Cum se face corect un site web?

0 Shares
0
0
0

Crearea si conceperea unui site web sau web design-ul reprezinta, de fapt, conceperea interfetei web cu tot ceea ce implica aceasta, de la arhitectura interactionala, organizarea paginilor, arborescenta pana la navigarea efectiva pe un site web.

Conceperea unui web design trebuie sa tina seama de anumite conditii specifice internetului in ceea ce priveste ergonomia, capacitatea de utilizare si accesibilitatea.

Asadar, web design-ul solicita competente variate in programare, in ergonomie si in interactivitate, dar si o cunoastere buna a aspectelor tehnice legate de acest domeniu: diversitatea terminalelor web si a afisajelor acestora, accesibilitatea, aspecte specifice ale diverselor limbaje si procese, portabilitatea, respectarea recomandarilor oficiale in domeniu.

Un site web poate fi constituit dintr-o simpla pagina statica in formatul HTML, eventual imbunatatita de CSS, incluzand imagini si legaturi cu alte continuturi, sau din continuturi dinamice carora le pot fi atribuite functionalitati pentru a deveni interactive.

La inceputurile lor, site-urile erau scrise in limbajul de baza HTML care le oferea acestora structura de baza (titluri si paragrafe) si posibilitatea de a folosi linkuri ca hipertexte.

Acest aspect reprezinta o noutate si este net diferit de alte forme ale comunicarii, dat fiind ca utilizatorii pot deschide cu usurinta alte pagini. Pe masura ce internetul si realizarea site-urilor au progresat, acest limbaj devine din ce in ce mai flexibil. Odata cu aparitia CSS, punerea in pagina  a tabelelor a fost considerata rapid o metoda invechita.

Exista cativa pasi care trebuie facuti pentru realizarea unui site web. In functie de tipul site-ului, de context si de mijloacele disponibile pentru punerea in practica a site-ului, unele dintre etapele predefinite sunt optionale; fiecareia dintre etapele enumerate ii corespund anumite competente speciale ce tin de ergonomie, arhitectura informatiei, redactare web etc.

Primul pas il reprezinta proiectarea care include definirea obiectivului site-ului, scopul sau, mijloacele financiare disponibile, autonomia dorita si tipul de mijloace umane pentru actualizarea acestuia, continutul – pagini, servicii asteptate, principii ale navigarii.

Al doilea pas este reprezentat de punerea in practica a ideilor: depunerea unui nume de domeniu, alegerea unei gazde, alegerea si instalarea unui sistem de gestionare a continutului (SPIP, TYPO3, Drupal, Joomla, Wiki, WordPress etc) sau a unui editor de site web de tipul WYSIWYG ca Adobe Dreamweaver, Microsoft FrontPage, Webself…

Urmeaza conceperea site-ului, respectiv stabilirea unei structuri a paginilor HTML sau XHTML, definirea unei arborescente, punerea la punct a unei interfete grafice si a uneia editoriale.

Penultimul pas il reprezinta realizarea site-ului: crearea paginilor cu ajutorul editorului sau a sistemului de gestionare a continuturilor, punerea in practica a interfetei grafice si eventualele dezvoltari dinamice necesare (formulare, servicii etc).

Pasul final il reprezinta testul de acceptare a site-ului gata construit si lansarea acestuia prin punerea online urmate de anuntarea acestuia prin diverse mijloace: anunturi, publicitate etc.

Odata site-ul finalizat este nevoie continuu de actualizarea lui, aceasta fiind o actiune fundamentala pentru mentinerea lui in viata. Aceasta consta in modificarea continua a continutului grafic, textual, vizual si chiar a structurii si functionalitatilor site-ului respectiv.

Securizarea si mentenanta lui sunt, de asemenea, aspecte importante carora trebuie sa li se acorde atentia cuvenita pentru ca realizarea lui sa nu fi fost o treaba inutila sau succesul lui de scurta durata.

0 Shares
You May Also Like