Informatii despre fitingurile pneumatice

0 Shares
0
0
0

Armaturile pneumatice care mai sunt cunoscute si sub denumirea de fitting-uri pneumatice, sunt piese utilizate pentru conectarea sectiunilor de conducta, tub si furtun in sisteme pneumatice (gaz sub presiune).

In comparatie cu armaturile hidraulice, armaturile pneumatice sunt caracterizate in mod tipic de garnituri mai stranse si cerinte de presiune mai scazute. Ele sunt frecvent utilizate in sistemele de control pneumatic si instrumentare.

Tevi, tuburi si furtunuri pneumatice

Este important sa distingem ce tip de  furtunuri sunt conectate in sistem pentru a determina ce fitinguri sunt adecvate.

  • Furtunurile sunt vase flexibile care sunt construite din mai multe straturi din materiale diferite. ,  Furtunurile nu sunt recomandate a fi sertizate deoarece  acesta este adesea inlocuit  in timp din cauza uzurii.
  • Tevile sunt vase rigide construite dintr-un singur material solid. In general, conductele  pot fi selectate in functie de diametru interior.
  • Tuburile sunt vase destul de rigide construite dintr-un singur material solid. In general, tuburile sunt definite prin dimensiunea diametrului exterior al acestora.

Tipuri de Fitinguri

Armaturile pneumatice se disting in functie de tipul de conexiune si functia pe care o indeplinesc.

Tipul conexiunii

Armaturile pneumatice sunt atasate printr-o serie de metode de conectare diferite, fiecare avand propriile sale facilitati si avantaje.

Fitinguri cu bile si maneca

Racordurile cu bile si cu maneca conecteaza un manson exterior la o montare interioara (cu bila). Mansonul se retrage pentru a conecta si deconecta cele doua capete ale armaturii.

Unele fitinguri cu bile si cu maneca functioneaza ca fitinguri push-to-connect care sunt convenabile pentru aplicatiile care necesita deconectarea si reconectarea frecventa a sectiunii furtunului.

Fitinguri de compresie

Fitingurile de compresie includ toate tipurile de fitinguri  ce utilizeaza forta de compresie pentru a conecta  furtunul la armatura.

  • Armaturile standard de compresie utilizeaza garnituri, inele sau ferule metalice care formeaza un sigiliu pe  furtun prin compresie. Compresia se face de obicei prin strangerea unei piulite pe fiting peste conducta si ferula, comprimarea si fixarea vasului in interior. Armaturile standard de compresie nu necesita instrumente de asamblare, ceea ce le face convenabile pentru instalatii rapide de  teren.
  • Fitingurile de tip muscatura sunt armaturi compresive cu o forta ascutita care „musca” vasul atunci cand este comprimata si asigura sigiliul. Fitingurile de tip muscatura, ca si armaturile compresive standard, nu necesita unelte speciale pentru asamblare, dar asigura o conexiune mai puternica, la presiune mai mare.
  • Armaturile mecanice de prindere sunt ansambluri cu doua ferule.. Aceste fitinguri pot fi reasamblate de mai multe ori fara a deteriora componentele sau conductele. Au o rezistenta buna la vibratii mecanice. 
  • Fitingurile  folosind lipire cu flacara constau dintr-un corp cu capat evazat sau coned. Pentru a instala vasul in capatul evazat, se folosesc instrumente speciale, asigurand o etansare adanca. Fitingurile cu flacara pot suporta presiuni mai mari si o gama mai larga de parametri de functionare decat fitingurile standard cu compresie.

Fitinguri pentru sertizare

Armaturile de sertizare implica plasarea furtunului peste un capat tubular si se sertizeaza impotriva acestuia cu un manson, un inel sau o priza de sertizare. Aceste fitinguri necesita de obicei unelte sau masini de sertizare pentru a realiza conexiunile.

Fitinguri de capat

Fitingurile finale ofera suprafete specifice pentru conectarea vaselor in sisteme pneumatice.

  • Capetele de prindere sunt armaturi care permit fixarea furtunurilor sau a tuburilor deasupra piesei.
  • Capetele plane sunt armaturi cu suprafete care permit conectarea conductelor sau a tuburilor prin adeziv, lipire, sudura sau alte mijloace permanente.

Push-to-Connect

Fitingurile impingatoare pentru conectare au capete care sunt concepute pentru a accepta tubul prin impingerea acesteia in capat.

Aceste fitinguri se deconecteaza de obicei printr-un tip de retragere a gulerului. Aceste conexiuni sunt convenabile pentru sectiuni ale sistemului care necesita deconectare si reconectare frecventa.

