Care sunt beneficiile pentru sanatate ale curcuminei?

0 Shares
0
0
0

Curcumina, ingredientul activ al turmericului a carui molecula este cel mai bine absorbita de organism, are multe beneficii. Reduce inflamatia, precum si stresul oxidativ si disfunctia mitocondriala; creste sensibilitatea la insulina sau absorbtia de glucoza. Curcuminul activ imbunatateste sanatatea generala si performanta sportiva, actioneaza asupra tendinitei, durerilor articulare recente sau a osteoartritei.

Cu toate acestea, nu este recomandat sa consumi turmeric sau curcumina atunci cand iei antiinflamatoare, anticoagulante, un antidiabetic sau daca ai o boala care obstructioneaza caile biliare.

Curcumina este una dintre moleculele active ale turmericului, un rizom utilizat pe scara larga in gatit ca si condiment. Provine din familia Zingiberaceae, aceeasi familie cu ghimbirul ale carei beneficii sunt de asemenea recunoscute. Se consuma in mod ancestral in multe tari din Est pentru aceste virtuti medicinale. De mai bine de 20 de ani, stiinta a validat numeroasele beneficii ale moleculelor active ale turmericului, curcuminoizii, dintre care curcumina este una.

Beneficiile curcuminei ar trebui sa incurajeze pe oricine doreste sa ramana sanatos, in special sportivii, sa o consume in mod regulat. Iata de ce.

Proprietatile sportive si de sanatate ale turmericului si curcuminei

Pana in prezent, peste 11.500 de studii stiintifice efectuate asupra turmericului au evidentiat diferite proprietati si efecte pozitive asupra sanatatii:

Actiune antioxidanta comparabila cu cea a moleculelor antioxidante de referinta, cum ar fi vitamina C  si vitamina E.

Actiune antiinflamatoare identica sau chiar superioara anumitor medicamente antiinflamatoare (AINS) sau aspirinei. Pe de alta parte, curcumina nu are efecte secundare, cum ar fi tulburari de stomac sau probleme digestive pe care le provoaca aspirina.

Concentreaza-te pe actiunea antiinflamatoare

Actiunea antiinflamatoare a  curcuminei si a curcuminoizilor este legata de scaderea-reglarea formarii moleculelor inflamatorii (prostaglandine de tip 2). In consecinta, raspunsul inflamator al sistemului imunitar este atenuat.

Aceasta  actiune antiinflamatoare este atribuita si faptului ca turmericul si curcumina moduleaza activitatea anumitor molecule (kinaze), responsabile de sinteza unei molecule puternic inflamatorii: NF-?B .

Stim acum ca aceasta molecula ( NF – ?B ) este puternic implicata in reactia imuna, dar si in dezvoltarea cancerelor deoarece este implicata in toate fazele genezei si dezvoltarii cancerelor: blocarea apoptozei, procesul de invazie, angiogeneza. si metastaze.

Pentru un atlet care ia Curcumin Max cu bioperina, capsule, actiunea majora a curcuminei va fi, asadar, asupra reglarii inflamatiei produse de antrenament sau a celei produse de inflamatia cronica. Inflamatie cronica care se intalneste atat la nivelul tendoanelor si articulatiilor, dar si la alte organe precum mucoasa intestinala supuse testului sever in timpul practicii sportive.

Cum sa-ti alegi curcumina?

  1. Alegeti un extract de turmeric care contine cel putin 95% curcumina, mai degraba decat turmeric.

Ca si in cazul schindufului, care contine in mod natural putin ingredient activ, curcumina este ingredientul activ din turmeric. Turmericul contine in mod natural 3-4% curcumina. Daca vrei sa profiti de beneficiile turmericului pentru sanatate, trebuie sa alegi un extract titrat in curcumina.

  1. Verifica daca exista aditivi nocivi

Evita cu orice pret toate extractele de curcumina care contin polisorbat 80, celuloza microcristalina, dioxid de titan. Acesti aditivi nocivi au efecte asupra sanatatii:

cancerigen,

prezenta nanoparticulelor

prezenta OMG-urilor

perturbatori endocrini => efecte cocktail,

porozitate intestinala crescuta.

0 Shares
You May Also Like
Ce este o ecografie abdominala?

BlogCe este o ecografie abdominala?

Scanarile cu ultrasunete care mai sunt cunoscute si ca ecografii abdominale, utilizeaza undele sonore de inalta frecventa pentru…