Rolul calculatorului in educatia si formarea personalitatii copilului

0 Shares
0
0
0

Cu totii cunoastem destul de bine ca in societatea actuala in guverneaza tehnologiile informationale. Ele ne urmaresc peste tot, de la celularul care ne trezeste dimineata pana la tableta de pe care citim sumarul zilei inainte de somn. Cu timp ce trece, dispozitivele electronice invadeaza tot mai mult viata cotidiana.

Intr-un astfel de univers va imaginati care ar fi profesia unei persoane care nu poseda abilitati de lucru la calculator? Dupa mine, joburi care nu solicita lucrul cu dispozitivele informationale devin tot mai putine. Asadar, nu putem neglija prezenta internetului, aplicatiilor, softurilor in activitatea de zi cu zi.

Piata ne ofera o gama larga de laptopuri, iar fluxul lor este extrem de accelerat. E foarte greu pentru o persoana mai putin avizata in tehnologiile informationale sa urmareasca noutatile din acest domeniu. Nu raman in umbra nici asociatiile de deservire a tehnicii, dar totusi un service laptop e chiar de cautat.

Deja din clasele primare, copiii incep studierea calculatorului, dar sunt sigura, ca ei manifestau un interes deosebit fata de el chiar din perioada cand frecventau cresa. Mai intai ei doreau sa priveasca desene animate, apoi au descoperit ca pot juca, dupa care constientizeaza ca pot gasi informatii curioase despre universul ce ne inconjoara. Astfel, tehnica s-a transformat din jucarie in enciclopedie.

A incerca de a-i interzice copilului sa utilizeze tehnicii de calcul este o ocupatie inutila, ba chiar incorect. Fiind un instrument exceptional de prelucrare a informatiei, calculatorul poate deveni un suport indispensabil in educatia si formarea personalitatii copilului.

Exista o teorie conform careia cu cat mai devreme copilul se familiarizeaza cu calculatorul, cu atat mai putin el se va impotrivi cuvintelor parintilor. Astazi se practica o multitudine de metode, carti electronice cu animatie atractiva, jocuri educative, ghicitori, probleme logice si puzzle-uri.

Cand copiii studiaza la calculator, ei isi dezvolta inconstient memoria, atentia, spiritul analitic si gandirea logica. La o varsta frageda, fara sa-si dea seama, copiii retin tot ce e colorat si atractiv. De aceea, privind la calculator diverse programe educative, el va invata intr-un ritm mult mai accelerat.

Jocurile cu valoare educativa la calculator invata copiii sa depaseasca greutatile, sa isi propuna niste scopuri, sa-si planifice si sa-si controleze actiunile, sa-si aprecieze rezultatele, sa devina pentru cateva minute independent. Deci, cu ajutorul calculatorului se dezvolta nu doar capacitatile intelectuale ale copilului, dar si astfel de calitati precum independenta, perseverenta si puterea de concentrare.

Dar nu trebuie de uitat ca medalia are doua parti si pe langa beneficiile calculatorului el trage dupa sine efecte nefaste asupra sanatatii fizice si psihologice a copilului. El inca nu are abilitati de a delimita realitatea de imaginatie, de aceea e foarte usor de a pierde contactul cu societatea.

Sarcina parintilor in acest caz este de a urmari ca el  sa nu exagereze cu timpul petrecut in fata monitorului, dar si sa nu acceseze jocuri bazate pe cruzime, monotonie sau azard, cu influenta negativa asupra psihologiei umane infantile.

In scopuri de protectie, parintii blocheaza paginile necorespunzatoare varstei sau lipsite de valoare morala, astfel incat copiii sa nu le poata accesa

Pentru a nu permite inrautatirea vazului si mentinerea unei posturi corecte a copilului, e necesar de a reduce nu doar timpul de lucru la calculator, pozitia corpului pe fotoliu, dar si distanta dintre monitor si ochi.

Procesul de formare cu ajutorul laptopului in conditii casnice va fi efectiv doar in cazul in care se vor respecta toate regulile de mentinere a sanatatii fizice si psihologice a copilului. Un program de interactiune cu mediul virtual prestabilit rational de parinti, precum si practicarea sportului, plimbarilor si odihnei active – iata solutia de echilibru care va va ajuta sa descoperiti cele mai inedite talente ale copilului .

0 Shares
You May Also Like