Cortana vs. Google Now
In multe privinte, noul Cortana din Windows 10 este foarte asemanator cu Google Now din Chrome. Apasand pe bara de cautare Cortana se afiseaza o fereastra cu informatii utile, inclusiv vremea, urmatoarea intalnire in calendar si restaurante locale, pentru a fi verificate.
Daca aveti “Hei, Cortana” activat, puteti spune aceasta fraza pentru a initializa o fereastra si a pune orice intrebare doriti. Am intrebat: “Cum ajungi de la New York la DC?” si Cortana mi-a afisat o pagina de rezultate a cautarii Bing cu o harta a traseului dintre cele doua orase. Vrei un laptop performant si fiabil? Cauta la Mentor Market.
Pe de alta parte, sistemul de operare Chrome are o functie similara pe care o puteti activa in Setari, numita “OK, Google”, care va va permite sa puneti intrebarile comune din Google Now, atunci cand lansatorul este deschis sau cand este deschisa o fila goala Chrome.
Cand a fost trimisa aceeasi intrebare (“Cum ajungeti de la New York la DC”), Google Now a introdus o pagina de cautare similara pe Google cu o harta a traseului. In plus, asistentul de voce mi-a vorbit, spunand ca dureaza 4 ore si 9 minute pentru a ajunge la Washington, D.C., din Manhattan, cu trafic usor.
Google Now tinde sa vorbeasca mai mult decat Cortana, audibil, oferindu-ti informatii legate de ceea ce ai cautat initial. Cu toate acestea, Cortana face mult mai mult decat Google Now. De exemplu, puteti efectua cautari in limbaj natural pentru fisierele de pe laptop, dicta e-mailuri, face rezervari si, da, sa spuneti glume.
Castigator: Windows 10. Cortana este mai versatil decat Google Now.
Aplicatii si software.
Pentru ca un laptop sa fie complet functional, veti avea nevoie de cateva programe de baza, inclusiv cele pentru productivitate, editare foto, editare video, redare video, redare de muzica si un browser. Pentru laptopurile si Chromebookurile Windows, toate acestea sunt posibile, dar sistemul de operare Google este inca in curs de dezvoltare.
Daca exista un program pe care doriti sa il rulati, este posibil ca Windows sa il accepte. Si asta este valabil si pentru majoritatea jocurilor. Cautati o experienta asemanatoare tabletelor sau aveti un sistem cu ecran tactil? Microsoft sustine ca in Magazinul Windows exista 669.000 de aplicatii.
Unele dintre aplicatiile noastre favorite Windows 10 includ Facebook, Kindle si Flipboard. Toate cele trei optiuni ofera placi interactive pentru a va informa despre ceea ce se intampla in lume. Aplicatia Dropbox de pe Windows 10 este curata si usor de folosit, ca si Adobe Photoshop Express.
Sistemul de operare Chrome este, in principiu, un browser mare, deci daca puteti rula un program sau puteti juca un joc printr-un site web, il puteti folosi si in Chrome. Nu exista descarcari de software, dar exista o multime decenta de aplicatii. Retineti insa ca daca un joc necesita Adobe Flash sau un plugin dedicat, nu veti putea sa-l utilizati in Chrome.
Magazinul web Chrome ofera in prezent mii de aplicatii, desi Google nu furnizeaza numarul exact. Cateva zeci de aplicatii ofera cel putin cateva functii offline, cum ar fi Kindle Cloud Reader si Google Drive, pentru citire si editare in deplasare.
De asemenea, puteti schimba setarile din anumite programe, cum ar fi Google Docs, pentru a le accesa offline. In plus, Google a conectat unele aplicatii Chrome si Android, cum ar fi Evernote si Spotify, pentru o experienta fara probleme a dispozitivelor.
Dar exista o multime de programe care nu se executa pe Chromebookuri, cum ar fi CyberLink PowerDirector. Sistemul de operare Chrome suporta optiuni populare, cum ar fi Microsoft Word, Photoshop Express, Spotify si Facebook. Dar, in aproape toate cazurile, “aplicatia” este pur si simplu un lansator pentru site-ul web care il insoteste.
Castigator: Windows 10. In acest caz, mai mult este mai bine.