Sunt bune pentru sanatate semintele de chia?

0 Shares
0
0
0

Semintele de chia sunt semintele minuscule negre din planta Salvia hispanica, un membru al familiei de menta care provine din America Centrala si de Sud. Legenda spune ca vechii azteci si mayasi foloseau semintele de chia ca sursa de energie.

Inca din acele timpuri si pana in prezent, semintele de chia se folosesc ca sursa de energie si nu numai. Oamenii consuma in zilele noastre budinca din seminte chia, sau isi cumpara pur si simplu semintele pe care le consuma, datorita multiplelor beneficii pentru sanatate pe care acestea le au.

Cititi pana la final, si veti descoperi multe beneficii pentru sanatate ale consumului de seminte de chia, iar apoi cu siguranta veti dori sa mancati zilnic cate o budinca din seminte de chia.

Beneficiile nutritionale ale semintelor de chia

Pentru o samanta atat de mica, semintele de chia contin niste nutrienti importanti. Semintele de chia sunt bogate in fibre – ceea ce ajuta sa obtineti senzatia de satietate, senzatia de plenitudine. O portie de 25 g de seminte de chia contine aproximativ 9 g de fibre.

Cantitatea zilnica recomandata de fibre este de 30 g, deci includerea unei portii de 25 g de seminte de chia in fiecare zi ar putea fi o contributie utila. Fibrele sunt importante pentru un sistem digestiv sanatos si multi dintre noi nu atingem tinta recomandata.

Acizii grasi Omega-3 sunt cunoscuti pentru efectele lor antiinflamatorii, precum si pentru imbunatatirea sanatatii creierului si potentialelor beneficii ale inimii. Semintele de chia contin omega-3 sub forma de planta si acidul alfa linolenic (ALA), ceea ce le face o sursa valoroasa pentru vegani si vegetarieni.

Semintele de chia sunt relativ bogate in proteine, deci sunt o sursa utila de proteine ??vegetale si ofera o serie de aminoacizi, in special pentru dietele vegetariene si vegane. Combinatia de grasimi, proteine ??si fibre inseamna ca semintele sunt digerate relativ lent, asigurand o eliberare lunga si lenta de energie pentru a mentine stabil nivelul de zahar din sange.

Semintele sunt bogate in minerale precum calciu si magneziu si oligoelemente precum manganul, care ajuta la formarea enzimelor.

Semintele de chia te ajuta sa slabesti?

Nu exista dovezi semnificative pentru a sustine afirmatia ca consumul de seminte de chia va duce la pierderea in greutate.

Continutul de fibre din semintele de chia si capacitatea lor de a tine apa, ar putea contribui la satietate si, prin urmare, sa determine o persoana sa manance mai putin.

Cu toate acestea, daca sunteti in cautarea pierderii in greutate, consumul specific de seminte de chia nu este probabil sa aiba un efect semnificativ.

Semintele de chia promoveaza o mai buna sanatate a oaselor?

Beneficiile semintelor de chia sunt atribuite continutului de calciu si al altor urme minerale cunoscute pentru rolul lor in sanatatea oaselor.

O portie de 25 g de chia contine 157 mg de calciu; ceea ce inseamna ca semintele de chia sunt o sursa semnificativa de calciu, mai importanta decat cea din 100 ml lapte.

Semintele de chia reduc riscul de diabet si boli de inima?

Semintele de chia contin fibre, proteine ??si grasimi nesaturate – toate sunt cunoscute pentru a sustine o inima sanatoasa si un nivel stabil de zahar din sange.

Unele cercetari au sugerat ca semintele de chia pot fi benefice pentru pacientii supraponderali si obezi cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, nu exista dovezi concludente care sa sugereze ca semintele de chia pot reduce direct riscul de boli de inima sau diabet.

Ca parte a unei diete echilibrate, semintele de chia pot contribui la sanatatea generala. Alti factori de viata, cum ar fi exercitiile fizice obisnuite, sunt mai susceptibili sa aiba efect.

Efectele secundare ale consumului de seminte de chia

Exista foarte putine efecte secundare raportate ale consumului de seminte de chia in general sunt bine tolerate. Deoarece sunt seminte mici, consumul prea mult intr-o singura portie poate provoca constipatie, de aceea este important sa beti cantitatea de apa adecvata.

In cazul in care mancati insa budinca din seminte de chia, nu veti avea parte de efecte secundare, asa ca puteti include aceasta budinca delicioasa in meniul zilnic.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegi corect parfumurile?

BlogCum alegi corect parfumurile?

Alegerea corecta a unui parfum poate fi o experienta personala si placuta, dar poate fi si o provocare,…