Indiferent ca folositi incarcatoare normale sau incarcatoare auto laptop informatiile de mai jos, oferite de Mentormarket.ro sunt valabile si sunt foarte importante.
Mai intai este necesar sa desfintam un mit care persista in capul multor persoane.
Efectul memoriei bateriei.
In cazul bateriilor pe baza de litiu, acesta este, de fapt, un mit, se aplica numai bateriilor mai vechi pe baza de nichel. Deci, descarcarea si incarcarea completa a bateriei este complet inutila si chiar daunatoare, dupa cum vom vedea mai jos.
Bateria de litiu moderna poate fi incarcata indiferent de procentul actual, avand in vedere ca nu are niciun efect negativ asupra performantei sale.
Ar trebui sa scoatem bateria cand este conectat un incarcator?
Multi utilizatori de laptop au aceasta intrebare si ii vom raspunde acum:
Raspunsul este: DA si NU, depinde de situatie.
Avand o baterie incarcata complet si laptopul conectat nu este daunator, deoarece de indata ce nivelul de incarcare ajunge la 100%, bateria nu mai primeste energie de incarcare si aceasta energie este ocolita direct in sistemul de alimentare al laptopului.
Cu toate acestea, exista un dezavantaj in mentinerea bateriei in priza atunci cand laptopul este functoneaza, dar numai daca in prezent laptopul sufera de incalzire excesiva cauzata de partile hardware laptopului.
Asa ca:
– la o utilizare normala, daca laptopul nu este prea fierbinte (CPU si hard disk in jurul valorii de 40 ° C pana la 50 ° C), bateria ar trebui sa ramana in laptop chiar daca e in priza;
– la o utilizare intensiva care conduce la o cantitate mare de caldura produsa (adica jocuri, temperaturi peste 60 ° C), bateria trebuie scoasa din priza pentru a preveni incalzirea nedorita.
Caldura este marele dusman al bateriei cu litiu si nu a circuitului, asa cum multi ar putea crede.
Descarcarea bateriei
Descarcarea bateriei (pana la oprirea laptopului, 0%) trebuie evitata, deoarece acest lucru accentueaza foarte mult uzarea bateriei si chiar poate deteriora bateria. Se recomanda efectuarea descarcarilor partiale la niveluri de capacitate de 20 ~ 30% si reincarcari frecvente, in loc sa efectuati o descarcare completa urmata de o incarcare completa.
Bateriile laptop contin un indicator al capacitatii care ne permite sa cunoastem cantitatea exacta de energie stocata. Cu toate acestea, datorita ciclurilor de incarcare / descarcare, acest senzor tinde sa fie inexact si sa dea ore suplimentare.
Unele laptopuri includ in BIOS-ul lor instrumente pentru a recalibra acest indicator de baterie, care masoara o descarcare completa, urmata de o incarcare completa.
Astfel, pentru a calibra senzorul, ar trebui sa se efectueze, la fiecare 30 de cicluri de incarcare, o descarcare completa non-stop, urmata de o incarcare completa, non-stop.
Un senzor inexact poate duce la faptul ca valorile capacitatii bateriei sunt gresite. Bateria poate raporta ca are inca 10% din capacitate, de fapt, are o valoare mult mai scazuta, ceea ce face ca computerul sa se inchida in mod neasteptat.
Ciclurile de incarcare consta in folosirea intregii incarcari a bateriei (100%), dar nu neaparat simultan.
De exemplu, puteti utiliza laptop-ul pentru cateva minute intr-o zi, folosind jumatate din capacitatea bateriei si incarcati-l complet din nou. Daca ati facut acelasi lucru in ziua urmatoare, va fi numarat un ciclu de descarcare si incarcare si nu doua, deci poate dura mai multe zile pana cand se finalizeaza un ciclu de descarcare completa.