Cele mai cunoscute tipuri de displayuri

0 Shares
0
0
0

Fara sa mai fie necesar sa spunem ce este de fapt un display tableta vom incepe prin a prezenta mai multe tipuri de displayuri cu tehnologii noi si cat mai inovative.

Infrarosu acrilic de proiectie

Un panel acrilic translucid este utilizat ca ecran de proiectie in spate pentru a afisa informatii. Marginile foii acrilice sunt iluminate prin LED-uri in infrarosu, iar camerele cu infrarosu sunt focalizate pe partea din spate a foii.Obiectele plasate pe foaie sunt detectabile de catre camere.

Atunci cand foaia este atinsa de utilizator, deformarea are ca rezultat scurgerea luminii infrarosii, care atinge punctul maxim al presiunii, indicand locatia atingerii utilizatorului. Tabelele Microsoft PixelSense utilizeaza aceasta tehnologie.

Imagistica optica

Ecranele tactile optice reprezinta o dezvoltare relativ moderna in tehnologia touchscreen, in care doua sau mai multi senzori de imagine sunt plasate in jurul marginilor (mai ales in colturile) ecranului. Luminile din spate infrarosu sunt plasate in  zona de vedere a camerei pe cealalta parte a ecranului.

O atingere va aparea ca o umbra si fiecare pereche de camere poate fi apoi identificata pentru a localiza atingerea sau chiar masura dimensiunea obiectului atins. Aceasta tehnologie este in crestere in popularitate, datorita scalabilitatii sale, versatilitatii si accesibilitatii, in special pentru unitatile mai mari.

Tehnica semnalului dispersiv

Introdusa in 2002, de catre 3M, acest sistem utilizeaza senzori pentru a detecta piezoelectricitatea din sticla care apare datorita unei atingeri. Algoritmi complecsi interpreteaza apoi aceste informatii si furnizeaza locatia reala a atingerii.

Despre aceasta tehnologia se sustine ca nu este afectata de praf si alte elemente exterioare, inclusiv zgarieturi. Deoarece nu este nevoie de elemente suplimentare pe ecran, se pretinde ca asigura claritate optica excelenta.

De asemenea, deoarece vibratiile mecanice sunt folosite pentru a detecta un eveniment tactil, orice obiect poate fi folosit pentru a genera aceste evenimente, inclusiv degetele si stiloul. Un dezavantaj este ca, dupa atingerea initiala, sistemul nu poate detecta un deget nemiscat.

Acoustic pulse recognition

Cheia acestei tehnologii este ca o atingere in orice pozitie de pe suprafata genereaza un val de sunet in substrat, care apoi produce un sunet combinat unic dupa ce a fost preluat de trei sau mai multi traducatori mici atasati la marginile ecranului tactil.

Sunetul este apoi digitizat de catre controller si comparat cu o lista de sunete preinregistrate pentru fiecare pozitie de pe suprafata. Pozitia cursorului este actualizata instantaneu la locatia atingerii. O atingere este urmarita prin repetarea rapida a acestui proces. Sunetele straine si ambientale sunt ignorate, deoarece nu se potrivesc cu niciun profil de sunet stocat.

Tehnologia difera de alte incercari de recunoastere a pozitiei contactului cu traductoarele sau microfoanele in utilizarea metodei simple de cautare a tabelului, mai degraba decat necesitatea unui hardware puternic si scump de prelucrare a semnalelor pentru a incerca sa calculeze locatia atingerii fara referinte.

Ca si in cazul sistemului tehnologic al semnalului dispersiv, un deget nemiscat nu poate fi detectat dupa atingerea initiala. Totusi, din acelasi motiv, recunoasterea atingerii nu este intrerupta de obiectele care stau nemiscate.

Tehnologia a fost creata de SoundTouch Ltd la inceputul anilor 2000, asa cum a fost descrisa de familia de brevete EP1852772 si introdusa pe piata de catre divizia Elo a Tyco International in 2006 ca recunoasterea acustica a pulsului .

Ecranul tactil utilizat de Elo este fabricat din sticla obisnuita, oferind o buna durabilitate si o claritate optica foarte buna. APR este de obicei capabil sa functioneze cu zgarieturi si praf pe ecran cu o precizie buna. Tehnologia este de asemenea potrivita pentru afisaje care sunt fizic mai mari.

0 Shares
You May Also Like
Despre realitatea virtuala

BlogDespre realitatea virtuala

Nu stim aproape nimic despre efectele pe termen lung ale realitatii virtuale asupra copiilor si asta ii ingrijoreaza…