Tot ce trebuie sa stii despre vinul alb

0 Shares
0
0
0

Vinul alb este preferatul multora, insa sunt putini cei care stiu cum sa il aprecieze la adevarata valoare si cum sa aleaga mereu unul excelent. Foarte aromat si versatil la capitolul asocieri culinare, vinul alb poate sa scoata in evidenta calitatile preparatelor servite. De exemplu, un vin alb ales cu inspiratie poate fi completarea perfecta pentru un risotto savuros, dar nu trebuie sa te opresti aici.

Exista nenumarate soiuri de struguri care dau viata a nenumarate stiluri de vinuri, caracteristicile fiind variate si influentate de locul si modul in care sunt cultivati strugurii. De exemplu, un vin Chardonnay produs in Franta va avea un gust diferit fata de unul produs in Australia. In schimb, indiferent de locul productiei sau de solutiile folosite, pentru o sticla de vin se folosesc circa 300 de struguri, iar fiecare pahar cu vin contine in jur de 70 de struguri. De asemenea, 100 de ml de vin alb contine circa 80 de calorii.

In acelasi timp, exista stiluri diferite ale vinului alb care sunt mult influentate de soiul strugurilor folositi, de terroir, de modul in care au fost culesi strugurii, de perioada anului, dar si, bineinteles, de procesul de vinificatie. In general, in regiunile in zonele cu clima racoroasa se obtin vinuri albe usoare, strugurii fiind cu coaja subtire, parfumata, motiv pentru care vinurile sunt limpezi cu o culoare galben verzuie.

Atat nasul, cat si palatul sunt delicate, aromele sunt pline de parfum si amintesc de citrice si fructele verzi, iar in regiunile mai calduroase vinurile obtinute sunt mai aromate si mai corpolente. In plus, si aromele acestora sunt mai indraznete, culoarea este aurie, iar notele principale sunt de miere si fructe tropicale. Unele prezinta un potential bogat de invechire, ceea ce poate adauga caracteristici noi.

Cum se produce vinul alb?

 Bineinteles, vinul alb se poate produce in stiluri extrem de diferite, iar acest lucru este influentat de mai multi factori care cantaresc considerabil, de la recolta, la clima, experienta oenologului si nu numai. Nu sunt multi cei care stiu ca vinul alb se poate obtine si din struguri negri, atat timp cat fermentarea are loc fara pielita strugurilor.

Soiul de struguri ales trebuie lasat sa se dezvolte la maturitatea optima, urmand ca mai apoi sa fie recoltati strugurii. Procedura poate avea loc in doua moduri, cu ajutorul utilajelor, fie manual, in cazul in care se doreste selectarea celor mai buni ciorchini. Urmeaza zdrobirea strugurilor pentru indepartea pielitelor boabelor, lasand in urma doar pulpa suculenta. Indepartarea pielitelor este o etapa valabila doar in cazul vinului produs din struguri albi.

Ulterior, sucul este lasat la decantare inainte de fermentare pentru indepartarea sedimentelor. In timpul fermentarii zaharul se transforma in alcool, iar daca se doreste obtinerea unui vin usor mai dulce, procesul de fermentare poate fi intrerupt inainte ca zaharul sa fie transformat complet in alcool. Pentru a adauga diferite nuante si caracteristici, vinul poate fi maturat in baricul cu stejar, insa majoritatea vinurilor albe sunt imbuteliate direct dupa fermentare.

Budureasca – o alegere mereu inspirata

Acum ca stii pe scurt care este procesul de productie, alege vinul alb pe care il gasesti in portofoliul Cramei Budureasca. Aici te asteapta numeroase optiuni excelente pe care merita sa le descoperi si vei avea toate sansele sa gasesti ceva care sa te multumeasca pe deplin. Fie ca le preferi pe cele seci, fie pe cele dulci aflate la capatul total opus al concentratiei de zahar, cert este ca vinurile pe care le gasesti in cadrul magazinului online al Cramei Budureasca pot fi o aditie excelenta pentru nenumarate contexte.

0 Shares
You May Also Like