Vata bazaltica si vata minerala: diferentele dintre ele?

0 Shares
0
0
0

In timpul constructiei de cladiri rezidentiale, majoritatea oamenilor au probleme asociate cu alegerea materialelor izolante. Atunci cand intelegeti care este mai bine, vata bazaltica sau vata minerala, trebuie avut in vedere faptul ca aceste doua tipuri de materiale de izolare termica sunt reprezentanti ai aceleiasi clase.

Solutia la aceasta problema ar trebui abordata oarecum diferit, acordand atentie in principal caracteristicilor izolatiei bazaltice si minerale. Prin urmare, sa comparam pentru a intelege care dintre izolatoarele termice prezentate sunt cele mai optime pentru utilizare.

Diferenta dintre bazalt si vata minerala.

Este important sa intelegem ca in industria moderna a constructiilor conceptul de vata minerala are o semnificatie larga. Acest material este un tip special de izolatie care are o structura fibroasa caracteristica pe o baza artificiala. Pentru productia sa se folosesc diverse materii prime minerale: sticla, zgura din furnale, roci bazaltice. Adica, vata minerala este numele general pentru toate tipurile de incalzitoare din aceasta clasa, inclusiv:

  • fibra de sticla;
  • fibre de zgura;

Prin urmare, vata bazaltica este unul dintre tipurile de vata minerala, astfel incat intrebarea care este cea mai buna de utilizat nu este in intregime corecta. Mai corect, trebuie sa alegeti intre fibra de sticla, fibra de cenusa sau fibra de bazalt.

Cel mai adesea, alegerea consumatorului este intre fibra minerala din fibra de sticla si fibra de piatra minerala, adica intre vata de sticla si vata de roca. Pentru a afla care dintre aceste materiale este mai buna, trebuie sa comparati proprietatile si caracteristicile lor. Vezi aici vata minerala.

Prezentare generala a sortimentului de vata minerala

Izolatia a primit acest nume deoarece baza produselor sunt minerale naturale, uneori chiar si unele tipuri de pietre. Care este diferenta sa fundamentala si ce este mai bine sa utilizati pentru a izola o casa sau un acoperis, articolul nostru va raspunde.

Vata de sticla, avantajele folosirii acesteia:

  1. Vata de sticla Este cel mai faimos si popular produs al tehnologiilor moderne de izolare a cladirilor.
  2. Costul principal al unui contor de lucru este scazut, iar indicatorii de calitate sunt foarte mari: isi pastreaza proprietatile initiale pentru o lunga perioada de timp, daca toate conditiile de plasare sunt pe deplin respectate.
  3. Produs din piatra minerala de cuart prin cea mai buna diviziune in conditii termice speciale. De fapt, aceasta este o izolatie foarte economica si, in acelasi timp, de inalta calitate, iar cele mai noi tehnologii au salvat tesatura de bumbac de impuritatile nocive din sticla, dar nu toti producatorii urmeaza cu precizie tehnologia de proces, astfel incat pot exista efecte reziduale ale vatei minerale de calitate proasta in ceea ce priveste indicatorii de mediu.
  4. Dar, din motive de siguranta, este mai bine sa purtati manusi si un costum de protectie. Este convenabil sa lucrati cu ea: produsele sunt livrate in role de lungimea necesara, indicatorii de greutate redusa va vor permite sa izolati cu usurinta casa chiar si singur.

Ce proprietati are vata bazaltica?

Izolatia cu vata bazaltica specifica marcii este de obicei realizata din materiale reciclate intre 16 si 40%, conform producatorului. Cu toate acestea, Departamentul de Energie al SUA a declarat ca izolatia din vata minerala contine in medie 75% din materiale reciclate.

Aceasta estimare este greu de sustinut deoarece Departamentul de Energie face distinctia intre izolatia standard din „vata de roca” si izolatia „vata de zgura”, dar nu observa diferenta in cantitatea de material reciclat pentru fiecare produs. De asemenea, acesta este un exemplu perfect de utilizare a numelui de marca „Vata bazaltica” in locul denumirii generice de material, estompand liniile dintre produse.

In general, se poate deduce ca cantitatea de material reciclat din izolatia vata bazaltica nu este precisa, deoarece depinde in cele din urma de produsul specific. Izolatia standard vata bazaltica poate avea doar intre 16 si 40% material reciclat, in timp ce izolatia vata bazaltica din zgura poate fi realizata cu pana la 75% material reciclat.

Atat fibra de sticla, cat si Vata bazaltica sunt eficiente pentru a mentine o casa racoroasa vara si calda iarna, dar eficienta termica specifica a acestor materiale favorizeaza vata bazaltica. In timp ce izolatia din fibra de sticla este capabila sa ofere o valoare R de aproximativ 2,2 pana la 2,7 per inch de izolatie, vata bazaltica are o valoare R intre 3,0 si 3,3 per inch de izolatie.

Izolatia din fibra de sticla tinde, de asemenea, sa-si piarda eficienta termica pe parcursul mai multor ani, pe masura ce incepe sa se degradeze. Datorita metodei de constructie si a materialelor utilizate pentru realizarea izolatiei cu vata bazaltica, performanta termica a acestei izolatii ramane stabila pe toata durata de viata a cladirii. Cu toate acestea, vata bazaltica tinde sa coste mai mult pe metru patrat decat izolatia din fibra de sticla.

Dupa cum sa mentionat anterior, izolatia cu vata bazaltica este formata din roci literale si zgura de otel care trebuie incalzite peste 2.900 de grade Fahrenheit pentru a amesteca materialele componente si a crea aceasta izolatie extrem de eficienta.

Avand in vedere acest lucru, este logic ca produsele din vata minerala in general sa reziste la foc, flacari si incalzire pana la 1.400 de grade Fahrenheit, in timp ce unele produse din vata bazaltica sunt capabile sa reziste la temperaturi de pana la 2.150 de grade Fahrenheit fara sa se topeasca.

0 Shares
You May Also Like

BlogCe este vopseaua alchidica?

Cel mai de baza tip de vopsea pe care il intalniesti este cel din latex. Uneori poti intalni…
Ce este vata de sticla?

BlogCe este vata de sticla?

Vata de sticla este un material izolant format din fibre de sticla dispuse folosind un liant intr-o textura…
Ce este un codificator ?

BlogCe este un codificator ?

Daca utilizati Google pentru a cauta semnificatia a ceea ce este un codificator, veti gasi o mare varietate…