6 moduri de a-ti descoperi pasiunile

0 Shares
0
0
0

Poate fi frustrant sa auzi mereu din partea oamenilor eternul “urmeaza-ti pasiunile!”. Sigur, ti-ar placea si tie sa faci asta, numai sa stii care sunt pasiunile tale si daca chiar ai asa ceva…

Probabil ca esti genul de persoana care munceste din greu, cu devotament si staruinta. Atunci cand stii ce ai de facut, nimic nu te poate opri. Dar inainte sa devii de neoprit, trebuie sa stii ce anume incepi.

Daca te simti blocat, iata 6 moduri noi de a descoperi ce iti place cu adevarat sa faci in viata. Ia-ti timpul necesar sa te gandesti la toate acestea si fii convins ca indiferent ce s-ar intampla, te vei apropia mai mult de locul in care vrei sa ajungi.

1. Incepe cu perspectiva corecta!

Daca intri intr-un restarant convins pe deplin ca “Nu mi-e foame. Nu e nimic aici ce as vrea sa mananc. Nu vreau sa fiu aici”, meniul nu ti va parea deloc atragator. Nu il vei explora asa cum trebuie, nu ii vei acorda nici timp si nici atentie, si este putin probabil sa gasesti o mancare care sa iti placa.

Acelasi principiu se aplica si atunci cand iti cauti pasiunea. Daca esti convins ca este greu sa iti gasesti pasiunea, sau ca nu vei reusi niciodata sa faci asta, vei ramane inchis la posibilitati. Vei bloca micile impulsuri si semnale care ne ghideaza pe toti. Pana la urma, cum te poti astepta sa gasesti o munca avand potentialul de a te implini, cand nici macar nu crezi ca exista asa ceva?
Alege mai degraba sa adopti perspectiva ca poti face ceea ce iti place cu viata ta. Una dintre cele bune cai de a-ti consolida o astfel de mentalitate este sa te inconjori cu oameni care iti sunt exemple.

Cati dintre prietenii si rudele tale isi urmeaza pasiunile? Daca nu sunt multi, poate ca este momentul sa iti largesti cercul. Asociaza-te cu oameni pe care ii inspira munca lor si lasa-te, la randul tau, inspirat de ei.

2. Treci de detectorul de metale!

Odata ce ai decis ca iti poti gasi pasiunea, e momentul sa cauti dovezi pentru lucrurile pe care deja iti place sa le faci. Daca iti scanezi intreaga viata, vei observa ca anumite experiente ies in evidenta. Este foarte important sa incepi sa cercetezi aceste momente de varf si sa extragi ingredientele cheie.

Considera-te un pescador care separa aurul de metalul ieftin. De exemplu unul dintre joburile mele favorite vara este sa predau engleza adolescentilor. Ai putea presupune ca ingredientul cheie este limba egleza sau sa lucrez cu adolescentii. Dar cand am acordat mai multa atentie detectorului meu metaforic de metale, a devenit clar ca acesta a inceput sa bipaie cand am realizat ca ceea ce imi placea, de fapt, era sa fiu un lider in comunitate si sa predau ceva de valoare in comunitatea respectiva. Iar asta este exact ceea ce fac acum cu munca mea – dar fara adolescent, fara present perfect sau teste de vocabular!

Fa o lista cu ingredientele care conteaza cu adevarat in punctele pe care tu le-ai considerat a fi de varf in viata ta si nu te lasa distras de falsuri.

3. Cauta-ti umbrela!

Cand te uti la toate ingredientele care conteaza pentru tine, ele pot parea complet fara legatura initial. Sa spunem ca iti place limba franceza, sa bei cafea, sa te joci cu cuvintele, sa analizezi, sa imparti pe categorii si sa fii un lider in comunitate. Cum ai putea sa iti construiesti o cariera pornind de la acestea? Ar fi ca si cum te uiti in dulap si vezi cacao, la tofu si la morcovi si te intrebi cum as putea oare sa fac ceva delicios care sa le includa pe toate?

Acesta este momentul in care va trebui sa treci dincolo de ingrediente si sa cauti o umbrela, ceva sub care pot incapea toate aceste ingrediente. De pilda colega mea Andreea – ale carei pasiuni diverse sunt cele pe care le-am descris mai sus – ii ajuta pe proprietarii de afaceri sa gaseasca cuvintele potrivite pentru brandul lor. Ea analizeaza si imparte intelesurile in ceea ce ea numeste “valori de voce”. Andreea isi extrage aceasta intelepciune din faptul ca inainte a avut un mic boutique in stil frantuzesc, iar cuvintele frantuzesti alese de ea au dat afacerii sale acel “je ne sais quoi”.

