Ce sunt proiectoarele de ceata?

0 Shares
0
0
0

Proiectoarele de ceata sunt acele sisteme de lumini ale unei masini, special proiectate pentru a ilumina in conditii vitrege nefavorabile, pe timp de ceata in mod deosebit, insa acestea se pot folosi si atunci cand afara ninge abundent.

Ei bine, rolul acestor proiectoare auto pentru ceata este acela de a preveni posibilele accidente care ar putea aparea din cauza reducerii vizibilitatii, provocata de ceata densa, ninsori abundente, sau ploi dense.

Indiferent ca sunt folosite pe timp de zi, pe timp de seara, proiectoarele pentru ceata sunt extrem de importante dat fiind faptul ca ofera o iluminare suplimentara pentru soferi.

Aceste proiectoare pentru ceata sunt foarte importante pentru ca au o lumina foarte puternica si clara, si cel mai important, au lumina orientata spre partea carosabila, in faa sau in spate, astfel ca ilumineaza drumul pentru a evita gropile, denivelarile de asfalt sau chiar si producerea unor accidente rutiere.

Este cat se poate de clar faptul ca folosirea proiectoarelor de ceata in conditii meteo nefavorabile reprezinta un avantaj pentru soferi, pentru ca proiectoarele de ceata sunt o garantie pentru circulatia in cele mai sigure conditii, insa cu conditia de a fi construite si orientate in mod corect.

Folosirea proiectoarelor de ceata care au fost prost concepute sau care au fost montate gresit, este extrem de daunatoare pentru toate celelalte masini care circula in sens invers, pentru ca lumina foarte puternica a proiectoarelor de ceata poate duce la orbirea temporara a soferilor care circula din sens invers.

In mod normal, proiectoarele de ceata sunt prevazute cu lumina galbena, dat fiind faptul ca aceasta culoare, pe langa culoarea rosie are cea mai mare lungime de unda dintre toate luminile vizibile. Dat fiind faptul ca deja lumina rosie se foloseste la luminile de samnalizare frana, pentru proiectoarele de ceata s-a optat pentru culoare agalbena.

Aceasta culoare galbena reduce dispersia fascicolului de lumina in momentul in care loveste particulele de apa, si se imparte in mai multe directii. Proiectorul de ceata care are o lumina galbena, dat fiind faptul ca este orientat inspre asfalt, ofera o foarte buna iluminare a acestuia pe distante mici.

Se pare insa ca odata cu trecerea timpului, masinile au inceput sa fie dotate si cu proiectoare de ceata cu lumini violacee, care mai sunt cunoscute si sub denumirea de proiectoare de ceata cu lumina halogen. Acestea ofera o lumina foarte puternica.

De precizat este faptul ca aceste proiectoare de ceata au marimi mult mai mici decat farurile, si sunt pozitionate fix sub faruri, in bara de protectie a masinii.

Un amanunt extrem de important, de care trebuie sa tina cont soferii care folosesc proiectoarele de ceata si atunci cand conditiile meteo de afara sunt prietenoase, este acela ca utilizarea proiectoarelor de ceata in aceste conditii este interzisa, iar amenzile sunt destul de mari, pentru ca datorita luminii puternice oferita de catre proiectoarele de ceata in conditii meteo bune, exista riscul ca soferii care circula din sens opus sa fie orbiti de lumina puternica, si sa piarda controlul masinii, si sa provoace astfel accidente mortale.

0 Shares
You May Also Like
Pompa de ambreiaj

AutoPompa de ambreiaj

Un cilindru principal al ambreiajului este o componenta gasita pe vehicule echipate cu transmisie manuala si serveste ca…