In prezent, ia traditionala romaneasca este o piesa vestimentara pe care o vedem in tinutele femeilor atat din Romania cat si din strainatate. O ie traditionala poate sa fie integrata cu succes in mai multe tinute, motiv pentru care a fost adoptata in ultimii ani de catre cei mai renumiti creatori de moda din intreaga lume.
Ia care provine din Romania, este o piesa vestimentara care face parte din costumul popular romanesc, este o piesa de rezistenta a folclorului romanesc, si este o piesa de vestimentatie atat de apreciata la nivel mondial, astfel incat in fiecare an in data de 24 Iunie se sarbatoreste ziua mondiala a iei romanesti.
Ia traditionala poate sa reprezinte ideea unui suvenir pe care cei care ne viziteaza tara il pot alege pentru cei dragi. Ia poate fi piesa de rezistenta din garderoba oricarei femei, si totodata ia poate fi considerata mandria fiecarei regiuni geografice a tarii.
De precizat insa este faptul ca ia romaneasca are o foarte mare vechime, asa ca in urmatoarele randuri veti afla mai multe detalii despre ie, dar si despre importanta magica si religioasa a iei romanesti.
Importanta magica si religioasa a iei romanesti
In mod traditional, acum foarte – foarte mult timp, mai ales pe teritoriile agricole, oamenii aveau o foarte putina educatie insa aveau cunostinte ancestrale si datoria de a transmite cunostintele.
Legatura dintre om si natura, intre om si soare si luna, a fost exprimata in forme explicite transpuse pe diverse artefacte: pe haine, pe obiecte de casa, pe obiecte si unelte folosite pentru meserii.
Costumul national romanesc este sofisticat si original, iar diversitatea modelelor este uimitoare, reprezentand simbolul fiecarui grup social si fiecare etapa a vietii, asa cum se reflecta in codul ancestral al simbolurilor. Sarbatorile religioase pe parcursul anului necesita o serie de semne si simboluri pe imbracaminte, nu numai pentru efectul estetic, ci si pentru semnificatia energetica si spirituala.
Hainele incapsuleaza cunostintele si creeaza o limba folosind culori si simboluri. Fiecare design este un generator de vibratii, astfel incat stapanirea manoperei este menita sa ii apere pe cei care le poarta fiinte malefice, simboluri cu puteri apotropaice, in timp ce le aduc noroc si sanatate si joaca de asemenea rolul afrodiziac. Hainele au avut o mare importanta pentru purtator, fiind considerate adevarate mijloace spirituale.
Modelele sunt coduri inscrise care transmit informatii importante despre purtator. Fiecare piesa, atat de diferita de cea frumoasa, reflecta aria specifica de care apartine, statutul social al purtatorului de cuvant, varsta, apartenenta la comunitate si pozitia ocupata in cadrul acesteia.
Motivele populare cusute pe piept, ca si crucea, ofera protectie impotriva raului, ochilor rai, expulzand vrajile si ura, in timp ce diamantul, floarea sau soarele aduc armonie, fericire si pace.
Asadar, dupa cum se poate vedea, ia nationala este o piesa spre care isi pot indrepta atentia in zilele noastre femeile care intentioneaza sa aiba o tinuta spectaculoasa, insa reamintim faptul ca aceasta piesa vestimentara nu este noua, ci are o vechime foarte – foarte mare in Romania.