Cum se ascute lantul de la drujba?

0 Shares
0
0
0

Articolul acesta nu e pentru lucratori forestieri profesionisti si specialisti in taiat cu drujba, care sa aiba ca obiect de activitate lucrul cu motoferastraie.

Cand discutati cu ei despre modul in care se ascute corect un lant, va va linisit ca acest lucru nu se poate invata asa usor si ca va trebui sa stricati aproximativ 10 lanturi pana in momentul in care stapaniti tehnica.

Depinde de talenul fiecarei persoane insa oricum am discuta, este vorba despre un numar destul de mare de ore de lucru, care este imposibil de atins de catre cei ca noi, care doar ocazional utilizam drujba.

Noi am inceput sa folosim si un motoferastrau acum cu cel putin 10 ani in urma. Chiar daca nu lucrati mai mult de 15 ore aducate si nu ati invatat cum sa ascutiti lantul utilizand doar pielel rotunde.

Ati apucat sa taiati cu fierastraul doar cateva ore? Daca da, banuim ca ati trecut cu bine de primele hopuri si anume, cel mai important, pornirea drujbei la rece.

Deja stiti manevre precum socul, sau semisocul si v-ati prins cum este cu trasul de demaror pana in momentul in care se aud si primele explozii din cilindru.

Ati inceput sa taiati, lantul intra in lemn usor si aveti impresia ca acest sport este simplu, dupa cateva ore, veti deveni si un guru al drujbelor.

Cand lucrati cu drujbele noi, speram ca stiti sa faceti in mod corect amestecul de ulei si de benzina i ca nu aveti ghinionul de a prinde pietre sau cuilele care erau infipte in lemnele pe care le taiati. Veti apuca doua ore de lucru si probabil sa veti face un mic stop pentru a alimenta cu benzina si cu ulei de lant.

Usor usor veti incepe sa simtiti ca drujba nu taie la fel de bine ca si la inceput. In momentul in care lantul incepe sa se uzeze si drujbele nu mai taie de la inceput va trebui sa fiti atenti la mai multe aspecte:

Motoferastraul nu inainteaza in lemn la fel de repede. Tendintele naturale ale celui care taie este sa ajute sinele de ghidaj si lanturile sa inainteze in lemn, apasand si pe taieturi si fortand drujbele sa avanseze mult mai repede.

Turatia si zgomotele facute de motor cresc si asta pentru ca lantul care sa tocit musca din lemn mai putin si sarcina motoarelor devine mult mai mica.

Se modifica granulatiile rumegusului aruncat de catre lant in timp ce se face taierea. Daca la lanturile ascutite corect, rumegusul are o forma de spirala similara cu spanul de la strug sau masina de gaurit, in schimb atunci cand dintii lantului se uzeaza, rumegusul e din ce in ce mai fin si mult mai prafos.

Cele mai potrivite solutii pentru a putea rezolva problemele la fata locului este utilizarea unui kit pentru ascutirea lanturilor. Impreuna cu o menghina mobila, veti avea la indemana si toate accesoriile necesare la intretinerea lantului si a sinei pentru ghidaj, nefiind necesara si intreruperea lucrului precum si vizitarea unui atelier specializat.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…