Osmoza inversa este o procedura de retinere a contaminantilor si un tratament chimic bacteriologic care garanteaza obtinerea apei de cea mai inalta calitate pentru consumul uman sau animal, putand fi folosita si pentru alte aplicatii precum irigarea.
Este o tehnologie bazata pe fenomenul care are loc in doua lichide separate printr-o membrana semipermeabila: apa din partea mai putin concentrata trece in partea mai concentrata pana cand respectivele concentratii sunt egalizate. Motivul acestui echilibru este presiunea diferita care se stabileste pe o parte sau cealalta a membranei.
Sistemele de osmoza folosesc acest fenomen in sens invers, ceea ce face ca apa pura cu cea mai mare concentratie sa treaca in partea cu cea mai mica concentratie. In acest proces excelent de tratare a apei, foarte eficient, sigur si cu intretinere redusa, aceste filtre osmoza inversa joaca un rol fundamental, a caror functionare si tipologie le explicam mai jos.
Functionare
In osmoza inversa, apa este trecuta printr-o baterie de filtre si o membrana semipermeabila pentru a filtra contaminanti precum: metale grele, saruri in exces, microorganisme, substante toxice etc. Rezultatul final al procesului este obtinerea, dupa cum am mentionat, de apa de inalta calitate, cu un gust asemanator apei imbuteliate. Functionarea unui sistem de osmoza inversa se bazeaza pe integrarea diferitelor tipuri de filtre, adaugate unei membrane de filtrare, care alcatuiesc impreuna un echipament de purificare a apei. Membrana este realizata din poliamida semi-permeabila si este infasurata in spirala. Functia sa este de a retine si de a elimina trecerea tuturor tipurilor de contaminanti: bacterii si virusi, metale, exces de sare, clor etc.
Tipuri de filtre
Masinile de osmoza incorporeaza in total patru filtre: trei pentru a curata apa inainte de a o trece prin membrana (prefiltre) si unul pentru a filtra din nou apa care a fost deja osmotizata in respectiva membrana (post-filtru).
Prefiltre cu carbune activ
Membranele sunt relativ sensibile la clor, din acest motiv se folosesc doua filtre cu carbune activ: unul pentru clor si altul pentru a capta si sedimentele mai mari de 5 microni. Utilizarea acestor prefiltre de carbon are mai multe avantaje: prelungeste durata de viata utila a membranei, previne infundarea acesteia cu clor si alte substante si curata apa de sedimentele daunatoare sau de cele care produc un gust rau.
Post filtru
Este tot din carbon si prin el trece apa care a suferit deja un proces de osmoza in trecerea ei prin membrana, producand un fel de refiltrare. Scopul acestui filtru este de a imbunatati calitatea apei, deoarece este special conceput pentru a imbunatati gustul si, in cele din urma, pentru a lasa apa in cele mai bune conditii posibile pentru consumator. Un alt avantaj al acestui filtru este ca indeparteaza orice reziduuri, impuritati si mirosuri din rezervor si tevi. Materialul postfiltrului poate fi de doua tipuri: carbune activ GAC (ca si cele de prefiltru) sau carbune activ cu argint. Acestea din urma au un efect bacteriostatic suplimentar.
In concluzie, un filtru de acest gen este o solutie perfecta pentru a avea acasa apa minerala ori de cate ori iti doresti, la temperatura dorita si fara a fi nevoit sa o cumperi constant si sa o transporti din supermarket pana acasa. Si nici nu ocupa mult spatiu!