treilea pritocit ar trebui sa fie finalizat atunci cand vinul este complet curatat.

Unii vinificatori ar putea alege sa faca acest lucru din nou, daca produsul finit trebuie sa fie foarte curat si clar pentru a satisface stilul si varietatea. Unii producatori de vinuri vor repeta aceasta operatiune de mai multe ori pentru a obtine cel mai clar vin posibil. Daca adaugi sulfiti sau intentionezi sa filtrezi vinul inainte de a-l imbutelia, nu mai trebuie sa-l pritocesti.

Nu clarifica fiecare vin. Vinurile rosii sunt in mod traditional intunecate, dar unele vinuri albe nu trebuie sa fie si sunt in schimb imbuteliate „pe drojdie” sau invechite. Chardonnay, Champagne si Muscadet sunt imbuteliate in mod traditional pe drojdie, ceea ce unii vinificatori cred ca ajuta la modificarea si integrarea stejarului inerent al vinului.

Daca faci vin alb si vrei sa incerci imbutelierea pe drojdie, trebuie sa gusti

0 Shares
You May Also Like