Ce este vopseaua alchidica?

0 Shares
0
0
0

Cel mai de baza tip de vopsea pe care il intalniesti este cel din latex. Uneori poti intalni vopsea acrilica mai ales daca te uiti la consumabile petnru arta. Aceste vopseluri sunt cele mai comune atat in interior cat si in exterior, insa o forma mai vechie de vopsea este cea alchidica. Aceasta este cunoscuta si sub numele de vopsea pe baza de ulei, insa nu contine ulei. Prin urmare, iti recomandam sa intrii pe http://proactiv.ro/ si sa vezi acolo ce culori poti cumpara din categoria vopseluri alchidice.

Cum este construita vopseaua?

Vopseaua este de cele mai multe ori formata din trei componente – baza, liant si pigment. Intr-o vopsea din latex diluantul este de cele mai multe ori apa, liantul este din latex iar pigmentul este acrilic. Intr-o vopsea acrilica, liantul si diluantul sunt substante chimice, iar motivul pentru care vopseaua alchidica ete numita vopsea pe baza de ulei se datoreaza faptului ca foloseste lianti chimici diluati. Sunt diferiti de acrilici si sunt mai rezistenti.

Vopselele alchidice au de obicei diluanti obtinuti fie din alcool, fie din bauturi spirtoase minerale. Gradul de fluiditate al vopselei determina cat de usor curge vopseaua si cat de repede se usuca. Liantul ajuta vopseaua sa adere la o suprafata. Intr-o vopsea alchidica, liantul este de obicei o rasina sintetica.

Utilizarea vopselei alchidice

Deoarece liantul dintr-o vopsea alchidica este o rasina puternica, este foarte rezistent la daune. Prin urmare, multi oameni le folosesc in zone cu trafic intens ale caselor lor, cum ar fi holurile. Liantul de rasina este, de asemenea, rezistent la umiditate; prin urmare, este o vopsea buna pentru utilizare in bucatarie sau baie. Oamenilor cu copii le plac adesea vopselele alchidice in zonele in care copiii se vor juca. Vopseaua latex nu este la fel de durabila ca multe tipuri de vopsea alchidica. Mai mult, vopseaua alchidica isi pastreaza luciul mult mai mult decat alte tipuri de vopsea.

Datorita aderentei puternice a liantului de rasina, puteti aplica de fapt vopsea alchidica peste o vopsea din latex. O puteti aplica si pe lemn nefinisat. Daca doriti sa pictati o zona fara atata pregatire sau fara a dezvalui vopseaua veche, vopseaua alchidica este cea mai buna optiune.

Dezavantaje

Cand luati in considerare vopseaua alchidica, ar trebui sa fiti constienti de cateva dezavantaje. Si anume, vopseaua alchidica este mai toxica pentru mediu decat vopselele pe baza de apa. De asemenea, vopselele alchidice sunt mai susceptibile de a stropi decat vopselele din latex sau uleiurile adevarate. Prin urmare, trebuie sa fiti mai atenti atunci cand aplicati vopseaua. De asemenea, asigurati-va ca lipiti cu banda sau acoperiti cu panze orice nu doriti sa fiti vopsit.

Daca vopseaua alchidica nu este ceea ce va trebuie puteti alege alt tip de vopsea din magazinele de constructii.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…