Ce este ISO 14001?

0 Shares
0
0
0

ISO 14001: 2015 este acel standard care specifica cerintele unui sistem de management de mediu pe care il poate folosi o organizatie, pentru a-si imbunatati performantele de mediu. ISO 14001: 2015 este un standard foarte bun de folosit de catre o organizatie care incearca sa-si gestioneze responsabilitatile de mediu intr-o maniera sistematica care contribuie la pilonul de mediu al durabilitatii.

ISO 14001: 2015 ajuta o organizatie sa atinga rezultatele preconizate ale sistemului sau de management de mediu, care ofera valoare pentru mediu, pentru organizatia insasi, dar si pentru partile interesate. In concordanta cu politica de mediu a organizatiei, rezultatele prevazute ale unui sistem de management de mediu includ:

  • Imbunatatirea performantei de mediu;
  • Indeplinirea obligatiilor de conformitate;
  • Realizarea obiectivelor de mediu.

ISO 14001: 2015 se aplica oricarei organizatii, indiferent de marime, tip si natura si se aplica aspectelor de mediu ale activitatilor, produselor si serviciilor sale, pe care organizatia le determina, si le poate controla sau influenta avand in vedere o perspectiva a ciclului de viata. ISO 14001: 2015 nu precizeaza criterii specifice de performanta de mediu.

ISO 14001: 2015 poate fi utilizat integral sau partial pentru a imbunatati sistematic managementul mediului. Cu toate acestea, revendicarile de conformitate cu ISO 14001: 2015 nu sunt acceptate, cu exceptia cazului in care toate cerintele acestuia sunt incorporate in sistemul de management de mediu al unei organizatii si indeplinite fara excludere.

Care sunt diferentele dintre ISO 14001: 2015 si ISO 14001: 2004?

Acum, organizatiile isi doresc sa poata obtine rapid un Certificat ISO 14001 la Cel Mai Mic Pret Posibil, insa in trecut se folosea versiunea ISO 14001: 2004. Veti putea descoperi in continuare mai multe detalii in ceea ce priveste diferentele dintre ISO 14001: 2015 si ISO 14001: 2004. Continuati sa cititi, pentru ca aveti posibilitatea sa descoperiti informatii foarte interesante despre cele doua versiuni si diferentele existente intre acestea.

Cea mai recenta versiune a ISO 14001, ISO 14001: 2015 a adus modificari la standardul cel mai utilizat pe sistemele de management de mediu (EMS). Una dintre schimbarile majore este structura sa. ISO 14001: 2015 are acum o structura la nivel inalt, care este acum comuna tuturor standardelor de sistem de management ISO mentionate in anexa SL.

Aceasta noua structura comuna aduce un accent mai strategic asupra standardului si faciliteaza integrarea cu alte standarde ale sistemului de management ISO. Pe langa aceasta noua structura, exista numeroase diferente intre ISO 14001: 2015 si ISO 14001: 2004. Aici vom explica pe scurt care sunt cele mai relevante.

Contextul organizational

Organizatiile trebuie acum sa tina cont sistematic de contextul organizational. Contextul organizational poate fi privit ca mediul in care isi desfasoara activitatea. Acum va trebui sa luati in considerare care factori interni si externi pot influenta obiectivele de mediu ale organizatiei dvs.

Acest lucru va permite organizatiilor sa inteleaga mai bine riscurile si oportunitatile pe care le vor intampina, si sa fie mai bine pregatite pentru a minimiza (riscurile) si a maximiza (oportunitatile) pentru a favoriza performanta de mediu a organizatiei.

Nevoile si asteptarile partilor interesate

Organizatiile sunt acum obligate sa arunce o privire atenta la nevoile si asteptarile partilor interesate. Acestea vor trebui sa identifice partile interesate relevante si sa inteleaga modul in care acestea pot avea impact asupra SME daca nu sunt indeplinite nevoile si asteptarile lor.

Conducere si angajament

Managementul de top este acum necesar sa demonstreze angajamentul si conducerea fata de EMS. In noul standard nu exista un lucru de reprezentant al managementului, acum toata lumea trebuie sa se angajeze in mai multe moduri specificate.

In ISO 14001: 2004, organizatiile aveau obligatia de a se angaja, printre altele, la reducerea impactului negativ asupra mediului. Acum, noul standard merge mai departe, cerand organizatiilor sa urmareasca, de asemenea, sa aiba un impact pozitiv si sa imbunatateasca conditiile de mediu.

Perspectiva ciclului de viata

Termenul ciclului de viata a fost inclus de mai multe ori in noul standard decat in revizuirea din 2004. Desi in ultima versiune, organizatiile nu aveau obligatia sa ia in considerare ciclul de viata al produselor sau serviciilor pentru identificarea impactului asupra mediului.

Organizatiile sunt acum obligate sa adopte o perspectiva a ciclului de viata atunci cand identifica si evalueaza aspectele de mediu. De exemplu, acum vor fi luate in considerare activitatile de achizitii, proiectare, transport si eliminare. Scopul acestei perspective a ciclului de viata este de a contribui la dezvoltarea durabila si de a preveni trecerea impactului negativ asupra mediului prin ciclul de viata al unui produs sau serviciu.

Performanta de mediu

Standardul este acum mai specific in ceea ce priveste evaluarea performantei de mediu. Organizatiile sunt obligate sa utilizeze date cantitative in procesul de evaluare.

Comunicatii

Conform acestei noi versiuni, organizatiile sunt obligate sa comunice informatii relevante extern cu privire la EMS. Aceasta trebuie facuta in urma unui proces de comunicare pe care organizatia trebuie sa il stabileasca.

In mare parte, acest standard nou se concentreaza pe performantele mediului, si determina organizarea sa se concentreze pe contextul organizational si pe partile interesate relevante. De asemenea, promoveaza gandirea bazata pe riscuri si o perspectiva a ciclului de viata.

0 Shares
You May Also Like