Serbia – o tara frumoasa ce nu trebuie ratata

0 Shares
0
0
0

Litoralul SerbieiSituata in Centrul Europei, Serbia are o suprafata totala de 88.361 km patrati si o populatie de 7.120.666 locuitori, dintre care o mare parte, in jur de 1.154.589 de locuitori traiesc in Belgrad, capitala Serbiei. Tara are ca vecini la est pe Romania si Bulgaria, la sud Kosovo, Macedonia si Muntenegru, la vest Croatia si Bosnia-Hertegovina, iar la nord Ungaria.

 Trei fluvii strabat Serbia, mai precis campiile plate din nordul capitalei si din dealurile din sud. Aceste trei fluvii sunt Dunarea, Sava si Morava ce practic binecuvanteaza zonele abundent irigate, facand din ele un centru agricol al tarii, inca din cele mai vechi timpuri. De asemenea raurile constituie rute comerciale importante de transport de la est la vest si de la nord la sud. Serbia Adventure travel

 [adsenseyu1]

Superbul litoral adriatic ofera o multitudine de oferte de cazare la hoteluri cat si la vile, pensiuni si apartamente cu un confort ridicat de cazare.

 In nord Campia Panonica patrunde si in teritoriul Serbiei si este dominata de lantul muntos Fruska. In sudul capitalei predomina dealurile acoperite de paduri dese si munti, iar putin mai la sud continua prin Muntii Balcani si Alpii Dinarici.

 Fluviul Dunarea lasa o amprenta diferita pe campiile din provincia Vojvodina. Aici are loc fenomenul ciudat “Sahara Europeana” lasand in urma pe circa 30.000 de hectare un sol nisipos ce alcatuieste un peisaj de desert cu dune de nisip ce ajung pana la 200 m. Tot aici pe malul Dunarii veti gasi Parcul National Fruska. Un alt parc pe unde mai trece Dunarea este Parcul National Djerdap. Pe aici Dunarea se ingusteaza si traverseaza defileul spectaculos de la Portile de Fier de aproximativ 100 km lungime.

 In antichitate, pe teritoriul actual al Serbiei locuiau tracii si ilirii. De abia prin secolul XI au venit triburi slave, care sub domnia dinastiei Nemanja au infiintat in anul 1180 primul regat sarb, fiind rasplatiti pentru aceasta de catre papa cu coroana regala, in anul 1217. Toate acestea nu au durat prea mult, deoarece in anul 1389 sarbii au pierdut o batalie importanta pe Campia Mierlei, trecand sub dominatie otomana pana la inceputul secolului XIX. Sarbii au inceput sa lupte pentru independenta prin anul 1804, dar de abia in 1878, dupa conferinta de la Berlin, li s-au oferit o libertate efectiva. In anul 1918 popoarele sud-slave au fost unificate si numite peste 10 ani mai tarziu Regatul Iugoslavia. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial Iosip Tito a devenit presedinte conducand Iugoslavia pana la moartea sa in 1980. Dupa anul 1990 incet, incet teritoriul Iugoslaviei a inceput sa se destrame, state ca Slovenia, Croatia si Bosnia-Hertegovina declarandu-si independenta. In 2006 Serbia pierde si Muntenegru care isi declara si ea independenta.

Desi Serbia detine cele mai importante centre economice din fosta Iugoslavie, datorita conflictelor ce au provocat destramarea Iugoslaviei au fost distruse o multime de utilaje industriale plus sanctiunile economice impuse de comunitatea internationala au facilitat si stagnat dezvoltarea statului. Insa partea buna este ca acum companiile straine contribuie la constructia economica a tarii.

 Serbia este plina de frumuseti naturale si culturale care au fost necunoscute pana acum. Serbia are mai multe comori culturale printre care mai multe biserici si manastiri ortodoxe. Cateva din aceste comori culturale au devenit patrimoniu UNESCO, cum ar fi: bisericile si fortificatiile Stari Ras (capitala istorica); manastirea Studenica care este situata la nord, pe muntele Radocelo.

[adsenseyu1]

 Calatorind pe Dunare puteti vedea in nordul capitalei fortareata Kalemegdan, aceasta fiind una din cele mai mari din Europa. Orasul vechi este caracterizat de o arhitectura bogata in istorie, iar punctul central al orasului este piata Terazije. Din aceasta piata incep doua bulevarde unde veti gasi teatrul, fostul palat regal si parlamentul.

 Tot calatorind pe Dunare veti gasi orase-cetate, o parte din ele dateaza din Evul Mediu. La Portile de Fier, la granita cu Romania, se intinde o ecluza de circa 100 km lungime.

 Pentru iubitorii de cultura si istorie, in special din perioada medievala, Serbia este o alegere buna pentru vacanta.

Pentru mai multe oferte speciale de cazare la mare in 2013 : Detalii aici .

0 Shares
You May Also Like