In zilele noastre foarte putine persoane nu detin un telefon mobil, iar piata telefoniei mobile este in continua dezvoltare.
Ultimii ani au adus pe piata telefoane inteligente iar tehnologia s-a dezvoltat uimitor in ultimii 150 de ani.
Primul telefon mobil a fost utilizat in anul 1964 de catre organe ale politiei suedeze, insa era destul de ineficient. Dupa doar cateva apeluri initiate, bateria telefonului se descarca complet.
In timp, tehnologia a adus telefoane performante care satisfac nevoile societatii pe aproape toate planurile.
In anul 2002 a aparut primul telefon cu touch screen, produs de Sony, care pentru cunoscatori a fost un vis devenit realitate. Telefonul Sony Ericsson P800 avea o memorie de 128 MB, ulterior fiind depasit de Nokia 6310i care a devenit popular rapid datorita dimensiunii si bateriei care tinea destul de mult timp incarcata.
Dupa anul 2000 piata producatoare de telefoane a cunoscut o dezvoltare uimitoare prin producerea de telefoane cu ecran color, camere foto sau carduri de memorie.
In anul 2003 Nokia a depasit la vanzari toate recordurile, prin telefonul Nokia 110, care a inregistrat vanzari de peste 200 de milioane de unitati vandute.
In anul 2007 piata a fost invadata de Iphone, si de atunci intreaga atentie a producatorilor de telefonie mobila s-a indreptat catre producerea de telefoane cu touch screen.
Au inceput sa se dezvolte tehnologii in ceea ce priveste camerele foto ale telefoanelor precum si functiile multimedia pe care le putea detine un aparat pentru a face mai usoara navigarea in mediul online.
Potrivit unor statistici la sfarsitul anului 2007 existau un numar de 200 de milioane de abonati ai retelelor 3G.
Retele 5G au facut progrese, fiind aprobate unele standardele NR inca din 2018.
5G reprezinta o uimitoare inovatie pentru telefoanele de tip smartphone si reprezinta a cincea generatie in domeniul telefoniei mobile.
Viteza de descarcare pe telefoanele mobile va atinge noi recorduri si va imbunatati calitatea conexiunilor la internet chiar si in unele zone deficitare in acest sens.
In 2018 erau prezenti deja pe piata tarii noastre un numar de 65 de producatori de telefonie mobila inteligenta.
Intorcandu-ne in timp, probabil nu am mai putea procesa modul in care utilizam un telefon mobil simplu, si nu ne putem imagina nicio secunda fara smartphone-ul de care ne bucuram zilnic.
Prima compania care a produs un telefon inteligent si a avut indrazneala sa il numeasca smartphone a fost Ericsson, prin modelul R380, lucru care se intampla prin anul 2000.
Se pare insa ca primul smartphone apartine companiei IBM si se numea Simon. Acesta a fost lansat in anul 1994 insa productia sa a fost oprita cu un an mai tarziu.
Alte pareri sutin ca primul smartphone a apartinut companiei Nokia prin lansarea telefonului Nokia N95, iar altii considera Iphone pionierul in domeniu.
Un telefon care a facut istorie in lumea telefoanelor inteligente si care s – a bucurat de un real prestigiu a fost Nokia 9000 Communicator, lansat in anul 1996, cu un design placut, inovator. Acesta se prezenta cu un ecran pliabil si tastatura cu butoane. Era dotat cu conexiunea la internent si era capabil sa transmita fax-uri.
Pentru iubitorii de Nokia ai acelor vremuri, sau detinatorii de astfel de aparate, inca exista piese pentru telefoane cu butoane cum de exemplu mufa incarcare Nokia sau conectoare de incarcare.
Vivo Apex 2019 se pare ca revolutioneaza intr-o oarecare masura tehnologia, prin caracteristicile noi cu care se va lansa pe piata. Un telefon complet lipsit de butoane si conectori.
Deocamdata acesta se afla la stadiul de concept si apartine companiei BBC Electronics. Este o marca foarte putin cunoscuta si popularizata in tara noastra desi in anul 2011 era cunoscuta in peste 100 de tari.
Un telefon identic a fost lansat la inceputul acestui an, despre care se spunea ca a aparut de nicaieri si care inca nu este disponbil pe piata. O companie al carui producator nu putea fi decat chinez a lansat telefonul Meizu Zero, un telefon cu un design destul de neobisnuit, capsulat si care se prezinta fara niciun buton sau port.
Acest design, desi prezinta avantajul major al rezistentei in ceea ce priveste apa sau praful, poate insa sa prezinte probleme la conectivitate.
Se pare ca evolutia telefoanelor mobile nu se opreste aici si ne uimeste de la un an la altul.