LCD reprezinta o tehnologie care se bazeaza pe foarte multa lumina pentru a reusi iluminarea pixelii si totodata crea culorile. Analizam in continuare un display iPhone. Ecranul este compus din mai multe straturi de sticla intre care este intercalat un strat de cristale lichide. LCD-urile de top redau culorile cu foarte mare acuratete, insa de obicei LCD-urile sunt calibrate pentru a afisa diferite nuante care sa reduca consumul de energie.
LCD-ul nu afiseaza insa, o culoare foarte neagra sau o culoare foarte alba asa cum o fac ecranele AMOLED, din cauza panoului din spate care lumineaza tot timpul pixelii. Aceasta tehnologie are un mare avantaj: durata mare de viata si performantele ridicate dupa mii de ore de functionare. Are un consum mult mai mare de energie comparativ cu ecranele de tip AMOLED.
De retinut: LCD ofera o acuratete mult mai mare a culorilor, avand o durata de viata mult mai lunga si sunt mult mai ieftine.
AMOLED este in schimb o tehnologie intalnita pe multe smartphone-uri extrem de avansate. Aceasta tehnologie nu are nevoie de lumina pentru redarea culorilor si de aceea are avantajul unui consum mai mic de energie. Fiind o tehnologie mult mai simpla, care nu are nevoie de lumina din spate, aceasta permite realizarea de ecrane subtiri, ducand astfel la o grosime mult mai mica a dispozitivelor pe care acestea sunt instalate.
Calitatea ecranelor AMOLED se degradeaza in timp, dupa mii de ore de functionare. Acest lucru se observa la culorile rosu si albastru, care nu masi sunt afisate in nuante la fel de vii. Ecranele de tip AMOLED au costuri mult mai ridicate de productie. De retinut: AMOLED ofera un contrast ridicat, permitand realizarea de dispozitive mult mai subtiri oferind un consum extrem de redus de energie. Din acestea doua au derivat celelalte tehnologii existente astazi pe piata.
IPS LCD o tehnologie premium care ofera unghiuri de vizualizare mult mai mari si imagini foarte clare. Super LCD reprezinta o tehnologie care se diferentiaza prin faptul ca nu exista un strat de aer intre ecran si sticla de protectie de la exterior. Super AMOLED este o denumire folosita de cei de la Samsung pentru dispozitivele sale cu AMOLED.
Are o vizualizare mai buna in lumina soarelui, fata de alte ecrane de tip AMOLED din categoria premium, avand o calitate mult mai mare decat AMOLED clasica. Samsung foloseste si denumirea de Super AMOLED PLUS pentru ecrane mai luminoase si cu rezolutii mult mai mari, care au un consum extrem de redus de energie. HD super AMOLED reprezinta o denumire care este de regula folosita de producatori pentru acest tip de ecrane care ofera rezolutii HD.
AMOLED capacitiv este practic dupa spusele unor specialisti o denumire care a aparut in scopuri de marketing. De exemplu se intalneste destul de des formularea IPS LCD capacitiv. Acest termen se refera la faptul ca ecranul preia comenzile prin simpla atingere, fiind extrem de sensibil si nu necesita presiune pe acesta ca in situatia ecranelor tactile de tip rezistiv folosite in special pe primele modele de smartphone-uri.