Cum sa profitati de diferite puncte de lumina?

0 Shares
0
0
0

Cat de important este sa dormi bine! Conform cercetarilor dezvoltate de Universitatea Notre Dame, in Statele Unite, o odihna buna ajuta la consolidarea memoriei emotionale selective, organizeaza informatii relevante in creier si, de asemenea, intareste invatarea. Prin urmare, este foarte important ca dormitorul tau sa aiba iluminarea potrivita care sa iti permita sa te odihnesti maxim si sa obtii un somn odihnitor.

Dar ce fel de lumina este cea mai potrivita? Atat intensitatea, locatia, cat si culoarea sunt esentiale, asa ca retine, iata cateva sfaturi.

Lumina rece sau calda?

Pentru o buna odihna, opteaza pentru becuri a caror lumina seamana cu lumina naturala. In acest sens, cea mai buna alternativa va fi lumina calda, similara cu cea a apusului de soare, care va indica creierului tau ca totul este gata sa se relaxeze si sa se deconecteze de la ceea ce s-a intamplat in timpul zilei. In termeni concreti, ideal va fi sa folositi un bec de aproximativ 2.800 de grade Kelvin si 50 lux pentru lumina generala si 200 lux in capurile paturilor.

Lumina generala

Cand vorbim despre lumina generala, vorbim despre cea care merge pe tavan, de obicei in mijlocul camerei, pe pat. Este important pentru ca iti va oferi iluminare omogena, perfecta pentru activitatile zilnice din dormitorul tau.

Profitati si utilizati-l ca element decorativ, cu ecrane de design care contribuie la aspectul general al mediului. Desigur, aveti grija la dimensiune: trebuie sa cautati optiuni care se potrivesc dimensiunilor spatiului pentru a nu-l satura vizual.

Daca dormitorul tau este mic, spoturile sau tavanele incorporate sunt o optiune excelenta, deoarece le poti instala in diferite puncte ale cerului, fara a sacrifica niciun spatiu. Ele vor arata uimitor in mediile moderne sau urbane!

Utilizati un dimmer

Adaugarea unui dimmer in dormitorul de iluminat va fi o idee buna. Daca nu stiti despre ce vorbim, este un atenuator de lumina, un dispozitiv care inlocuieste comutatorul si care va va permite sa reglati intensitatea livrata de lampa.

Este ideal nu numai pentru lumina generala, ci si pentru cele mai mici, deoarece puteti genera cu usurinta un mediu de odihna. Pe masura ce se apropie ora de culcare, puteti reduce treptat intensitatea, pana cand ajungeti la intuneric complet.

Nu ramane numai cu lumina generala si cu cea a strajerilor vostri; avand mai multe puncte de lumina va va ajuta sa generati atmosfere care invita la relaxare si odihna. De exemplu, puteti adauga spoturi luminoase care merg pe perete, langa headboard-uri si care se lumineaza spre tavan sau podea. Ele vor fi o optiune indirecta frumoasa, perfecta pentru a citi sau a face activitati specifice.

O alta alternativa este de a incorpora spoturi incorporate in tavan, in apropierea dulapurilor. In acest fel, puteti avea lumina directa pentru acest sector, fara a fi nevoie sa ilumineze intreaga camera… perfect daca locuiti cu partenerul si vrea sa se ridice la momente diferite!

Lampile de podea sunt, de asemenea, o optiune foarte buna, mai ales daca doriti sa generati un spatiu definit in dormitor, cum ar fi o zona de meditatie sau de lectura.

Lumina care te ghideaza

Daca de obicei te trezesti noaptea, nimic mai bun decat sa adaugi lumini sub pat care sa-ti arate drumul. Fiind indirecte, nu te vor ameti cand se aprind. Poti opta pentru alternative LED, reincarcabile, care sunt chiar activate cu miscare.

Daca aveti copii, ei vor fi, de asemenea, o optiune excelenta pentru ei. Vezi aici mai multe idei de corpuri de iluminat.

Spune la revedere de la ecrane

Stim, e greu. Cu toate acestea, ecranul telefonului mobil, tabletei sau televizorului emite lumina albastra, ceea ce reduce serotonina si modifica tiparele de somn. Pe de alta parte, te tin intr-o stare de vigilenta, care creste stimulii, facand odihna si mai complicata.

Nu pot sa spun “nu” la TV

Daca totusi iti doresti televizorul in dormitor, atunci incearca intotdeauna sa pastrezi o lumina moale in timp ce este pornit. Evitati sa le opriti pe toate, deoarece contrastul dintre luminozitatea ecranului si intuneric va fi epuizant pentru ochii vostri, ceea ce va face si mai dificil sa adormiti.

O optiune buna pentru acest lucru si tendinta completa in aceste zile este de a adauga o banda de lumini LED in spatele ecranului. Multe dintre ele se conecteaza la sistemul smart TV si isi schimba culoarea in functie de ceea ce se proiecteaza.

Sfaturi de iluminat pentru dormitorul tau simplu si usor de aplicat. Nu numai ca vor arata grozav, dar va vor ajuta sa obtineti un somn bun!

Utilizati mai multe puncte de lumina

Cand ne gandim la elementele de baza ale iluminatului dormitorului, doua elemente principale imi vin intotdeauna in minte: lumina tavanului si lampile de pe noptiera. Cu toate acestea, exista multe alte optiuni care sunt la fel de bune pentru iluminarea camerei.

O lumina generala pe tavan nu poate fi ratata.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…