Esti sofer incepator? Probabil ca nu ti-a spus nimeni despre cat de greu e condusul regulamentar in Romania

0 Shares
0
0
0

Multi tineri se gandesc sa isi ia carnetul inca din primele zile de cand acest lucru este legal – la 18 ani, unii chiar se apuca de scoala de condus cu un an inainte de a indeplini aceasta varsta si tot multi reusesc sa aiba permisul rapid. Norocosii care au o masina pe care sa o conduca sunt foarte fericiti ca pot sofa pe strazile din Romania, dar nu toti stiu cat de complicata este legislatia din Romania sau din alte tari europene. Ca sa conduci regulamentar, trebuie sa indeplinesti o multime de indatoriri legislative si mai este nevoie si de altele suplimentare, care sa iti ofere un sentiment de siguranta la drum.
Daca vrei sa fii un sofer exemplar inca din primele zile, citeste urmatoarea lista cu cerinte prevazute de lege, obligatorii pentru conducatorii auto.

Pregateste-te pentru Inspectia Tehnica Periodica
Pentru a circula regulamentar pe drumurile din Romania, fiecare masina trebuie sa fie verificata la un service autorizat pentru inspectiile tehnice periodice, cunoscute ca ITP. Acestea reprezinta un control de rutina facut vehiculului pentru a te asigura ca indeplineste toate cerintele necesare pentru condus: sa nu existe defectiuni ale sistemului de directie, farurile si luminile de semnalizare sa functioneze corespunzator, anvelope de dimensiuni potrivite masinii, sa nu aplici masinii folii si xenoane aftermarket, neomologate de RAR etc. Aceasta inspectie trebuie facuta la fiecare 12 luni si este interzisa circulatia dupa data de expirare a ultimei verificari.

Incheie un contract cu o firma de asigurari auto
Un alt lucru obligatoriu de facut pentru a conduce masina este incheierea unui contract pentru a beneficia de o asigurare auto (RCA). Platesti o suma de bani care variaza in functie de masina ta, varsta si alti factori si te bucuri ca polita RCA va asigura costurile de reparare sau despagubire in cazul in care esti implicat intr-un accident. Poti verifica o simulare de asigurare RCA pe asiguraricontatcless.ro, ca sa estimezi preturile pe care va trebui sa le achiti, dar si pentru a afla mai multe detalii legate de calitatea ta de despagubit, precum si toate conditiile prin care poti sa nu duci grija banilor in caz ca un accident se petrece. Strazile si soferii romani sunt imprevizibili.

Plateste Rovinieta
Multi romani circula nestingheriti pe drumurile nationale din tara si se trezesc peste cateva saptamani cu o amenda acasa, fara sa stie la prima vedere despre ce este vorba. Ei bine, de cele mai multe ori Rovinieta da multe batai de cap soferilor. Rovinieta este o taxa de drum care trebuie platita de toti cei care parasesc localitatea de domiciliu. Se poate achita pe o perioada de 1-12 luni si pretul acesteia variaza, insa este mult mai mic decat costul unei amenzi.

Acum ca ai aflat trei dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de a te urca la volanul masinii tale si a pleca la drum lung, poti sa fii un sofer mult mai responsabil, ferit de stresul amenzilor si a costurilor unor posibile accidente.

Sursa foto: pexels.com

0 Shares
You May Also Like
Pompa de ambreiaj

AutoPompa de ambreiaj

Un cilindru principal al ambreiajului este o componenta gasita pe vehicule echipate cu transmisie manuala si serveste ca…