Putine persoane sunt care nu isi doresc sa zboare sau, de ce nu, sa devina piloti. Insa, sunt si unele pasionate de machetarea acestora. Asta inseamna ca au rabdare, pricepere si o mare pasiune pentru detalii. Cine practica aeromodelismul este o persoana fericita.
Acesta este un sport tehnic si aplicativ care consta in proiectarea, construirea, pilotarea ori lansarea fara comanda directa a aeromodelelor. Acestea sunt modele zburatoare pe care le regasim, de cele mai multe ori, in miniatura. Materialul folosit este polistirenul, dar se poate folosi si lemnul de balsa, spuma ori fibra de sticla sau de carbon.
Un aeromodel este un obiect cu dimensiuni reduse care genereaza forta necesara zborului cu ajutorul mijloacelor care existenta la bord. Un aeromodel se supune acelorasi legi fizice si dinamice ca si un avion adevarat; reprezentarile variaza de la planoare simple la machete avioane care sunt facute la scara redusa.
Astfel, avem aeromodele care se impart in doua categorii: machete statice si aeromodele zburatoare. Machetele statice sunt reprezentate de copii ale unor avioane din trecut sau din zilele noastre. Daca va numarati printre pasionatii de avioane si va place sa construiti machete avioane, sa stiti ca exista si o piata pentru acestea in plina ascensiune.
Iar preturile la care le puteti vinde nu sunt deloc de neglijat. In functie de materialele folosite si de model, unele machete avioane ajung si la cateva sute de lei bune. In cazul in care doriti sa le vindeti in afara tarii, acolo deja vorbim de cateva sute de euro sau chiar mii.
Cu machete avioane puteti participa si la concursurile de profil atat din tara cat si din strainatate. Modelele din clasa de machete avioane F4 sunt excelente pentru participarea in cadrul competitiilor de profil. Arbitrii vor aprecia calitatea modelului confectionat, dar si masura in care acesta corespunde prototipului de avion ori planor.
In etapa a doua a concursurilor, sportivul va avea de demonstrat anumite calitati ale avionului-prototip: scoaterea trenului de aterizare, dirijarea turatiei motorului, precum si functionarea flajurilor.
Din ce se fabrica
Ca si materiale la fabricarea aeromodelelor se folosesc lemnul de balsa, dar si diverse tipuri de polistiren in functie de dorintele fiecaruia. Aeromodelele electrice sunt confectionate din polistiren, acesta fiind un material foarte rezistent in cazul in care avionul s-ar izbi de pamant.
Aeromodelele au nevoie de suprafate de control, de directie, dar si motor pentru tractiune, sistem de alimentare de control.
Un aeromodel este alcatuit din fuzelaj, motor, elice, aripa, ampenaj, tren de aterizare, variator, acumulator, servomecanisme, dar si receptor, iar pentru a putea fi controlat, acesta mai are nevoie de transmitator, dar si de diferite tije care leaga servomecanismele de suprafetele de control. Rolul motorului este acela de a transforma energia electrica sau in energie mecanica.