Este telefonul meu rezistent la apa si praf?

0 Shares
0
0
0

In primul rand hai sa lamurim de ce este important sa stii acest lucru, pentru ca ulterior sa prezentam toate informatiile de care ai nevoie pentru a deduce ce grad de rezistenta la apa are dispozitivul tau mobil.

Daca in cazul in care scapi telefonul pe jos, acesta cel mai probabil se mai poate repara printr-o simpla inlocuire de display sau de pilda o schimbare acumulator iphone 7 plus, in cazul in care il scapi in apa, este putin probabil ca acesta sa mai poata fi reparat in cazul in care nu este rezistent la apa.

Este deci important sa stii care este gradul de rezistenta al acestuia, iar in randurile de mai jos vei gasi toate informatiile necesare pentru a face acest lucru. In cazul in care doresti sa iti cumperi un telefon sau sa afli mai multe informatii despre dispozitivul pe care deja il detii, trebuie sa te documentezi in legatura cu standardul pe care acesta il are.

Sunt diferente destul de mari intre diferitele standarde existente precum IP68, IP53 sau IP65/68. IP vine de la International Protection iar codul a fost creat de o organizatie non-profit elvetiana care se ocupa cu dezvoltarea de standarde internationale pentru electronice si electrocasnice.

Codul IP ese format din doua numere. Primul, de la 0 la 6, indica rezistenta unui dispozitiv electronic/electrocasnic la particulele solide precum boabele de nisip sau particulele microscopice. Astfel, IP6X inseamna ca dispozitivul este rezistent la praf si particule microscopice.

Cel de-al doilea numar indica rezistenta la lichide, mai ales apa dulce (nu si cea sarata) la temperaturi normale. Acesta poate fi cuprins intre 0 si 9K.

Pentru telefoane cel mai mare numar este 8, un dispozitiv marcat cu 8 putand fi scufundat la o adâncime mai mare de 1 m (aceasta putand varia in functie de producator la fel ca si perioada de timp pentru care acesta poate fi scufundat sub apa)

De pilda, Galaxy S7 are rating IP68. Asta inseamna ca ofera rezistenta maxima la praf dar conform instructiunilor nu se recomanda scufundarea la mai mult de 1,5 metri si mai mult de 30 de minute. Google Pixel are rating IP53. Asta inseamna o rezistenta mare la particule si medie in cazul apei.

Telefonul poate deci rezista la ploaie, dar sub apa, in cazul unei scufundari. Totusi, aceste certificari nu garanteaza rezistenta la apa in realitate ci doar in cadrul testelor efectuate, astfel ca e posibil ca desi dispozitivul dispune de certificare garantia sa nu acopere totusi potentialele defectiuni rezultate din scufundarea dispozitivului in apa.

Multe modele de smartphone-uri Sony au rating IP65/68, care este mai bun decât cel IP68. Aceste terminale sunt rezistente complet la praf si protejate in doua scenarii care presupun lichide: jeturi de mica presiune (o ploaie torentiala, un dus) si scufundare in lichid (1,5 metri timp de 30 de minute). Este posibil ca un Galaxy S7 edge, care are rating IP68, sa nu reziste la jeturi de apa pulverizate pe el.

Mai este un aspect important. Un rating IPX8 nu inseamna ca puteti pune telefonul in apa la 60 de grade Celsius sau rece ca gheata, deoarece nu a fost testat in astfel de conditii. Va recomandam sa nu incercati acest lucru.

Totodata, mare atentie la ratingul IP67, pe care il are iPhone 7. Aceste dispozitive pot fi scufundate la o adâncime de cel mult 1 m, pe când cele IP68 la mai mult de 1 metru (repet, adâncimea maxima difera de la un producator la altul).

In concluzie, cel mai bun rating pentru un smartphone este in acest moment IP65/68. IP68 este aproape la fel de bun, cu precizarea ca trebuie sa evitati jeturile de apa.

0 Shares
You May Also Like
Review Samsung Galaxy J2 Core

BlogReview Samsung Galaxy J2 Core

Smartphone-urile sunt la momentul de fata cele mai cautate dispozitive de pe piata. Majoritatea magazinelor online care comercializeaza…