Fitinguri filet

Dimensionarea

Odata ce tipul de montaj necesar a fost determinat, aspectul cel mai fundamental al armaturilor pneumatice poate fi abordat: dimensionarea corespunzatoare.

Dimensiunea corecta este esentiala pentru selectarea cu succes a pieselor, deoarece o supradimensionare sau subdimensionare Va face ca piesele sa nu se conecteze in conditii optime

Cele doua sisteme de masurare sunt Metric (mm) si English (“). Primul pas pentru dimensionarea corespunzatoare este selectarea sistemului de masurare adecvat pentru compatibilitatea cu echipamentul sau ansamblul montat.

Dimensiunea unui montaj pneumatic este definita de marimea vaselor cu care se conecteaza. Tuburile, furtunurile si conductele sunt dimensionate in functie de diametrul interior (ID) si diametrul exterior (OD), masurate in inci (in) sau milimetri (mm).

O montare conceputa pentru a se conecta la un tub cu un OD de 2 “este evaluata ca o armatura OD de 2”. Diametrul interior masoara diametrul portiunii goale a cilindrului, in timp ce diametrul exterior include grosimea peretelui tubului.

Operatiune

Armaturile pneumatice sunt deseori evaluate pentru anumite intervale de temperatura si presiune, in functie de ceea ce sunt proiectate sa se ocupe.

Intervalul de presiune de functionare este intervalul de presiune de lucru sau puterile de presiune la care montarea a fost proiectata sa functioneze, de obicei masurata  presiune pe inch (psi). Functionarea peste sau sub acest nivel poate duce la defectarea echipamentului (adica ruperea, scurgerea, pierderea sigiliului).

Intervalul de temperatura de functionare este intervalul de lucru sau temperaturile la care montajul a fost proiectat sa functioneze, masurat in grade Fahrenheit (° F) sau grade Celsius (° C). Functionarea peste sau sub acest nivel poate duce la defectarea montajului.

Materiale

Materialul de montaj este important pentru determinarea diverselor proprietati fizice ale piesei, precum si pentru compatibilitatea cu gazul. Alegerea materialelor include metale, materiale plastice si compozite.

metale

  • Aluminiu – usor si rezistent la coroziune. De la sine, aluminiu are o rezistenta scazuta la tractiune si este utilizat pentru rezistenta la coroziune si densitatea scazuta in aplicatii de joasa presiune. Este aliat cu zinc, cupru, siliciu, mangan si / sau alte metale pentru a-i imbunatati rezistenta si duritatea.
  • Alama – rezistenta la coroziune, cu ductilitate la temperaturi ridicate si conductivitate buna. Alama este un aliaj de cupru si zinc. Este cel mai obisnuit metal pentru compresiune mai mica si montaj filetat tipic pentru sistemele pneumatice, datorita prelucrabilitatii si proprietatilor sale excelente de performanta.
  • Otel – rezistent si puternic, cu o rezistenta ridicata la caldura. Otelul este un aliaj de fier si carbon; este de obicei aliat cu alte metale pentru a imbunatati rezistenta la coroziune. Otelul zincat este acoperit cu zinc pentru un plus de protectie la rugina si rezistenta chimica.
  • Otel inoxidabil – puternic cu rezistenta chimica si la coroziune excelenta. Otelul inoxidabil este un aliaj de otel care contine peste 10,5% crom. Are rezistenta si durabilitatea otelului, oferind in acelasi timp o rezistenta excelenta la coroziune, desi la un cost mai mare.

Materiale plastice

  • Fluororezinele, cum ar fi polietetrafluoroetilena (PTFE) si fluorura de poliviniliden (PVDF) sunt polimeri pe baza de fluorocarbon, utilizati de obicei pentru cerinte de temperatura peste 500 ° F (250 ° C). Acestea prezinta o rezistenta chimica foarte buna si proprietati dielectrice.
  • Polipropilena este un material termoplastic utilizat pe scara larga pentru armaturile pneumatice datorita pretului sau, compatibilitatii largi a materialului si durabilitatii.  Se comporta excellent la temperaturi scazute, rezistenta bi-axiala si proprietati de alungire si poate fi utilizat in aplicatii expuse datorita rezistentei sale la UV, intemperii si ozon.
0 Shares
You May Also Like
Despre realitatea virtuala

BlogDespre realitatea virtuala

Nu stim aproape nimic despre efectele pe termen lung ale realitatii virtuale asupra copiilor si asta ii ingrijoreaza…