Ea a devenit renumita si un leader pentru cei care vor sa comunice eficient cu clientii lor potentiali. Si-a facut chiar un profil recognoscibil de Pinterest in care prezinta cafenelele sale favorite. Toate aceste pasiuni s-au reunit sub umbrela ampla a business-ului sau, toate si-au gasit o casa acolo, iar varietatea o ajuta chiar sa iasa in evidenta si sa atraga clientii perfecti.
Gandeste-te si tu care ar putea fi umbrela ta?

4. Fa distinctia intre un hobby si o pasiune profitabila

E posibil ca prin explorare sa te indragostesti pana peste cap de o activitate care te captiveaza – ceva care te face sa te simti bine si care iti face inima sa cante. Dar acum trebuie sa iti pui urmatoarea intrebare: Cine ar avea nevoie de asta si cine ar plati pentru asa ceva?

Daca vrei ca pasiunea ta sa fie importanta pentru comunitate si sa ai un venit de pe urma sa, trebuie sa fii realist si sa iti dai seama daca asta se poate transforma cu adevarat intr-o cariera, si de ce anume ai avea nevoie ca sa faci sa se intample asa cum iti doresti.

Mai mult, gandeste-te daca chiar ti-ar placea sa faci lucrurile acestea ca job. Pentru unii oameni o pasiune este doar ceva distractiv, iar a transforma pasiunea in munca va face trecerea de la “imi place sa fac asta” la “trebuie sa fac asta”.

De pilda clienta mea Lisa adora sa deseneze. Face asta pur si simplu de dragul artei. Cand a incercat insa sa transforme aceasta pasiune intr-un business profitabil a realizat ca piata care era insetata de serviciile pe care le oferea ea era formata din proprietari de afaceri care aveau nevoie de ilustratii pentru bloguri, pentru website-uri si pentru produse. Asta i s-a parut Lisei o joaca, dar pentru a-si face serviciile vandabile, avea nevoie si de skilluri tehnice, astfel incat munca sa de designer sa poata fi folosita si online de catre clientii sai ideali.

Incearca sa iti dai seama cine ar avea nevoie de noua ta pasiune si pune-ti in minte sa stai de vorba cu ei si sa ai cat mai clar in minte cum, unde si cand ii poti ajuta.

5. Asteapta-te la revolta!

Cand esti in cautarea pasiunii tale, vor fi parti din tine care vor intra intr-o stare de revolta. Presupun ca pana si acest articol va provoca acum aceste parti din tine care constituie “miscarea de rezistenta”! Cu totii avem un numar urias de frici – frica de esec, de succes, de vizibilitate si de vulnerabilitate – care ne vorbesc si ne indeamna sa nu ne urmam pasiunile.

Daca lasi aceste voci sa castige, pasiunile tale vor ramane indepartate. In schimb, incearca sa cauti in spatele fiecarei voci. Descopera ce se afla sub anii de conditionare, din partea parintilor, profesorilor, partenerilor si colegilor si asigura partile reticente din tine ca te afli pe o corabie care merge in directia buna.

6. Gaseste-ti limitele curajului

De-a lungul calatoriei mele, am trait in general dupa motto-ul “Paseste si plasa va aparea”. Am observat ca nu am putut gasi noul pana cand nu mi-am luat ramas bun de la tot ce era vechi. Cu fiecare pas facut in necunoscut, anuntul meu catre univers a fost acela ca sunt disponibila si sunt serioasa in privinta asta.

Am fost numita curajoasa, dar eu nu vad lucrurile asa. Am fost pur si simplu mai devotata fericirii personale si libertatii decat statutului confortabil pe care il aveam. Gaseste-ti propria ta varianta de curaj. Descopera ce riscuri iti poti asuma. Calea catre pasiune este sa faci lucrurile care te sperie dar fara sa te afli intr-o stare constanta de frica. Largeste-ti zona de confort, mai degraba decat sa o parasesti de tot.

Lumea are nevoie de pasiunea ta, asa ca decide chiar acum ca este posibil sa o gasesti si foloseste aceste randuri ca sa capeti mai multa claritate. Cand iti vei gasi pasiunea, fii sigur ca ea va fi cea care te va ghida mereu corect.

0 Shares
You May Also Like